Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια αφήγηση προορισμένη για να διαβαστεί - όπως ένα μυθιστόρημα ή ένα παραμύθι. Όταν αφηγούμαστε μια ιστορία χρησιμοποιούμε κάθε λογής φόρμα που νιώθουμε πως μας ταιριάζει (μυθιστόρημα ή διήγημα, παραμύθι ή παραβολή, ποίημα ή θεατρικό έργο, σενάριο ή δοκίμιο - αλλά και επιστολές, μισμαγιές, ειδύλλια, προσευχές, διδαχές, ύμνους και ότι άλλο). Έτσι, λοιπόν, στους Καρχαρίες χρησιμοποίησα τη φόρμα του θεατρικού έργου, καθώς μέσα σε αυτήν σκέφτηκα (: συνέλαβα) την ιστορία: ένας αφηγητής (: ένα κοινό;) βλέπει μια παράσταση (ή κάτι-που-γίνεται, τέλος πάντων) μέσα στο σκοτάδι.
Δεν γνωρίζω αν η αφήγηση αυτή μπορεί να παρουσιαστεί στο θέατρο, αν έχει αυτό που ονομάζουμε `θεατρικότητα`. Οποιοσδήποτε θελήσει να τη μεταφέρει στη σκηνή, μπορεί να το επιχειρήσει χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Εξάλλου, και αυτό το βιβλίο μου είναι ελεύθερο από κάθε μορφής `πνευματικό δικαίωμα` και μπορεί να αναπαραχθεί (ή και να αναπαρασταθεί) εν όλω ή εν μέρει δίχως οποιαδήποτε άδεια.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]
Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Συνεκδότης του περιοδικού "Τα Ποταμόπλοια" (1990-1992) και σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού "Mauve" (2003 και εξής). Από το 2005 συντονίζει τη σειρά των "Αντιρρήσεων" στις εκδόσεις "τυπωθήτω". Στα χρόνια 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων, ενώ από το 1996 συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων Θεσσαλονίκης. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε πολλές εφημερίδες, περιοδικά και δικτυακούς τόπους. Το καλοκαίρι του 2005 διέκοψε τη 18μηνη συνεργασία του με την εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής" όταν η τελευταία αρνήθηκε να δημοσιεύσει το κείμενό του που αφορούσε την κομμένη μακεδονική γλώσσα και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της στα σχολεία. Έχει εκδώσει 12 βιβλία με πρώτο από αυτά το μυθιστόρημα "Ο άνεμος σφυρίζει στην Κουπέλα" (Πατάκης 2000). Το μυθιστόρημά του "Τα μελένια λεμόνια" πρωτοκυκλοφόρησε το 2005 στο Internet για ειδικούς λόγους (triaridis.gr/melenialemonia). Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εικονοποιία της Αναγέννησης και με την ιστορία της τέχνης. Από το 2004 λειτουργεί η ιστοσελίδα του (triaridis.gr) όπου φιλοξενούνται το σύνολο των βιβλίων του και περισσότερα από 100 άρθρα και δοκίμια. Αφηγήματα και κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα