Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789606691485
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρος Καρατζάς, σε ομιλία του στο προσωπικό της το 1997 -ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη της θητείας του- υπόσχεται στο κοινό του υπερηφάνεια και κύρος βάζοντας ξανά στον χάρτη την τράπεζα· αυτήν τη φορά ως ισχυρό περιφερειακό παίχτη. Στην πραγματικότητα, η δική του προσπάθεια για ένα διεθνοποιημένο και ισχυρό ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε αρχίσει δέκα χρόνια πριν, το 1986-1987. Τότε επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος, που έμεινε γνωστή ως Επιτροπή Καρατζά, έθεσε τις απαραίτητες θεσμικές βάσεις για την ανάδειξη μιας ισχυρής και διεθνοποιημένης Εθνικής Τράπεζας. Από το 1996 μέχρι το 2004, ως διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ένιωνε πράξη τις δυνατότητες που σε σημαντικό βαθμό ο ίδιος είχε διαμορφώσει. Η ανά χείρας συλλογή ομιλιών και άλλων παρεμβάσεών του, αναλύσεων του έργου και μνημόνευση της προσωπικότητάς του μας δίνουν την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη συμβολή μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής πολιτικής οικονομίας της τελευταίας τριακονταετίας -της τριακονταετίας δηλαδή που ως Έλληνες αλλά και ως πολίτες του κόσμου αναγνωρίζουμε ως εποχή της παγκοσμιοποίησης.
Ο Αντώνης Καμάρας είναι διδακτορικός φοιτητής στο London School of Economics. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Connecticut College και πολιτική θεωρία στο LSE. Επίσης έχει διατελέσει ερευνητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του LSE όπου και δημοσίευσε μελέτες για τη διεθνοποίηση του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια και την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς στην αστική ανισότητα στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως σύμβουλος διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για μία εξαετία.
Ο Θεόδωρος Καρατζάς (1930-2004) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος το 1955 και από το 1963 ήταν νομικός σύμβουλος επί ναυτιλιακών θεμάτων στην Εθνική Τράπεζα.
Το 1982 ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΤΕΒΑ. Παράλληλα, ορίστηκε πρόεδρος της Banque Nationale Franco-Hellenique.
Το 1985 ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και το 1987 υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας.Ηταν πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση και τον Εκσυγχρονισμό του Τραπεζικού Συστήματος, η έκθεση της οποίας -γνωστή ως έκθεση Καρατζά- έθεσε τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, εισήγαγε τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία του Χρηματιστηρίου, οι οποίες οδήγησαν στην ψήφιση του Νόμου 1806/1988.
Το 1989 επέστρεψε στη δικηγορία και, παράλληλα, ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ασπίς Στεγαστική». Από το 1996 ήταν διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, μητρικής εταιρείας του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της χώρας. Ηταν επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε θέματα Εμπορικού και Ναυτικού Δικαίου.
Είχε συγγράψει με τον Ν. Ready το βιβλίο «The Greek Code of Private Maritime Law» (Χάγη, 1982).
Είχε τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία με τον ανώτερο ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής και από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον Officier de l΄ ordre Nationale de la Legion d΄ Honneur.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα