Το βιβλίο είναι προσαρμοσμένο στο νέο πρόγραμμα σπουδών για τη συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και προσβλέπει στην αρωγή των μαθητών της Γʹ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των εκπαιδευτικών στο διδακτικό τους έργο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Περιλαμβάνει:
• Τριάντα οκτώ (38) θεματικές ενότητες που καλύπτουν το σύνολο των ενοτήτων στις οποίες αναφέρονται τα σχολικά εγχειρίδια και ορίζονται ως εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Κάθε ενότητα περιέχει σε διαγραμματική μορφή αναλυτικό ενημερωτικό υλικό της κύριας και των συγγενών εννοιών. Για παράδειγμα, στη θεματική ενότητα της Παιδείας γίνεται αναλυτική αναφορά και στην Εκπαίδευση, την Ανώτατη Εκπαίδευση, τη δια βίου Παιδεία, την Ευρωπαϊκή διάσταση της Εκπαίδευσης, την Ανθρωπιστική Παιδεία, την Περιβαλλοντική και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ή στην ενότητα της Μαζοποίησης αναλύονται και οι έννοιες του κομφορμισμού, της κοινωνικοποίησης, της κοινής γνώμης, κ.λπ.
• Κείμενα (άρθρα, δοκίμια, αποσπάσματα ερευνών ή επιστημονικών κειμένων, κ.λπ.) που σχετίζονται θεματολογικά με τις ανεπτυγμένες έννοιες κάθε θεματικής ενότητας. Τα κείμενα πλουτίζουν τις γνώσεις των μαθητών και ενισχύουν την επιχειρηματολογική και γλωσσική τους ικανότητα.
Οι διδάσκοντες, από την πλευρά τους, μπορούν να δημιουργήσουν με αυτά δικά τους επιπρόσθετα κριτήρια αξιολόγησης ή να τα χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για συζήτηση και γενικότερο προβληματισμό με τους μαθητές τους.
• Τριάντα εννέα (39) κριτήρια αξιολόγησης συνεξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ένα τουλάχιστον για κάθε θεματική ενότητα. Τα κριτήρια περιέχουν σκόπιμα μεγαλύτερο αριθμό ερωτήσεων σε σχέση με αυτές που δίνονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, προσαρμοσμένων πάντα στο πρόγραμμα σπουδών και τις σχετικές οδηγίες του ΙΕΠ, για να ασκούνται περισσότερο οι μαθητές και να εμπεδώνουν την τεχνική των απαντήσεων.
Οι διδάσκοντες, ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών τους, έχουν τη δυνατότητα να ε