Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607800077
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Εδώ και καιρό, μια αμηχανία γίνεται αισθητή στον δημόσιο βίο. Οι κατηγορίες που είχαμε συνηθίσει δεν δείχνουν να αρκούν για να ερμηνευθούν οι σημερινές εμπειρίες, η δημόσια συζήτηση πορεύεται σε ανασφαλείς αναζητήσεις. Όλοι αναζητούν το νέο, που όμως δεν δείχνει πρόθυμο να εμφανισθεί. Μέχρι και για κενό νοήματος της πολιτικής γίνεται λόγος.
Μια από τις γραμμές αναζήτησης, που έχει αναδυθεί με ιδιαίτερο δυναμισμό τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνη που αποδίδει σε κεντρικό (ή, πάντως, σημαντικό) ρόλο την κοινωνία πολιτών. Όμως, τι είναι τελικά η κοινωνία πολιτών; Πού αρχίζει και που τελειώνει; Τι ρόλο έχει ή διεκδικεί; Από πού πηγάζει η νομιμοποίησή της -και η εκ μέρους της εκφορά λόγου στη δημόσια σκηνή;
Στο "Κράτος και κοινωνία πολιτών" ο Αντώνης Μακρυδημήτρης ξεκινά από την ανατομία του ρόλου του κράτους, στις διάφορες προσεγγίσεις της πολιτικής που έχουν κυριαρχήσει: τόσο την ρυθμιστική/παρεμβατική ("σοσιαλιστική") όσο και την διαφοροποιητική/ανασυγκεντρωτική ("φιλελεύθερη"), που χρωμάτισαν τις πολιτικές συμπεριφορές και καταστάσεις τον αιώνα που πέρασε. Ύπατος ρυθμιστής των κοινωνικών φαινομένων το κράτος, ή απλώς μια από τις σφαίρες του κοινωνικού πράττειν; Αναδεικνύοντας τον θεμελιακό ρόλο της ελευθερίας, η προσέγγιση που δίδαξε ο εικοστός αιώνας επιτάσσει -ή πάντως συνιστά- να υπάρξει χώρος στη δημόσια σκηνή για τον δύσκολα προσδιοριζόμενο, όμως ζωντανό στην δράση, χώρο της κοινωνίας πολιτών. Που αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί καθόλου θεωρητικό δημιούργημα, αντίθετα αποτελεί διεκδίκηση ζωντάνιας και δυναμισμού των ελεύθερων κοινωνιών (ή των κοινωνιών που προσβλέπουν στην ελευθερία, που την διεκδικούν).
Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης είναι καθηγητής της διοικητικής επιστήμης στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και δημόσιας διοίκησης της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία εξωτερικού του ΙΚΥ στο London School of Economics and Political Science και το University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright διετέλεσε το 1992 επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, καθώς και στα πανεπιστήμια Cambridge και Λονδίνου της Αγγλίας.
Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1955, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Αυγή-Άννα Μάγγελ και έχει δυο παιδιά. Έχει γράψει βιβλία, μελέτες και άρθρα σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημόσιας πολιτικής, ιστορίας και κοινωνικής θεωρίας.
Στο χώρο της λογοτεχνίας, έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές "Η νύχτα των αγαλμάτων" (Αχαϊκές εκδόσεις, 1991), "Δύσκολη υποχώρηση" (Γαβριηλίδης, 1999), "Μαρτυρία" (Πατάκης, 2005). Το 1994 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Πρόσπερος", σε δική του μετάφραση, τα "300 ερωτικά ποιήματα" της Ιζούμι Σικίμπου. Άλλες μεταφράσεις του, που έχουν δημοσιευτεί, περιλαμβάνουν δύο θεατρικά έργα ("Βουνίσια γλώσσα", "Το πάρτυ") και ποιήματα του Χάρολντ Πίντερ, "Το ονειρόδραμα" του Στρίντμπεργκ, καθώς και ποιήματα των Φίλιπ Λάρκιν, Αντόνιο Ματσάδο, Ομάρ Πάουντ, Ουώλτ Ουίτμαν, Στήβεν Σπέντερ, Πήτερ Λήβι, Τσέσλαφ Μίλος και Ντέρεκ Μάον.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα