Κριτική διεπιστημονικότητα 2
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κριτική διεπιστημονικότητα 2

Έθνος και ταυτότητα, πολιτισμικές αντιστάσεις

Φώτης Τερζάκης

Συλλογικό έργο

Σταύρος Σταυρίδης

12.70€ -12% 11.18€

Τα άρθρα του τόμου αποτελούν προϊόν των εργασιών μιας ομάδας η οποία λειτουργεί συλλογικά με τη μορφή εργαστηρίου και αποσκοπεί στην ανάπτυξή της «Κριτικής Διεπιστημονικότητας» με εκδόσεις σε ετήσια βάση. Επιδίωξη της ομάδας είναι να συμβάλει στη διεξαγωγή ενός κριτικού διαλόγου ανάμεσα στους διάφορους κλάδους της γνώσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι απλώς την ανταλλαγή ιδεών και μεθόδων αλλά την αναθεώρηση των επιστημών και των μεταξύ τους σχέσεων σε ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης και εποπτείας όπου κεντρικός άξονας θα είναι ο άνθρωπος. Η παραπάνω προσπάθεια δεν είναι κάτι το ουτοπικό αλλά επιτακτική ανάγκη των συγχρόνων συνθηκών. Σε μια εποχή η οποία από πολλούς θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια του μεταμοντερνισμού και όπου η αίσθηση ότι διερχόμαστε γενική πολιτισμική κρίση έχει γίνει κοινός τόπος, επιβάλλεται να επαναξιολογήσουμε τη διαλεκτική μεταξύ γνώσης και κοινωνίας· και να ενισχύσουμε την αναδιοργάνωση των επιστημών στην κατεύθυνση του κοινωνικού προβληματισμού. Εξάλλου είναι γνωστό ότι, παρά τις εξαγγελίες για την καθαρότητα και την αντικειμενικότητα της επιστημονικής γνώσης, αυτή υφίσταται ήδη έντονη πολιτική πίεση για να υπηρετήσει σκοπούς σε βάρος του ανθρώπου: χημικά και βιολογικά όπλα, τεχνολογία ελέγχου της προσωπικής ζωής κ. ά. Μια διεπιστημονική θεώρηση που θα αντιμετωπίσει τον αντικειμενικό κόσμο σε διαλεκτική εξάρτηση με το υποκείμενο της γνώσης, τον άνθρωπο, χρησιμοποιεί αναπόφευκτα τον κριτικό αναστοχασμό. Ταυτόχρονα, είναι υποχρεωμένη να προσεγγίσει την οπτική του Άλλου και να υπερβεί τα όρια της κουλτούρας μας, για να αποκτήσει τη δυνατότητα της παρέμβασης στις πολιτισμικές μας κατηγορίες, στην προοπτική της χειραφέτησης του ανθρώπου. Σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο στο οποίο προδιαγράφεται η προσπάθεια της κριτικής διεπιστημονικότητας προκύπτει η ανάγκη της προτεραιότητας στο πρόβλημα της μεθοδολογίας. Τα άρθρα του πρώτου μέρους του τόμου και η διερεύνηση του πεδίου των πολιτισμικών αντιστάσεων του δεύτερου μέρους, επιδιώκουν την προσέγγιση του προβλήματος αυτού.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Φώτης Τερζάκης

Φώτης Τερζάκης (Συγγραφέας)

Ο Φώτης Τερζάκης γεννήθηκε το 1959 στην Πάτρα. Ίδρυσε και διηύθυνε τις εκδόσεις Praxis (1982-1990), ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των εκδόσεων Πρίσμα (1990-94). Από το 1998 σχεδιάζει και επιμελείται τη σειρά "Ιστάρ. Ανθρωπολογία της σεξουαλικότητας" στις εκδόσεις Οξύ. Έχει εργαστεί ερευνητικά, στο πλαίσιο σεμιναρίων, σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Από το 1992 συνδιοργανώνει ένα Ανεξάρτητο Θρησκειολογικό Σεμινάριο, που το 1997 οδήγησε στη δημιουργία της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος γραμματέας), ενώ ήταν από τους βασικούς συντάκτες του "Θρησκειολογικού Λεξικού" των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα. Έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και κριτικές στον περιοδικό τύπο, συνεργάζεται δε ως βιβλιοκριτικός με τις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Καθημερινή". Έχει επίσης παρουσιάσει μεγάλο αριθμό μεταφράσεων σε συναφή πεδία. Έργα του είναι: "Τα αίματα της γλώσσας". "Έξι ποιήματα" (Όστρακα, Πάτρα 1988)· "Φύση και κοινωνία: γενεαλογία ενός τύπου συνείδησης και μιας σχέσης κυριαρχίας" (Έρασμος, 1990)· "Σημειώσεις για μιαν ανθρωπολογία της μουσικής" (Πρίσμα, 1990)· "Φιλελευθερισμός και τρομοκρατία. Πολιτικά κείμενα" (Πρίσμα, 1991)· "Οι αντίποδες του ΄60: πίσω από τη διφορούμενη έννοια του μεταμοντερνισμού και μέσα από τα νέα κοινωνικά κινήματα" (Πρίσμα, 1992)· "Το φάντασμα μιας δεκαετίας: κουλτούρα και εναλλακτικός πολιτισμός στη δεκαετία του 1960" (συλλ. τόμος, επιμ. με τη Σώτη Τριανταφύλλου, Δελφίνι, 1994)· "Φιλοσοφικός ρεφορμισμός. Προβλήματα διαλεκτικής και ολότητας στη φιλοσοφία και την πολιτική θεωρία του Jurgen Habermas" (Έρασμος, 1996)· "Η διαλεκτική επαναπροσδιορισμένη. Συμβολή στη διερεύνηση των φιλοσοφικών και ανθρωπολογικών θεμελίων μιας έννοιας" (Φιλίστωρ, 1996)· "Μελέτες για το ιερό" (Ελληνικά Γράμματα, 1997)· "Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση: τα χρώματα της σκακιέρας" (Ελληνικά Γράμματα, 1998)· "Τα ονόματα του Διονύσου. Προαναγγελίες μιας διαρκώς ματαιούμενης έλευσης" (Οξύ, 2000).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Σταυρίδης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Σταυρίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Η πολιτισμική εξάρτηση της συμβολικής σχέσης με τον χώρο". Μετείχε στην συντακτική ομάδα του περιοδικού "Εφήμερη πόλη" (κριτικός, βιωματικός και φαντασιακός λόγος για το χώρο). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ουτοπία" (δίμηνη έκδοση θεωρίας και πολιτισμού). Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με αντικείμενο τη θεωρητική διερεύνηση των προβλημάτων του χώρου και της αρχιτεκτονικής. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Η συμβολική σχέση με τον χώρο", Κάλβος 1990. "Διαφήμιση και το νόημα του χώρου", Στάχυ 1996, "Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή", Ελληνικά Γράμματα 2002, καθώς και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου, "Η υφή των πραγμάτων", Ίριδα 1996. Είναι λέκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρέα Κακάμπουρα (Συγγραφέας)

Η Ρέα Κακάμπουρα είναι επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα τοπικών συλλόγων και διαχείρισης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη εποχή, σε θεωρητικά ζητήματα των λαογραφικών σπουδών, στη διαπολιτισμική διδακτική του λαϊκού πολιτισμού στην εκπαίδευση. Διδάσκει στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (κατεύθυνση "Λαογραφία και εκπαίδευση") του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικών Επιστημών και επιστημονική υπεύθυνη του Αρχείου Αφηγήσεων Ζωής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους. Έχει γράψει επίσης τα βιβλία "Ανάμεσα στο αστικό κέντρο και τις τοπικές κοινωνίες: Οι σύλλογοι της επαρχίας Κόνιτσας στην Αθήνα" (1999) και "Αφηγήσεις Ζωής". "Η βιογραφική προσέγγιση στη σύγχρονη λαογραφική έρευνα" (2011), και μαζί με τον Χ. Μπαμπούνη έχει επιμεληθεί τον τόμο "Ιστορικά και Λαογραφικά Μελετήματα: Ερευνητικές και Εκπαιδευτικές διαστάσεις" (2014). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (Δ.Σ. Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας) και της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής της UNESCO για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρίκλεια Χάρη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Πεχλιβανίδης (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Πεχλιβανίδης γεννήθηκε το 1963 στο Έσσεν της Γερμανίας. Σε ηλικία 10 ετών επέστρεψε με τους γονείς του στη γενέθλια πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Τούμπας και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Ακολούθησαν σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από όπου και έλαβε το δεύτερο πτυχίο του. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το ΠΜΣ "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία" της ίδιας σχολής. Τέλος, συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κάτια Μαρινάκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τσιμουρής (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τσιμουρής γεννήθηκε στη Λήμνο το 1956. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex και στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Sussex στη Μεγάλη Βρετανία. Από το 2004 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες, τις κοινότητες διασποράς και ζητήματα προφορικής ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και μετανάστες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Καρακατσάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέννυ Τραυλού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Αβραμοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σωτήρης Θ. Δημητρίου

Σωτήρης Θ. Δημητρίου (Επιμέλεια)

Ο Σωτήρης Δημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σύντροφος της σκηνοθέτιδας Αλίντας Δημητρίου. Αντιστασιακός στα χρόνια της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός, απόφοιτος του ΕΜΠ, ασχολήθηκε με την ανθρωπολογία, τον κινηματογράφο και με θέματα πολιτισμού. Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές "Γράμματα της ανακωχής" (Φυτράκης, 1965), "Ψηλαφήσεις" (Δωδώνη, 1985), και πλήθος δοκιμιακών βιβλίων, καθώς και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Αυγούστου 2016 σε ηλικία 91 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.47 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση