Κράτος και ανάπτυξη στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κράτος και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ένα εξελικτικό δίδυμο

Σταύρος Β. Θωμαδάκης

26.50€ -28% 19.08€

Το 2010, η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός της διεθνούς αγοράς κεφαλαίων. Το κράτος βρέθηκε στην αρχή του έτους σε κατάσταση οιονεί χρεοκοπίας και η αδυναμία του επανήλθε βίαια στο ιστορικό προσκήνιο και στην συνείδηση των ανθρώπων. Δεν είναι η πρώτη φορά... Ο τόμος περιλαμβάνει δοκίμια που γράφτηκαν την περίοδο 1980-96. Είναι ίσως κακός οιωνός για την κοινωνία μας ότι διατηρούν την επικαιρότητά τους. Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι το κράτος ως οικονομικό πρόβλημα αλλά και ως αναγκαίος συντελεστής ανάπτυξης. Η μελέτη δύσκολων περιόδων στην ελληνική οικονομία περιλαμβάνει τον 19ο αιώνα, την κατοχική και εμφυλιακή περίοδο, την πρώιμη μεταπολίτευση. Όλες ήσαν περίοδοι μεγάλων κρίσεων και σε όλες απαιτήθηκε η αποφασιστική παρέμβαση του κράτους. Η ιστορία φυσικά δεν επαναλαμβάνεται και δεν επιτρέπει μοιρολατρίες. Ούτε είναι δυνατόν να εξομοιώνουμε την σημερινή με άλλες κρίσεις του παρελθόντος. Η επίδραση όμως μακροχρόνιων παραγόντων και νοοτροπιών φαίνεται να επαναφέρει περιοδικά στο προσκήνιο όλα τα ανεκπλήρωτα αιτήματα, όλα τα ανοικτά ζητήματα που μας έρχονται από το παρελθόν. Τα δημόσια αγαθά αποτελούν κεντρική συνθήκη στην ικανότητα των ιδιωτών να παράγουν, να εξάγουν, να επεκτείνουν την απασχόληση και να κερδίζουν. Χωρίς συλλογική δράση δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη ούτε ευημερία. Η ανάπτυξη, με όλη την ιστορική ποικιλία που περιλαμβάνει ο όρος, ποτέ δεν ήταν απλό θέμα `ιδιωτικής πρωτοβουλίας`. Η ελληνική ιστορία χαρακτηρίζεται από λίγα και διακριτά αναπτυξιακά επεισόδια. Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις γι` αυτά και πώς μπορούν να εκπληρωθούν; Τα δοκίμια του τόμου διαγράφουν απαντήσεις και προτάγματα σε αυτό το ερώτημα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Π. Κωστής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Π. Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νεότερη Ιστορία.

Σωκράτης Δ. Πετμεζάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Σωκράτης Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 1990. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και ιστορία στο Παρίσι. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Recherches sur l΄economie et le finances des villages du Pelion, region d΄industries rurales, ca. 1750-1850" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, τον Οκτώβρη του 1989. Έχει εκδώσει πολλά άρθρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, καθώς και τη μονογραφία με τίτλο: "Η ελληνική αγροτική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα: Η περιφερειακή διάσταση", Ηράκλειο 2003 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Σταύρος Β. Θωμαδάκης (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Β. Θωμαδάκης είναι καθηγητής χρηματοοικονομικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε στο Yale και στο ΜΙΤ, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει διδάξει σε αμερικάνικα πανεπιστήμια και είναι συγγραφέας πληθώρας βιβλίων επιστημονικών άρθρων. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την περίοδο οργάνωσης του θεσμού, και οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Έχει, επίσης, διατελέσει σύμβουλος διεθνών οργανισμών σε θέματα λειτουργίας των διεθνών αγορών κεφαλαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
517
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.626 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση