[Πωλείται και ως set δύο τόμων 53,73 ευρώ]
"Η γνώση του παρελθόντος μας βοηθά στην κατανόηση της εξέλιξης σε πρόσωπα και πράγματα. Είναι αδύνατη η κατανόηση και να αιτιολογήσουμε το σήμερα χωρίς την γνώση του χθες. Οι οργανωτικές δομές εξάρτησης των τοπικών κοινωνιών με τους οικισμούς τους και τα εκάστοτε διοικητικά κέντρα τον 19ο αιώνα και οι όποιες μεταβολές τον 20ο και 21ο αιώνα έχουν πλέον Ιστορική σημασία. Η κατανόηση σήμερα, αυτής ακριβώς της σημασίας, έχει εθνική αξία διότι είναι συνυφασμένη με την διαχρονική πολιτική η οποία είναι γνωστή, από έτερες μελέτες, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την υποτέλεια.
Ο Νομός Κορινθίας από την αρχαιότητα έχει να δείξει δείγματα πολιτισμού. Όμως το Αθηναϊκό κράτος, όμορο της Κορινθίας πάντοτε είχε στόχο την ερήμωση των οικισμών των επαρχιών και πανελλαδικά το έχει επιτύχει, μέσω και των μεταβολών των οικισμών.
Η παρούσα μελέτη απλά αναφέρει τους ανθρώπους όπου είναι δυνατόν και όλους τους οικισμούς με τις μεταβολές ώστε ο τοπικός ερευνητής αλλά και ο κάθε απλός πολίτης να μπορεί να δει τους προγόνους του και κυρίως την εξέλιξη της Ιστορίας σε τοπικό επίπεδο...".
Γεωργία Παπαλουκά (Επιμέλεια)