Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608097896
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στη σοσιαλιστική παράδοση συναντούμε συχνά μια οξεία κριτική του κυρίαρχου δημοκρατικού λόγου. Εξίσου συχνά, ο σοσιαλισμός προτάθηκε ως η πιο ευρεία δημοκρατία που θα γνώριζε ποτέ ο κόσμος. Τι συμβαίνει εδώ; Είναι, άραγε, η δημοκρατία ένα απλό νομιμοποιητικό μακιγιάζ για το `δεσποτισμό του εργοστασίου`; Μήπως η νομιμοποιητική της ισχύς βασίζεται στο ότι, αντίθετα, εγκλείει κάτι άξιο λόγου, του οποίου ο σοσιαλισμός αποτελεί και το μόνο δυνατό διάδοχο; Τι γίνεται όταν οι περιεκτικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας βρίσκονται σε άκρα αναντιστοιχία με τις παρούσες πολιτικές μορφές που τη διεκδικούν; Εν τέλει, τι ακριβώς είναι τα κείμενα της παρούσας έκδοσης; Μια συζήτηση σε αραχνιασμένο αμφιθέατρο του προηγούμενου αιώνα;
Ο Νίκος Πουλαντζάς, στις πολύτιμες επεξεργασίες του περί δημοκρατίας και σοσιαλισμού, κατανοούσε εμφανώς το εγχείρημά του ως ένα στρατηγικό πρόβλημα για τη μετάβαση προς μια μετα-καπιταλιστική κοινωνία. Εκεί πρέπει να αναζητηθεί το νήμα της επανεκκίνησης.
Τρεις νεαροί θεωρητικοί επιστήμονες και ο καθηγητής Στάθης Κουβελάκης συμπράττουν με τις συνομιλίες τους, ελπίζοντας να στέκονται άξιοι ετούτης της έγνοιας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ιορδάνης Κουμασίδης γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Eίναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και συγγραφέας. Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία, ενώ τρία κείμενά του έχουν μεταφερθεί στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση, επιμέλεια και κριτική λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Συνεργάζεται με τα περιοδικά "The Book΄s Journal", "Νέα Εστία" και την εφημερίδα "Μακεδονία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στέργιος Μήτας γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της φιλοσοφίας του δικαίου. Από το 2014 εργάζεται ως λέκτορας φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία "Για τη σχέση δημοκρατίας και σοσιαλισμού" [μαζί με τους Ευτυχία Αχτσιόγλου και Ιορδάνη Κουμασίδη], Θύραθεν, 2012, "Η αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή δικαίου", Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2016, και την ποιητική συλλογή "Μικρή φυσική ιστορία των θεάτρων", Μικρή Άρκτος, 2013.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, και το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο) επιβλέπων καθηγητής: Άρης Καζάκος). Παράλληλα, συμμετείχε στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Τον Ιούλιο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα επιστημονικής συνεργάτιδας της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έλαβε μέρος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη νίκη του κόμματος στις εκλογές, επιλέχθηκε ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου και, ως εκ τούτου, υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για ζητήματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ. Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορκίστηκε Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα