Κοινωνικός αναρχισμός ή Lifestyle αναρχισμός
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινωνικός αναρχισμός ή Lifestyle αναρχισμός

'Ενα αγεφύρωτο χάσμα

Murray Bookchin

Στην ιστορία της πολιτικής θεωρίας δεν υπάρχει, ίσως, άλλη έννοια τόσο παρεξηγημένη -εσκεμμένα ή μη- από αυτή του αναρχισμού. Ο "κακός" αναρχικός ταυτίζεται με τον βίαιο, τον τρομοκράτη, το ληστή, τον προβοκάτορα, τον αμοραλιστή, το ναρκομανή, το φρικιό κ.τλ.
Από την άλλη, με την ίδια ευκολία, η εικόνα του "καλού" αναρχικού προβάλλεται πάνω στον εστέτ καλλιτέχνη, τον μποέμ διανοούμενο, τον καινοτόμο βουλευτή, τον ριζοσπάστη ιερέα, ακόμα και στον χορηγό επιχειρηματία.
Σε αυτό το βιβλίο ο Μάρρεϊ Μπούκτσιν, με ενεργή παρουσία έξι δεκαετιών στο επαναστατικό κίνημα, δε μάχεται ανεμόμυλους, δεν ψάχνει συνωμοσίες. Ξεκινώντας από το αναρχικό κίνημα της Βορείου Αμερικής αναζητάει την ευθύνη των ίδιων των αναρχικών για αυτή τους την εικόνα.
Αναφέρεται σε ένα κίνημα που εξυψώνει την προσωπική αυτονομία και όχι την κοινωνική απελευθέρωση, που αναζητάει τον εσωτερισμό και όχι τον κριτικό λόγο και τελικά αντικαθιστά την υπεύθυνη στάση με την ελευθερία του συναισθήματος. Από εκεί και πέρα είναι φυσιολογικό, κατά τον συγγραφέα, να μην έχει τη δυνατότητα να μαζικοποιηθεί και να πείσει και, τελικά, να γίνεται εύκολος στόχος για κάθε είδους "κριτική".

Murray Bookchin

Murray Bookchin (Συγγραφέας)

Ο Murray Bookchin (1921-2006) ήταν ριζοσπάστης συνδικαλιστής στο αμερικανικό εργατικό κίνημα, ελευθεριακός στοχαστής και κοινωνικός και πολιτικός φιλόσοφος. Γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη και μεγάλωσε στο Μπρονξ από γονείς ρωσοεβραίους μετανάστες (η γιαγιά του, Zeitel, ήταν σοσιαλεπαναστάτρια). Σε ηλικία 9 ετών συμμετείχε σε οργανώσεις των Κομμουνιστών για παιδιά και νέους (Young Pioneers και Young Communist League), ενώ παρακολουθούσε το Εργατικό Σχολείο κοντά στη Union Square. Αργότερα πήρε αποστάσεις αρχικά από τον σταλινισμό και έπειτα και από τον τροτσκισμό και υπήρξε ένας από τους πρώτους αριστερούς συγγραφείς που ασχολήθηκε με τα οικολογικά ζητήματα. Υπήρξε συνιδρυτής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ, θεμελιώνοντας ο ίδιος την έννοια της κοινωνικής οικολογίας. Σ΄ αυτήν, η μαρξιστική σκέψη συναντήθηκε με αυτή του ελευθεριακού κοινοτισμού/κομμουναλισμού και της κριτικής του "περιβαλλοντισμού" στην καπιταλιστική κοινωνία. Συνολικά, ο Μπούκτσιν δούλεψε σε χυτήρια, δίδαξε σε πανεπιστήμια και υπήρξε συνειδητός πολίτης, μαχητικός αγωνιστής και πολυγραφότατος στοχαστής της κοινωνίας σ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Πέθανε στο Βερμόντ των ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου 2006, σε ηλικία 85 ετών.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αχιλλέας Φωτάκης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Ιωάννινα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
99
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.141 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση