Κύκλος Μπετόβεν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κύκλος Μπετόβεν

Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου: Kurt Masur

Συλλογικό έργο

Friedrich Von Schiller

Ludwig Van Beethoven

Περιέχονται τα κείμενα: - Εύη Νίκα - Σαμψών, "Ludwig van Beethoven (1770-1827): εργοβιογραφία" Πρόγραμμα συναυλιών: - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ. 1, έργο 21" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε ρε μείζονα, αρ. 2, έργο 36" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε μι ύφεση μείζονα, αρ. 3, "Ηρωική", έργο 55" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε σι ύφεση μείζονα, αρ. 4, έργο 60" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε ντο ελάσσονα, αρ. 5, έργο 67" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε φα μείζονα, αρ. 6, "Ποιμενική", έργο 68" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε λα μείζονα, αρ. 7, έργο 92" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε φα μείζονα, αρ. 8, έργο 93" - Νίκος Α. Δοντάς, "Συμφωνία σε ρε ελάσσονα, αρ. 9, έργο 125" - Friedrich Schiller, "An die Freude"/"Ωδή στη χαρά" (στο γερμανικό πρωτότυπο και σε μτφρ. Θανάση Λάμπρου) - Αποσπάσματα από την αλληλογραφία και τις σημειώσεις του Λ. Β. Μπετόβεν (μτφρ. Λ. Καρατζάς) - Βιογραφικά συντελεστών Όψεις και απόψεις για τις συμφωνίες του Μπετόβεν: - Egon Voss, "Μπετόβεν και Βοναπάρτης: προσπάθεια για μια νηφάλια επακεκτίμηση της σχέσης τους" (μτφρ. Λ. Καρατζάς) - Martin Geck, "Ο Μπετόβεν και ο "καινούριος δρόμος": η φιλοσοφίας της Πέμπτης Συμφωνίας" (μτφρ. Λ. Καρατζάς) - Rudiger Heinze, "Προς δόξαν του Θεού και της φύσης: παράδοση και σύγχρονες επιδράσεις στην "Ποιμενική"" (μτφρ. Λ. Καρατζάς) - Renate Ulm, ""Προτιμώ πάνω απ΄ όλα το πνευματικό βασίλειο": ο Μπετόβεν και το Συνέδριο της Βιέννης" (μτφρ. Λ. Αναγνώστου) - Peter Gulke, "Παραδόσεις και δυνατότητες δραματικής σύνθεσης στον Μπετόβεν" (μτφρ. Λ. Αναγνώστου)

Λεωνίδας Καρατζάς (Μεταφραστής)


Λευτέρης Αναγνώστου (Μεταφραστής)


Θανάσης Λάμπρου (Μεταφραστής)

Ο Θανάσης Λάμπρου γεννήθηκε το 1962 στην Λαμία. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Φράιμπουργκ (Freiburg i. Br.), όπου σπούδασε από την αρχή φιλοσοφία, κλασική φιλολογία και ιστορία της τέχνης. Το 1991 έλαβε το πτυχίο (Μagister Αrtium) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ και στη συνέχεια, ως υπότροφος γερμανικού Ιδρύματος, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της Φιλοσοφίας και ανακηρύχθηκε το 1994 Διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Ph.D.) του ιδίου Πανεπιστημίου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημοσιεύτηκαν, σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά, πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις του, ενώ τη διετία 1998-2000 δίδαξε Θεωρία και Πράξη της Μετάφρασης στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών. Δημοσίευσε το πρώτο του ποιητικό βιβλίο "Περισυλλογή" το 1992. Έως το 2012 ακολούθησαν άλλα τέσσερα ποιητικά βιβλία: "Τρίπτυχο" (1995), "Ανεπιστρεπτί" (2000), "Λαβύρινθος" (2004), "Μελέτη θανάτου" (2012). Μετέφρασε επίσης σημαντικά έργα της ευρωπαϊκής γραμματείας όπως: Αρθούρος Ρεμπώ, "Μία εποχή στην κόλαση" (1996), "Σίλλερ-Γκαίτε: Αλληλογραφία" (2001), Φρήντριχ Χαίλντερλιν, "Ύμνοι, ελεγεία και αποσπάσματα" (2006, Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας). Για τη μετάφραση στον "Αστρονόμο" του Ντουρς Γκρυνμπάιν (2012) θα αποσπάσει το Ελληνο-Γερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Friedrich Von Schiller

Friedrich Von Schiller (Συγγραφέας)

Μέγας γερμανός δραματικός συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε στο Μάρμπαχ της Βυρτεμβέργης στις 10 Νοεμβρίου του 1759 και πέθανε στη Βαϊμάρη στις 10 Μαΐου 1805. Η καταγωγή του ήταν ταπεινή και η ζωή του γεμάτη δυσχέρειες. Σπούδασε νομικά και ιατρική. Το πρώτο ώριμο έργο του είναι το δράμα "Οι ληστές" (Die Rauber, 1783), μια τολμηρή διακήρυξη ελευθερίας εναντίον της τυραννικής και διεφθαρμένης ηθικά κοινωνίας. Το 1783 εκδίδεται το δραματικό έργο "Η συνωμοσία του Φιέσκο στην Γένουα"· το 1784 το "Ραδιουργία και έρως" και το 1787 το "Δον Κάρλος". Την ίδια χρονιά γράφει την "Ωδή στη Χαρά" και εγκαθίσταται στη Βαϊμάρη. Γνωρίζεται με τον Γκαίτε (1788) και διορίζεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας (1789). Ασχολείται με την συγγραφή ιστορικών έργων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η "Ιστορία του τριακονταετούς πολέμου". Το 1790 νυμφεύεται την Σαρλόττε φον Λέγκενφελτ και αποκτά δυο γιους και δυο κόρες. Το 1791 ασθενεί σοβαρά από υπερκόπωση και κινδυνεύει να πεθάνει. Μεταφράζει αρχαίους έλληνες και λατίνους συγγραφείς και γράφει ορισμένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα. Παράλληλα ασχολείται με την μελέτη της φιλοσοφίας του Καντ, καρπός της οποίας είναι θαυμάσια φιλοσοφικά και αισθητικά δοκίμια, όπως το "Περί αφελούς και αισθηματικής ποίησης". Το 1794 αναθερμαίνεται η φιλία του με τον Γκαίτε και αρχίζει η περίοδος της ωριμότητας. Γράφει μερικά από τα ωραιότερά του ποιήματα και μπαλλάντες. Τα δραματικά έργα της περιόδου αυτής είναι: η τριλογία του "Βαλλενστάιν" (1800), Μαρία Στούαρτ (1801), "Η παρθένος της Ορλεάνης (1801), "Η νύμφη της Μεσσήνης" (1803), "Γουλιέλμος Τέλλος (1804) και το ημιτελές "Δημήτριος". Μετέφρασε πλήθος ξένων δραματικών έργων κυρίως αγγλικών και γαλλικών (Μάκβεθ, Φαίδρα κλπ.) Διηύθυνε τα περιοδικά "Οι ώρες" και "Ημερολόγιο των Μουσών". Μαζί με τον Γκαίτε έγραψαν τα σατιρικά δίστιχα "Ξένια".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ludwig Van Beethoven

Ludwig Van Beethoven (Συγγραφέας)

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη στις 17 Δεκεμβρίου του 1770 και πέθανε στη Βιέννη στις 26 Μαρτίου του 1827. Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ο Μπετόβεν αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού που ακολούθησε και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία. Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Νίκα - Σαμψών (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Α. Δοντάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εύη Νίκα - Σαμψών (Επιμέλεια)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
86
Διαστάσεις:
32χ24
Βάρος:
0.545 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση