Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600107586
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
«Το σχολείο, με τις πρακτικές που εγκαθιστά ως εντολοδόχος θεσμός, ή με τις πρακτικές που επιτρέπει να εγκαταστήσουν σ` αυτό οι οργανώσεις ρόλων που το συνιστούν, δε φαίνεται να ασκεί πολιτική παιδεία. Και δεν ασκεί, γιατί η εσωτερική λογική του, δηλαδή η φιλοσοφία-ιδεολογία της δομής και οργάνωσής του, αφομοιώνοντας ευνουχίζει κάθε νόημα των πρακτικών προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και εκείνων των πρακτικών που δεδηλωμένα θα έπρεπε να αποβλέπουν στην πολιτική ευαισθητοποίηση, δηλαδή στη σύσταση υποδομής γένεσης σταθερού ενδιαφέροντος για τα κοινά, τουτέστιν στην πολιτική παιδεία. Φαίνεται πως εντός του σχολείου οι μαθητές αυτοασκούν τις πολιτικές τους ευαισθησίες με εκείνες μόνο τις πρακτικές, που είτε τις δανείζονται έξω από το σχολείο είτε τις επινοούν, στις περιπτώσεις που αμφισβητούν το σχολείο ή υπερασπίζονται δυναμικά τα δικαιώματά τους, δηλαδή με τις πρακτικές όχι τόσο αντίστασης όσο ανταρσίας. Αυτή όμως η αυθόρμητη ή ενδεχομένως υποκινούμενη και κατευθυνόμενη από αλλού αυτοπαιδεία μπορεί να αποδειχθεί στρεβλή. Είναι φανερό πως η ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι μεγάλη, αφού είναι οι μόνοι που, παρά τον θεσμικό ή άλλο έλεγχο που υφίστανται και αυτοί, μπορούν με τις πρακτικές επικοινωνίας τους να ασκήσουν πολιτική παιδεία, αν βέβαια οι ίδιοι διαθέτουν.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Θεόδωρος Μυλωνάς, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. πήγε στο Παρίσι (Sorbone-Paris V), όπου έκανε βασικές σπουδές στην Κοινωνιολογία - Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης. Πήρε τα εξής πτυχία: Licence, Maitrise, Diplome d΄ Etudes Approfondies (DEA) και Doctorat με Άριστα.
Τα ενδιαφέροντά του, στραμμένα πάντοτε στις κοινωνιολογικές όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης, τον οδήγησαν στη συστηματική μελέτη των σχετικών ερμηνευτικών θεωριών που διατυπώνονταν και διατυπώνονται κυρίως από Γάλλους κοινωνιολόγους της εκπαίδευσης.
Στη διατριβή του, που είχε ως θέμα "L΄ ecart de scοΙarisatiοη entre villes et campagne en Grece" ("Η διαφορά ποσοστών φοίτησης στο σχολείο μεταξύ πόλεων και υπαίθρου στην Ελλάδα"), προσπάθησε να δείξει τους κοινωνικούς προσδιορισμούς του φαινομένου. Η διατριβή αυτή δημοσιεύτηκε στα ελληνικά με μικρές προσθήκες και τίτλο: "Η αvαπαραrωrή των κοινωνικών τάξεων μέσα από τους σχολικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα" (εκδ. Γρηγόρη, 1982).
Σε ένα αλλο βιβλίο του με τίτλο: "Κοινωνική αναπαραγωγή στο σχολείο - Θεωρία και εμπειρία" (Εκδ. Αρμός, 1991), ιχνηλατεί την πορεία και τις μεταμορφώσεις της έννοιας "αναπαραγωγή" από τον επιστημονικό χώρο της Βιολογίας-Γενετικής σ ΄ αυτόν της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας και από εκεί στην κοινωνιολογία και κοινωνιολογία της εκπαίδευσης. Με μια σειρά άρθρων του ερευνά συγκεκριμένες κοινωνιολογικές όψεις της ελληνικής εκπαίδευσης.
Σήμερα, ο Θεόδωρος Μυλωνάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. ΄Εχει μετάσχει με εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος. Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα