Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική
zoom in

Το σύμπλεγμα των Κυκλάδων, ενότητα από είκοσι δύο κατοικημένα νησιά, ορίζεται γεωγραφικά στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους. Το όνομά τους προέρχεται από την κυκλική τους διάταξη γύρω από τη Δήλο, το ιερό νησί. Περιοχή πολιτισμικά πανάρχαιη, ιδιαίτερη και πολυπρόσωπη. Είναι από τις πρώτες που τράβηξαν την προσοχή επισκεπτών και μελετητών του ελλαδικού χώρου. Στα απομονωμένα Κυκλαδονήσια οι κάτοικοι έζησαν με το ελάχιστο. απλά, καλλιέργησαν ανεμοδαρμένα βραχώδη εδάφη και ανοίχτηκαν με τα καράβια σε μακρινά λιμάνια. δέχτηκαν συνήθειες και νοοτροπίες ξένων. Οι δυσκολίες ώθησαν σε δημιουργία, η φύση και οι επαφές σε μιαν ανοικτή κοινωνία κι όλα μαζί σ` έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. Τα νησιά γοήτευσαν τους ξένους περιηγητές του 18ου αιώνα, τους καλλιτέχνες του 19ου, έγιναν ο πιο θελκτικός τουριστικός προορισμός στους πολίτες του κόσμου τον 20ό, επανακατοικήθηκαν από τη δεκαετία του `70 και μετά, για να παραδοθούν τελικά στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη.
Σήμερα διατηρούνται αρκετά στοιχεία από την τελευταία φάση του "παραδοσιακού" τους πολιτισμού, τη συλλογική, δηλαδή, έκφραση κοινωνικών και τεχνικών παραδόσεων. που κατά τόπους έχει ομοιογενή χαρακτηριστικά, καθορισμένα από τα γεωγραφικά δεδομένα, τα ιστορικά συμβάντα και τις οικονομικές συνθήκες. Η αφετηρία του πολιτισμού αυτού συμβατικά τοποθετείται στη χρονική περίοδο της Λατινοκρατίας, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, και το τέλος του στα μέσα του 20ού αιώνα. Μέσα σ` αυτό το διάστημα κτίστηκαν οι καστροπολιτείες από τους Ενετούς αυθέντες. Κτίστηκαν μεγάλα ή μικρότερα αρχοντικά σπίτια με ευρύχωρες σάλες από τους προύχοντες για τα γλέντια τους και από τους απλούς κατοίκους μικρές. λιτές, αλλά επαρκείς κατοικίες για τις βασικές ανάγκες ζωής, "χωριά" ή "κατοικιές" ή "κελιά" στις άκρες των χωραφιών, "μάντρες" για τα κοπάδια. Καλλιεργήθηκαν αμπέλια, σιτηρά, ελιές, οπωροφόρα δέντρα σε στενές λωρίδες γης που εκτείνονται αμφιθεατρικά σε πλαγιές λόφων. σαν χωμάτινα διαζώματα κτισμένα με ξερολιθιές που συγκρατούν το λιγοστό χώμα (όχθες, βραγιές ή πεζούλες). Κατασκευάστηκαν αλώνια για το λίχνισμα. ανεμόμυλοι για το άλεσμα, στέρνες όπου οι κάτοικοι συγκέντρωναν τον χειμώνα το απαραίτητο νερό από τις επίπεδες στέγες, λιθόστρωτα βαθμιδωτά καλντερίμια που ένωναν τα χωριά. Κτίστηκαν εκκλησιές, ταπεινά ξωκκλήσια, περίτεχνοι περιστεριώνες. Όλα τούτα τα έργα ανήκουν στην αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου, την πιο χαρακτηριστική έκφραση του "παραδοσιακού" πολιτισμού. Οι αυθεντικές, γνήσιες κατασκευές, σπίτια που διασώζονται σε μικρά οικιστικά σύνολα και την ύπαιθρο, έχουν ηλικία που δεν ξεπερνά τους δύο ή το πολύ τρεις αιώνες. Σε πολλά νησιά παραμένουν, άλλοτε εμφανή κι άλλοτε δυσδιάκριτα, τα υπολείμματα παλαιότερων κατασκευών της ίδιας παράδοσης, που ανάγονται στην περίοδο της Λατινοκρατίας. [...]

Μαρία Κόντη (Επιμέλεια)


Πέγκυ Κουνενάκη (Επιμέλεια)

Η Πέγκυ Κουνενάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1950. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και την Αγγλία, όπου και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και κριτικού λόγου. Στην Αθήνα εργάστηκε στην εφημερίδα "Αυγή" ως πολιτιστική συντάκτης και αργότερα ως υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος της "Κυριακάτικης Αυγής" (1976-1987). Εργάστηκε ως υπεύθυνη ύλης και πολιτιστικού στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" (1980-1993). Στην εφημερίδα "Καθημερινή" συμμετείχε στο πολιτιστικό τμήμα του κυριακάτικου φύλλου και στο ένθετο περιοδικό της "Επταήμερο" (1994-2004). Επίσης, διατήρησε τη στήλη εικαστικής κριτικής για ένα και πλέον χρόνο στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Athens Voice" (2003-2004). Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει πολλές εικαστικές εκθέσεις και έχει γράψει βιβλία.

Αικατερίνη Δημητσάντου - Κρεμέζη (Συγγραφέας)

Η Καίτη Δημητσάντου - Κρεμέζη είναι καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Γιαννέλος

Γιάννης Γιαννέλος (Φωτογράφος)

Ο Γιάννης Γιαννέλος γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από νωρίς με τη φωτογραφία, αρχικά με τη φωτογραφία τοπίου και την αρχαιολογική φωτογραφία, συνεργαζόμενος με τον ΕΟΤ και πολλούς εκδοτικούς οίκους. Είναι ιδιοκτήτης Studio διαφημιστικής φωτογραφίας.

Τζούλια Κλήμη

Τζούλια Κλήμη (Φωτογράφος)

Η Τζούλια Κλήμη σπούδασε διαφημιστική φωτογραφία στο Instituto Europeo di Design της Ρώμης και είναι επαγγελματίας φωτογράφος ειδικευμένη στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, (φωτογραφήσεις ξενοδοχείων, συγκροτημάτων, villas) και την ταξιδιωτική φωτογραφία. Είναι η συγγραφέας/φωτογράφος πολλών βιβλίων με θέμα την αρχιτεκτονική και όχι μόνο, μεταξύ άλλων είναι η δημιουργός/συγγραφέας του λευκώματος "At home in Greece" Λονδίνο 2004 - που ανέλαβε να εκδώσει ο παγκοσμίως γνωστός εκδοτικός οίκος Thames & Hudson - το βιβλίο εκδόθηκε επίσης στην Γαλλία, στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα χώρες όπως και το βιβλίο της "Style City Athens", που εκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, ενώ το 2007 ανέλαβε την παγκόσμια καμπάνια του COT Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Εδώ και δυο δεκαετίες ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να καταγράψει από σύγχρονες κατοικίες και ξενοδοχεία, μέχρι εθνολογικά θέματα και ταξιδιωτικά ρεπορτάζ σε δυσπρόσιτα μέρη της Αφρικής και την Ασίας. Είναι μόνιμη συνεργάτις σε πολλά ελληνικά, διεθνή περιοδικά και site όπως τα Ταξίδια Καθημερινής, το Casaviva, You Magazine. Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά όπως Madame Figaro, Departures, Elle Decor, AD Italia, Interni, Case Da Abitare, Marie Claire, Conde Nast Traveller, Gulliver, Bell’Europa, Dove, Tuttoturismo κ.α National Geographic, Ταχυδρόμος, Γαιόραμα,Γεωτρόπιο, EY Ζην, Vogue, Life & Style, Maison Decoration, ΒήμαDeco κ.α.

Μαρία Πασχάλη (Φωτογράφος)


Βασίλης Συκάς

Βασίλης Συκάς (Φωτογράφος)

Ο Βασίλης Συκάς γεννήθηκε στην Ερέτρια το Νοέμβριο του 1963. Από το 1989 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτορεπόρτερ. Έχει φωτογραφίσει για λογαριασμό των περισσότερων ταξιδιωτικών περιοδικών, εφημερίδων και εντύπων δράσης της χώρας μας, ενώ ασχολείται με την ορειβασία και τη διάσχιση φαραγγιών. Ταξιδεύει διαρκώς σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας φωτογραφίζοντας τοπία, ανθρώπους, άγρια ζώα και υπαίθρια σπορ.

Νίκος Γ. Μαστροπαύλος (Φωτογράφος)


Βαγγέλης Κορρός

Βαγγέλης Κορρός (Φωτογράφος)

Ο Βαγγέλης Κορρός γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας φωτογράφος, με προτίμηση στην ταξιδιωτική φωτογραφία. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά η Ελλάδα με τις ατέλειωτες ομορφιές της, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, είναι συνεχής πηγή έμπνευσης γι΄ αυτόν. Έχει δημιουργήσει σχέση εξάρτησης μαζί της και γι΄ αυτό τον λόγο προσπαθεί να φωτογραφήσει την κάθε γωνιά της. Συνεργάζεται με τα γνωστότερα ελληνικά ταξιδιωτικά περιοδικά και τις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες.

Κώστας Κατσιγιάννης (Φωτογράφος)


Παναγιώτης Σαρρής (Φωτογράφος)


Αντώνης Λιόκουρας (Φωτογράφος)


Σπύρος Βαγγελάκης (Φωτογράφος)


Δημήτρης Γαλάνης (Φωτογράφος)


Ξένη Ταζέ (Φωτογράφος)


Βασίλης Μαθιουδάκης (Φωτογράφος)


Αθηνά Τσιμπλοστεφανάκη (Φωτογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
145
Διαστάσεις:
22x25
Βάρος:
0.552 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση