Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789607711243
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Τα κείμενα τα οποία περικλείονται σε αυτό τον τόμο δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα των ζητημάτων της ανάπτυξης που έθιξαν όσοι κοινωνιολόγοι, αλλά και πολιτικοί επιστήμονες, ανθρωπολόγοι και οικονομολόγοι συνέβαλλαν ουσιαστικά στις κοινωνιολογικές αναλύσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Μια αποθησαύριση των σημαντικότερων σχετικών κειμένων, η οποία θα μας έδινε μια αίσθηση του συνόλου του φάσματος των θεματικών περιοχών και των λεπτών αποχρώσεων των επιμέρους θεωρητικών προσεγγίσεων, θα κατέληγε σε μια ογκώδη πολύτομη συλλογή με ασαφή σημασία για το χρήστη. Σκοπός μας δεν είναι εδώ να υποκαταστήσουμε τη δημιουργική περιπλάνηση στη βιβλιογραφία μέσα από μια επιλογή άρθρων και κεφαλαίων βιβλίων που από τη φύση της θα επέβαλλε ιεραρχήσεις των ιδεών. (. . .) Πιστεύω όμως ότι ο αναγνώστης, εάν έχει στο νου του τα κριτήρια επιλογής που οδήγησαν στην παρουσίαση αυτών και όχι άλλων συμβολών στην κοινωνιολογική θεωρία της ανάπτυξης, θα μπορέσει να διευρύνει το οπτικό του πεδίο και να υιοθετήσει μια σκοπιά ίσως διαφορετική από αυτή που προβάλλεται εδώ. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Ιμμάνουελ Βάλλερσταϊν (28 Σεπτεμβρίου 1930 - 31 Αυγούστου 2019) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, απ΄ όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (1959). Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε έως το 1971, ενώ από το 1976 έως το 1999 διετέλεσε επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Binghamton και, παράλληλα, διευθυντής του "Fernand Braudel", του διάσημου ερευνητικού κέντρου "για τη Μελέτη των Οικονομιών, των Ιστορικών Συστημάτων και των Πολιτισμών". Από το 2000 ήταν επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Βάλλερσταϊν εστιάζει την έρευνά του στα αφρικανικά κράτη, πριν και μετά την εποχή της αποικιοκρατίας. Σύντομα, κρίνει ανεπαρκή την εξέταση ενός ή λίγων κρατών σε μία δεδομένη χρονική στιγμή και, έτσι, στρέφει τη μεθοδολογική του προσέγγιση στη μακρά διάρκεια και στην ευρύτητα του συνόλου. Το 1974 εκδίδει τον πρώτο τόμο του έργου του "The Modern World System", το οποίο και θα τον καταστήσει κύριο ανανεωτή της νεομαρξιστικής σκέψης. Στην ίδια δεκαετία, και αφού έχει προηγουμένως συμμετάσχει ενεργά στο μεταρρυθμιστικό κίνημα της αμερικανικής πανεπιστημιακής κοινότητας του 1968, θα στρέψει, επιπλέον, το ενδιαφέρον του στη μελέτη των "αντισυστημικών" κινημάτων, όρος του οποίου η πατρότητα του ανήκει.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης από όπου έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο το 1981. Στο ίδιο πανεπιστήμιο εργάστηκε ερευνητής του Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας και δίδαξε στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Έχει διδάξει επίσης στα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου. Έχει αναλάβει συμβουλευτικά έργα σε επιχειρήσεις του τομέα των τραπεζών και της πληροφορικής και έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο ΜΙΤ (Program in Science, Technology and Society).