Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608698840
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο πλαίσιο της σειράς εκδόσεων με θέμα την τοπική ιστορία της Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών `Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος`, προχωρεί στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου `Κρητικές Επαναστάσεις, 1821-1905` `Στο Ακρωτήρι του Βενιζέλου`, των αείμνηστων Γιώργη Μανουσάκη και Αθηνάς Μπλαζουδάκη-Σταυρουλάκη αντίστοιχα. Πρόκειται για μια έκδοση που αποτελείται από δυο μέρη.
Στο α` μέρος του βιβλίου `Κρητικές Επαναστάσεις, 1821-1905` ο Γιώργης Μανουσάκης κάνει μια συνοπτική καταγραφή των κυριότερων φάσεων των επαναστατικών κινητοποιήσεων στην Κρήτη (1770-1905), με ιδιαίτερη αναφορά στην επανάσταση του 1897, που δημιούργησε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίλυση του Κρητικού Ζητήματος και στην επανάσταση του Θερίσου, τον `καταλύτη` στην ιστορία της κρητικής αυτονομίας.
Στο β` μέρος η Αθηνά Μπλαζουδάκη-Σταυρουλάκη με λυρικό ύφος προβάλλει τους αγώνες του Κρητικού λαού, καταγράφει με συντομία τα γεγονότα του Ακρωτηρίου το 1897 με αναφορά στο ρόλο του Βενιζέλου σ` αυτά και δίνει μια εικόνα της ιστορίας του χώρου του Ακρωτηρίου κάνοντας ταυτόχρονα και μια σύντομη `περιήγηση` σε τόπους, με τους οποίους συνδέθηκε ο Βενιζέλος. Πιστεύουμε ότι η παρούσα έκδοση αποτελεί ενδιαφέρον ανάγνωσμα, χρήσιμο τόσο στους μελετητές της κρητικής ιστορίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους επισκέπτες, που θέλουν να γνωρίσουν την τοπική ιστορία, ενώ με την αγγλική απόδοση περίληψης του κειμένου δίνεται η δυνατότητα και στους ξένους επισκέπτες να γνωρίσουν μια σημαντική περίοδο της κρητικής ιστορίας.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε πραγματοποιηθεί με τη χορηγία του Παύλου Χανιωτάκη και του Εμμανουήλ Μαθιουλάκη.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]
Ο ποιητής Γιώργης Μανουσάκης (1933 - 2008) γεννήθηκε και έζησε στα Χανιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι εργάστηκε επί 26 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Δημοσίευσε ποιητικές συλλογές, πεζά, καθώς και μία μελέτη για την Κρήτη του Πρεβελάκη, το "Οδοιπορικό των Σφακιών", μια συλλογή από 32 μικρά πεζά και το πεζογράφημα "Όταν το πέλμα μας εταίριαζε με το χώμα", όπου αφηγείται τα παιδικά του χρόνια, που συμπίπτουν με τον πόλεμο και την κατοχή. Διηγήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις και πολλά μελετήματά του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες των Χανίων και των Αθηνών, ενώ μέρος του έργου του παραμένει ανέκδοτο. Το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Καζαντζάκη για το έως τότε έργο του και το 1981 με το Κρατικό Βραβείο για το "Οδοιπορικό των Σφακιών". Μετά το θάνατό του εκδόθηκε το ανέκδοτο μυθιστόρημά του "Ο εθελοντής".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα