Κοινωνικοποίηση, Η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κοινωνικοποίηση, Η διέξοδος από τις συμπληγάδες του κρατισμού και της ιδιωτικοποίησης

Παραγωγή, ενεργειακές υποδομές, ενεργειακός εφοδιασμός από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Γιώργος Κολέμπας

Βασίλης Γιόκαρης

12.19€ -27% 8.90€

Η πρόταση για κοινωνικοποίηση της παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση βασικών ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών (άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη για τοπικοποίηση) προβάλλει: α) ως αδήριτη ανάγκη για να συμβάλει στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση των ασύλληπτων αδιεξόδων, τα οποία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να επισωρεύει στο υπερώριμό του στάδιο -στη φάση της χρηματιστηριακής ασυδοσίας του- το οικονομικό σύστημα (καπιταλισμός) σε οικονομικό / εργασιακό / κοινωνικό / πολιτικό και οικολογικό επίπεδο, έχοντας αναγάγει τη μεγιστοποίηση του ιδιωτικού οικονομικού κέρδους και συμφέροντος σε υπέρτατη αξία της ζωής αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις· β) ως διέξοδος από τις συμπληγάδες πέτρες από τη μία πλευρά του διακατεχόμενου από εντονότατο κρατισμό και αναποτελεσματικότητα ελληνικού κρατικού, δημόσιου και δημοτικού, τομέα, και από την άλλη πλευρά του σίφουνα της ιδιωτικοποίησης που βρίσκει ως εκ τούτου το έδαφος προετοιμασμένο και σαρώνει (και) τον δημόσιο χώρο.
Η κοινωνική οικονομία αναδύεται με λίγα λόγια ως ένας τρίτος τομέας μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, ο οποίος μπορεί: α) είτε να κινείται σε επίπεδο `λαϊκού καπιταλισμού`, β) είτε -διευρυνόμενος και βαθαίνοντας τους στόχους και τα περιεχόμενά του- να υποσκάπτει τα οικονομικά / παραγωγικά θεμέλια του `υπαρκτού καπιταλισμού` και να δημιουργεί τις ουσιώδεις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικοπολιτικό σύστημα οργάνωσης και χειραφέτησης της κοινωνίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Κολέμπας (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Κολέμπας γεννήθηκε το 1950 στην Ήπειρο, τελείωσε γυμνάσιο-λύκειο στον Πειραιά και σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1968-1972) με μεταπτυχιακό Aufbaustudium Informatik στο Μόναχο (1974-1977). Στο διάστημα 1986-1990, κατά το οποίο δίδασκε στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Φρανκφούρτης, έκανε σπουδές οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης (1978-2008) οργάνωσε πολλά περιβαλλοντικά προγράμματα και συμμετείχε σε τοπικά κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών. Ταυτόχρονα, από το 1990, οπότε εγκαταστάθηκε στο Πήλιο, έγινε και οικο-γεωργός με στόχο την προώθηση και την οργάνωση της βιολογικής οικοπαραγωγής στην Ελλάδα και τη διακίνηση των οικολογικών προϊόντων. Από το 2008 ασχολείται πλέον, και με τη διαμόρφωση της στρατηγικής της τοπικοποίησης, στο πλαίσιο της γενικότερης πρότασης της απο-ανάπτυξης, ως απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και τη μετάβαση σε μια αποκεντρωμένη, επανατοπικοποιημένη, αυτοδιαχειριζόμενη και οικολογική κοινωνία της ισοκατανομής. Διαχειρίζεται το μπλογκ http://topikopoiisi.blogspot.gr.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Γιόκαρης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλης Γιόκαρης, Αρκάς με καταγωγή από την Τεγέα (1952), είναι φυσικός, μηχανικός μεταλλουργός, σύμβουλος εταιρειών σε έργα αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών σταθμών (1996-2012). Κατά τη διάρκεια παραμονής του στο Δυτικό Βερολίνο (1974-1988) συμμετείχε σε οικολογικά και κοινωνικά κινήματα, ενώ το 1984 δημοσίευσε στα ελληνικά το βιβλίο "Οι Πράσινοι Εναλλακτικοί στη Δυτική Γερμανία". Το διάστημα 1989-1995 εργάστηκε ως διαχειριστής στο Οικολογικό Κέντρο Νάξου. Μαθήτευσε και συνεργάστηκε με τον Μανώλη Γλέζο και τους συνεργάτες του στην Κοινότητα Απεράθου της ορεινής Νάξου, στην κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης της χειμαρρικής ροής των βρόχινων νερών με στόχο τον τεχνητό εμπλουτισμό των υπόγειο υδροφορέων. Από τα φοιτητικά του χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ενεργός πολίτης, συμμετέχοντας σε διάφορες πολιτικές, αυτοδιοικητικές ή κοινωνικές κινήσεις, μέσα από τις οποίες δραστηριοποιείται στα κοινά τού τόπου του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.433 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση