Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600328097
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται μελετήματα και άρθρα για τον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό, που κάποτε έχουν δοκιμιακή μορφή, όπως και ο τίτλος του βιβλίου υποδηλώνει. Πρόκειται για κείμενα που αναφέρονται στη γλώσσα, στα έθιμα, στις παραδόσεις, στα δημοτικά τραγούδια, στη λαϊκή ποίηση αλλά και στην Ιστορία, στη μέθοδο και στις πηγές της ελληνικής λαογραφίας. Η λαογραφία σήμερα, ανανεωμένη αλλά και με σεβασμό στην παράδοσή της, βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας στην πατρίδα μας, και στην ανάπτυξη αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει, κατά το δυνατόν, και ο ανά χείρας τόμος, που εντάσσεται στη «Νέα Ελληνική Λαογραφία», στην οποία είναι αφιερωμένη και η σειρά που δημοσιεύεται. Η προσπάθεια να ακολουθηθούν οι μεθοδολογικοί δρόμοι και τρόποι της νέας λαογραφικής κίνησης είναι που αποτελεί και συνεκτικό δεσμό των κειμένων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Η Άννα Λυδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ). Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ποιοτικές μεθόδους κοινωνικής έρευνας και κοινωνική λαογραφία. Έχει γράψει τα βιβλία: "Μπαλαμέ και Ρομά: οι τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων", Αθήνα 1997, "Οι τσιγγάνοι στην πόλη: μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα", Αθήνα 1998, "Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας", Αθήνα 2001, "Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα", Αθήνα 2009, 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.
Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα