Βασικό χαρακτηριστικό της φορολογίας εισοδήματος είναι η καθολικότητα, αφού επιβάλλεται σε κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο και η συχνότητα της επιβολής της, εν όψει του ενιαυσίου αυτής.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με την σημαντική επιρροή της στον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδίωξη της εφαρμογής της αρχής της φορολογικής ισότητος, δια του εντοπισμού εισοδημάτων που διαφεύγουν της φορολογίας, αλλά και της δίκαιης φορολογικής μεταχείρισης προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, καθιστούν τη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος πολύπλοκη, λεπτομερειακή, δαιδαλώδη και για τούτο δύσκολη.
Καθίσταται αναγκαία, συνεπώς, η ερμηνεία του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.
Στην ικανοποίηση της ανάγκης αυτής αποσκοπεί το παρόν συλλογικό έργο της κατ΄ άρθρον ερμηνείας του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενημερωμένο έως και το Ν 5104/2024. Η συγγραφική ομάδα των έγκριτων ερμηνευτών του Φορολογικού Δικαίου, παρουσιάζει τη νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, με συγκριτική επισκόπηση προς την προϊσχύσασα νομοθεσία, με ανάδειξη των ερμηνευτικών ζητημάτων, δια παραθέσεως διοικητικών λύσεων που έχουν δοθεί με κανονιστικές πράξεις της Φορολογικής Διοικήσεως και αποφάσεις της ΔΕΔ και δια της προβολής των νομολογιακών παραδοχών του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων ως προς τα ζητήματα αυτά.
Συγχρόνως όμως επιχειρεί κριτική ερμηνευτική ανάλυση εκάστης διατάξεως, τόσο επί ζητημάτων για τα οποία έχει δοθεί λύση, όσο και κυρίως, για εκείνα, τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.
Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα έγκυρο, χρήσιμο και χρηστικό βοήθημα για όσους, με οποιαδήποτε ιδιότητα, ασχολούνται με τη μελέτη, την ερμηνεία και την εφαρμογή των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Ιωάννης Β. Γράβαρης (Πρόλογος)
Γρηγόρης Σ. Μέντης (Επιστημονική επιμέλεια)