Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603019251
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στο βιβλίο αυτό αναλύονται διεξοδικά, τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, όπως περιγράφονται στα άρθρα 264 έως 289 του Ποινικού Κώδικα.
Το έργο είναι διαρθρωμένο σε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος αναλύονται έννοιες με κοινή εργαλειακή λειτουργία για όλο το κεφάλαιο και ειδικότερα εξετάζονται:
Η έννοια του κινδύνου, οι μορφές διακινδύνευσης, ο κοινός κίνδυνος, το ενιαίο στοιχείο σύνδεσης των εγκλημάτων σε ενιαίο κεφάλαιο καθώς και η συστηματική ταξινόμησή τους.
Στο δεύτερο μέρος αναλύονται τα κατ’ ιδίαν εγκλήματα:
Εμπρησμός, Εμπρησμός σε δάση, Πλημμύρα, Έκρηξη, Παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, Κοινώς επικίνδυνη βλάβη, Άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, Πρόκληση ναυαγίου, Δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, Νοθεία τροφίμων κ.λπ. Η νέα (Γ΄) έκδοση είναι ενημερωμένη με όλες τις νομοθετικές εξελίξεις ενώ παράλληλα αξιοποιεί το διάλογο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της ελληνικής θεωρίας σχετικά με τα εγκλήματα διακινδύνευσης.
Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1967) και Υφηγητής (1972). Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Α.Π.Θ. (από το 1973). Επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης (1974-1977). Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ. για δύο θητείες (1982-1986). Κοσμήτορας της Σχολής Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. και μέλος της Συγκλήτου (1986-1988). Δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 1963 και Επίτιμος δικηγόρος από το 1995.
Επιστημονικός διευθυντής του περιοδικού του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αρμενόπουλος» (1974-1988). Ιδρυτής και διευθυντής του περιοδικού ποινικού δικαίου και θεμελιωδών ελευθεριών "Υπεράσπιση" (1991-2000) και συνεργάτης πολλών επιτροπών έκδοσης επιστημονικών περιοδικών.
Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες. Έχει διδάξει Ποινικό δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη. Τιμήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.ά.
Το 2003 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών).