Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600243123
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν κείμενο τεκμηριώνει ένα θεωρητικό μοντέλο κοινωνιολογικής προσέγγισης του ρόλου των κοινωνικών επιστημών στη διαμόρφωση των κοινωνικών κατηγοριών. Ταυτόχρονα, καταγράφει το συγκεκριμένο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο διαμορφώθηκαν και μετασχηματίστηκαν τόσο οι θεσμοί του κοινωνικού ελέγχου της εφηβικής ηλικίας όσο και η ίδια η εφηβική ηλικία. Εντάσσεται στο πεδίο της κοινωνιολογίας των επιστημών και πιο συγκεκριμένα των κοινωνικών επιστημών. Αφορά τους φοιτητές και τους ερευνητές του ειδικότερου πεδίου αλλά και γενικότερα τους κοινωνικούς επιστήμονες ως προς τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς τους, καθώς και τους επαγγελματίες που εργάζονται με εφήβους, τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς, στον βαθμό που συμβάλλει σε μια βαθύτερη κατανόηση του αντικειμένου της εργασίας τους.
Η Κούλα Κασιμάτη σπούδασε οικονομικά, βιομηχανική οργάνωση, κοινωνιολογία και στατιστική στην Ελλάδα, την Ολλανδία και την Αγγλία. Είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διετέλεσε η πρώτη διευθύντρια του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου.
Ο Ιορδάνης Ψημμένος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάσκει Βιομηχανική Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Βιομηχανική Κοινωνιολογία στα Πανεπιστήμια Newcastle και Durham της Μεγάλης Βρετανίας. Ασχολείται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό και τις επιπτώσεις της απορρύθμισης στην ηθική της εργασίας και την κοινωνική ταυτότητα των εργαζομένων. Πολλά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι διευθυντής της σειράς "Κοινωνιολογία και Εργασία" (Παπαζήσης). Πρόσφατο βιβλίο του είναι: "Οικιακή εργασία των μεταναστριών και κοινωνική προστασία" (Παπαζήσης, Αθήνα 2008· σε συνεργασία με τον Χρ. Σκαμνάκη). Επίσης, πρόσφατα έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, τους συλλογικούς τόμους: "Μετανάστευση εργασίας και κοινωνική πρόνοια" (2000, "Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη", ειδικό τεύχος), "Contemporary Social Inequalities" (2011, "Επιθεώρηση Κοινωνικών Ερευνών", ειδικό τεύχος) και το βιβλίο του M. Sandel "Ενάντια στην τελειότητα" (Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2011).
Ο Χριστόφορος Σκαμνάκης έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Ως ερευνητής απασχολείται σε ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, ως συνεργάτης του ΚΕΚΜΟΚΟΠ και άλλων ερευνητικών κέντρων. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Lancaster University στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Επιστημών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας όπως αυτές εξειδικεύονται -κατά κύριο λόγο- στο τοπικό επίπεδο και την υποεθνική διάσταση της κοινωνικής πολιτικής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.
Ο Κώστας Σπυριδάκης είναι διδάκτωρ Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2004 εργάζεται ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έχει διατελέσει υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (2016-2017). Έχει δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διδάξει «Διδακτική της Κοινωνιολογίας» και «Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης» στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2020).
(Πηγή: "Εκδόσεις Παπαζήση", 2024)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα