Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604230631
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Ανθρωπολογία , Κοινωνικά Προβλήματα
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Η ταυτότητα είναι η βάση των ταξινομήσεων και των διακρίσεων που κάνει ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους και κατ` επέκταση για τις ομάδες ή τις συλλογικότητες στις οποίες είτε ανήκει ο ίδιος είτε ανήκουν άλλοι άνθρωποι από το κοινωνικό του περιβάλλον. Το «ποιος είμαι», καθώς και το συνακόλουθό του «ποιοι είμαστε», χαρακτηρίζει και σηματοδοτεί την πορεία της ανθρώπινης σκέψης και αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Η έννοια της ταυτότητας, δηλαδή «ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα και οι συλλογικότητες διακρίνονται από άλλα άτομα ή συλλογικότητες στις κοινωνικές τους σχέσεις», αποτελεί αφετηρία για κάθε σχετική κοινωνιολογική έρευνα. Και τούτο διότι χωρίς σχέσεις ομοιότητας και διαφοράς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους. Χωρίς κοινωνική ταυτότητα δεν υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία. Στον παρόντα τόμο παρουσιάζεται όλο το εύρος των σχετικών αναλύσεων, ενώ ο Τζένκινς επισημαίνει ότι η ταυτότητα είναι συγχρόνως ατομική και συλλογική και συνεπώς θα πρέπει να εξετάζεται εντός ενός ενιαίου αναλυτικού πλαισίου. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Χρήστος Λυριντζής γεννήθηκε το 1952 και σπούδασε πολιτική επιστήμη στην Αθήνα (Πάντειο και ΕΚΠΑ) και στο Λονδίνο (London School of Economics). Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Κυριότερα έργα του: "Το τέλος των "Τζακιών", Αθήνα: Θεμέλιο 1991 και (επιμ. μαζί με τους Η. Νικολακόπουλο και Δ. Σωτηρόπουλο) "Κοινωνία και πολιτική: Όψεις της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας. 1974-1994", Αθήνα: Θεμέλιο 1996.
Ο Richrd Jenkins διδάσκει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ από το 1995. Έχει σπουδάσει κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ και στο Κέμπριτζ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα που αφορούν την ενηλικίωση, την εθνικότητα και το ρατσισμό, τον εθνικισμό, τις άτυπες οικονομικές δραστηριότητες, τον κοινωνικό βίό των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και τις σύγχρονες μεταφυσικές πεποιθήσεις. Μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει και τα εξής: "Pierre Bourdieu" (2002), "Foundations of Sociology: Towards a Better Understanding of the Human World" (2002), "Rethinking Ethnicity: Arguments and Explorations" (1997).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα