Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789604498208
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το 2008 ο αστικός πληθυσμός της γης έφτασε να αποτελεί τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, και η τάση είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις να αυξάνεται διαρκώς. Η ταχεία και επιταχυνόμενη μεγέθυνση των πόλεων είναι προϊόν των δύο τελευταίων αιώνων και συνδέεται με τις μεταβολές που επέφερε η Βιομηχανική Επανάσταση. Έκτοτε οι πόλεις συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, τα ιδεολογικά ρεύματα, την επιστημονική παραγωγή και την καλλιτεχνική δημιουργία. Και όλα τα παραπάνω συμπυκνώνονται μέσα σε αυτό που ο Ed Soja αποκάλεσε «κοινωνικοχωρική διαλεκτική», δηλαδή μέσα σε μια διαρκή διαδικασία στην οποία οι άνθρωποι διαμορφώνουν καθημερινά τις πόλεις ενώ παράλληλα διαμορφώνονται από αυτές.
Η μελέτη της κοινωνικής γεωγραφίας των πόλεων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία και γίνεται επιτακτικότερη τόσο λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ρόλου που υποστηρίζεται ότι οι πόλεις αποκτούν στη διαχείριση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας όσο και λόγω των κοινωνικών και άλλων επιπτώσεων που αυτός ο ρόλος επιφέρει στο εσωτερικό τους. Οι κοινωνικές επιπτώσεις στις πόλεις του δυτικού κόσμου είναι ορατές εδώ και πολλά χρόνια (στεγαστικός διαχωρισμός, άστεγοι, διακρίσεις απέναντι σε διάφορων ειδών μειονότητες, συγκρούσεις, εγκληματικότητα, (καταπίεση και επιτήρηση), ενώ για την αντιμετώπισή τους αναπτύσσονται κινήματα και προωθούνται πολιτικές. Συνειδητοποιούμε πλέον ότι και οι ελληνικές δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο, καθώς προβλήματα που υπήρχαν ή που πρωτοεμφανίζονται έρχονται δυναμικά στην επιφάνεια.
Ο βασικός λόγος για την ελληνική έκδοση του παρόντος βιβλίου είναι ότι το έργο προσφέρει πλήρη εικόνα του εύρους και της ποικιλίας των θεμάτων τα οποία πραγματεύεται η κοινωνική γεωγραφία των πόλεων, ενώ ανατρέχει συστηματικά στις διαδοχικές και παράλληλες ερμηνείες που αναπτύχθηκαν σε αυτό τον τομέα από τις αρχές του 20ού αιώνα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στον Καναδά όπου και δίδαξε σε πανεπιστήμια του Οντάριο και του Κεμπέκ. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από ζητήματα της θεωρίας των πολιτικών κομμάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και μιας σειράς ζητημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που σημειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της Ελληνικής Επιθεώρησης Πολιτικής Επιστήμης και μέλος της συντακτικής ομάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).
Ο Γιώργος Κανδύλης είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Διδάκτορας του Τμήματος Γεωγραφίας του London School of Economics και λέκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αστική αναδιάρθρωση και διακυβέρνηση, στον ανταγωνισμό των τόπων και στην άνιση ανάπτυξη, με έμφαση στον ευρωπαϊκό αστικό χώρο.
Ο Θωμάς Μαλούτας είναι Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και παλαιότερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επί πολλά χρόνια διηύθυνε το Ινστιτούτο Αστικής & Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), ενώ πρόσφατα διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας.
Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο του αφορά τις κοινωνικές δομές στις μεγάλες πόλεις και τις μεταβολές τους κατά την περίοδο της παγκοσμιοποίησης. Επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινωνικού διαχωρισμού, στεγαστικών και ευρύτερων προνοιακών συστημάτων σε συνάρτηση με το δομημένο περιβάλλον στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Αθήνα
Ο Paul Knox είναι διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Virginia Tech όπου υπήρξε επικεφαλής της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Αστικών Σπουδών. Το "Metroburbia USA" (2008) αποτελεί το τελευταίο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Steven Pinch είναι καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Βασικές δημοσιεύσεις του αποτελούν τα βιβλία "Cities and Services" (1985) και "Worlds of Welfare" (1997).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα