Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606960666
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
...] Ο τίτλος του Πασχαλινού αυτού διηγήματος πάρθηκε απ` την ιδιότητα του κυρ-Κωνσταντού του Ζ`μαροχάφτη να κάνει τον ψάλτη κατά την Ανάσταση σε ορεινά ξωκκλήσια του νησιού μας. Σ` αυτό το αφήγημα διατυπώνονται καθαρά οι εθνικοπολιτικές ιδέες του συγγραφέα και η απόλυτη προσήλωσή του στις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις. Από αυτό τό έργο άντλησαν οι μελετητές την ομολογία πίστεως του κυρ-Αλέξανδρου: `Το επ` εμοί, ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω ... να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστό μου, να περιγράφω μετ` έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη`. Απευθυνόμενοι στους νεότερους φιλαναγνώστες τους διαβεβαιώνουμε ότι διαβάζοντας Παπαδιαμάντη -και μάλιστα στο πρωτότυπο- έχουν πολλά να απολαύσουν και να ωφεληθούν, γιατί μέσα απ` το Παπαδιαμαντικό έργο ξεπηδάει μια Ελλάδα με τις βαθύτερες αξίες της. [...]
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 3 Μαρτίου του 1851 και ήταν γιος του ιερέα Αδαμάντιου Εμμανουήλ και της Αγγελικής κόρης Αλεξ. Μωραϊτίδη. Τελείωσε το δημοτικό και τις δύο πρώτες τάξεις του ελληνικού σχολείου στη Σκιάθο. Φοίτησε σε σχολείο της Σκοπέλου, του Πειραιά και τελικά πήρε απολυτήριο Γυμνασίου από το Βαρβάκειο το 1874. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ΄ όπου όμως ποτέ δεν αποφοίτησε, ενώ γράφει το πρώτο λυρικό του ποίημα για τη μητέρα του. Έμαθε αγγλικά και γαλλικά μόνος του. Για να ζήσει έκανε ιδιαίτερα μαθήματα και δημοσίευε κείμενα και μεταφράσεις στις εφημερίδες. Τον Ιούλιο του 1872 ακολούθησε το μοναχό Νήφωνα στο Άγιο Όρος, όπου έμεινε μερικούς μήνες, αλλά διαπίστωσε ότι δεν του ταίριαζε το μοναχικό σχήμα. Ωστόσο δεν έλειπε ποτέ από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό στον Άγιο Ελισσαίο στο Μοναστηράκι, όπου έψελνε ως δεξιός ψάλτης. Το 1879 δημοσιεύει το μυθιστόρημα η "Μετανάστις" στην εφημερίδα "Νεόλογος". Το 1882 άρχισε να δημοσιεύει το μυθιστόρημά του "Οι έμποροι των Εθνών" στην εφημερίδα "Μη χάνεσαι". Το 1884 άρχισε να δημοσιεύει στην "Ακρόπολη" το μυθιστόρημά του "Γυφτοπούλα", όπου από το 1892 ως το 1897 εργάζεται ως τακτικός συνεργάτης. Από το 1902 ως το 1904 μένει στη Σκιάθο απ΄ όπου δημοσιεύει τη "Φόνισσα". Το έργο του περιλαμβάνει περίπου 180 διηγήματα και νουβέλες που αναφέρονται στις φτωχές τάξεις της Αθήνας και της Σκιάθου και ελάχιστα ποιήματα θρησκευτικού περιεχομένου. Στις 13 Μαρτίου 1908 γιορτάζεται στον "Παρνασσό" η 25ετηρίδα του στα ελληνικά γράμματα, υπό την προστασία της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Αμέσως μετά επιστρέφει στην πατρίδα του όπου και μένει ως το τέλος της ζωής του. Πεθαίνει το ξημέρωμα της 3ης Ιανουαρίου του 1911 από πνευμονία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Εύα Καραντινού είναι ζωγράφος, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δάσκαλο το Δημήτρη Μυταρά. Διδάσκει σχέδιο και τεχνικές ζωγραφικής σε μεγάλο ιδιωτικό οργανισμό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ασχολείται επαγγελματικά με τη βυζαντινή αγιογραφία, το σχεδιασμό και τη μελέτη εσωτερικών χώρων για μεγάλες εταιρείες, όπως επίσης και με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.