Κοινωνικός αποκλεισμός: Η ελληνική εμπειρία
zoom in
16.02€ -30% 11.18€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600107517

  • Κατηγορίες:

    Ανθρωπολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    1998

  • Εκδότης

    Gutenberg

Το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού με χαρακτηριστικά ελλείμματος όχι μόνο στο επίπεδο του εισοδήματος αλλά και στο πολιτικό -στέρηση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων- όπως και στο κοινωνικό -αποξένωση και απομόνωση- απασχολεί έντονα τις σημερινές κοινωνίες. Η κρίση στην απασχόληση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παροδική, η ανάπτυξη της τεχνολογίας άλλαξε το χάρτη των επαγγελμάτων, και έτσι οι λιγότερο εκπαιδευμένοι, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι κάτοχοι ειδικοτήτων που υποκαθίστανται από άλλα νέα επαγγέλματα οδηγήθηκαν έξω από την αγορά εργασίας. Αλλά και τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα που σημειώθηκαν σ` ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στον εργασιακό χώρο με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα που η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση προκαλούν. Μεγάλα, επομένως, τμήματα του πληθυσμού περιθωριοποιούνται και όλο και περισσότεροι ωθούνται στα όρια της οικονομικής τους επιβίωσης.
Στο συλλογικό αυτό έργο:
α) Εκτίθενται, έστω και αποσπασματικά, θεωρητικά θέματα που σχετίζονται με τον εννοιολογικό προσδιορισμό, το πλαίσιο και τη σημασία του κοινωνικού αποκλεισμού.
β) Συνεξετάζεται το φαινόμενο αυτό με άλλες κοινωνικές παραμέτρους, όπως είναι: η κοινωνική προστασία, ο πολιτισμός και ο ελεύθερος χρόνος αλλά και οι επιπτώσεις του κοινωνικού μετασχηματισμού που έγινε στον αγροτικό χώρο, στους ηλικιωμένους.
γ) Προτείνονται μέτρα καταπολέμησής του.
δ) Αναφέρονται χαρακτηριστικά τριών ειδικών κοινωνικών ομάδων -Τσιγγάνοι, Αλβανοί μη νόμιμοι μετανάστες και Πόντιοι- που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας και αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ένταξής τους στις περιθωριακές ομάδες των κοινωνικά αποκλεισμένων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Γ. Τσαούσης (Υπεύθυνος Σειράς)


Γιώργης Σ. Έξαρχος

Γιώργης Σ. Έξαρχος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργης Έξαρχος γεννήθηκε στο Καλοχώρι Λάρισας το 1952. Είναι απόφοιτος του εξατάξιου Γυμνασίου Συκουρίου το 1970, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της ΑΣΟΕΕ το 1975, διδάκτορας οικονομικών επιστημών της Academia de Studii Economice (ASE) Βουκουρεστίου το 1980. Ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα εφηβικά του χρόνια. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1985 και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα είκοσι βιβλία (ποίηση, παραμύθια, λαογραφία, εθνολογικές και ιστορικές μελέτες, οικονομικές πραγματείες). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: "Ντέφι", "Ρίγα", "Ρομάντσο", "Ιχνευτής", "Διαβάζω", "Στιγμές", "Σχολιαστής", "Φωτογράφος" κ.ά. επίσης με το Β΄, Γ΄ και Δ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Α.Ε. (1986-1991) ως παραγωγός εθνολογικών, οικολογικών, μουσικών και πολιτιστικών εκπομπών, καθώς και με τις αθηναϊκές εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή" και "Ελευθεροτυπία" ως εξωτερικός συνεργάτης. Υπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ "Ντούκα ΄ν-Κάλι - Καθ΄ οδόν", παραγωγής του υπουργείου Πολιτισμού, και σε κείμενό του γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Α.Ε. για τη ζωή του λαϊκού κλαριντζή Βάιου Μαλλιάρα (1989), ενώ το βιβλίο του "Αδελφοί Μανάκια" (Γαβριηλίδης, 1991) αποτέλεσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση του σεναρίου της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Κανών ταινίας "Το βλέμμα του Οδυσσέα" του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων ΥΒΕΤ (1982), ΥΧΟΠ (1982-1984), Βιομηχανίας (1986-1987) και Γεωργίας (1995-2000). Δίδαξε ως έκτατος καθηγητής οικονομικών μαθημάτων στο ΤΕΙ Χαλκίδας (1991-1994).


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιορδάνης Ψημμένος (Συγγραφέας)

Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Μωυσίδης (Συγγραφέας)

Κοινωνιολόγος του αγροτικού χώρου. Διδάσκει στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Ερευνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουκία Μ. Μουσούρου (Συγγραφέας)

Η Λουκία Μ. Μουσούρου είναι Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διεξάγει έρευνες και έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σε θέματα οικογένειας, παιδιού, μετανάστευσης και γυναικείας απασχόλησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Δημουλάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάββας Ρομπόλης

Σάββας Ρομπόλης (Συγγραφέας)

Ο Σάββας Ρομπόλης γεννήθηκε και ζει στην Καισαριανή. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I). Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (These d’Etat) του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX). Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και κατά την περίοδο 1990-2013 ήταν Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ). Είναι έγγαμος και πατέρας δύο αγοριών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Τσιάκαλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Τσιάκαλος σπούδασε βιολογία και πήρε το διδακτορικό δίπλωμα της φυσικομαθηματικής σχολής του πανεπιστημίου του Κίελου. Κατόπιν σπούδασε παιδαγωγική και πήρε το διδακτορικό δίπλωμα της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου της Βρέμης. Δίδαξε στα πανεπιστήμια της Βρέμης, του Όλντεμπουργκ και του Ζήγκεν και στην ανώτατη παιδαγωγική σχολή της Ρηνανίας (Άαχεν). Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής της παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και βιβλία στους τομείς της γενετικής των πληθυσμών, του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού, της διδακτικής, της εκπαίδευσης των μειονοτήτων και της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κούλα Κασιμάτη (Επιμέλεια)

Η Κούλα Κασιμάτη σπούδασε οικονομικά, βιομηχανική οργάνωση, κοινωνιολογία και στατιστική στην Ελλάδα, την Ολλανδία και την Αγγλία. Είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διετέλεσε η πρώτη διευθύντρια του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου.

Κέντρο Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕΚ.ΜΟ.ΚΟΠ) (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
308
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.467 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση