Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609568142
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο κύριος Λαδόμπας, ξαπλωμένος ανάσκελα σ` ένα μεγάλο, αρχοντικό κρεβάτι, κοιτάζει αποχαυνωμένα την ολόλευκη καμπυλωτή κοιλιά του, που ξεπροβάλλει ανάμεσα από μια κοντή φανέλλα κι ένα μακρύ σώβρακο, να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει σαν ελαττωματική ηλεκτρική σκούπα. Η ώρα πλησιάζει τέσσερις και η ζέστη είναι αφόρητη. Το δωμάτιο, από εκείνα τα παλιά με τα πανύψηλα ταβάνια, που κάνουν τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους λίγο μελαγχολικούς όταν σκέπτονται πόσος χώρος πήγε χαμένος, είναι κατάκλειστο, κι οι αραχνοΰφαντες, γαλάζιες κουρτίνες τραβηγμένες. Η διακόσμηση είναι μάλλον απλή, αν εξαιρέσει κανείς τα γύψινα ανάγλυφα γύρω-γύρω στο ταβάνι, έναν κρυστάλλινο μεγάλο πολυέλαιο, την επιχρύσωση των επίπλων, μερικά μικρά κομψοτεχνήματα, καθώς και τα δέρματα δύο τίγρεων δεξιά κι αριστερά από το κρεβάτι.
Μια μεγάλη μύγα πετάγεται ξαφνικά από μια γωνιά κι αρχίζει να γυρίζει μανιασμένη σα να την έχει τσιμπήσει άνθρωπος.
- Αυτές οι μύγες, αχ, αυτές οι μύγες! ψιθυρίζει τρέμοντας απ` το κακό του ο κύριος Λαδόμπας.
Δεν προφταίνει όμως να τελειώσει τη σκέψη του γιατί η μύγα τριγυρίζει τώρα απειλητικά πάνω απ` το ζαρωμένο φύλο του. Γυρίζει αμέσως κι απλώνει μηχανικά το χέρι του στο κομοδίνο, μα το μόνο πράγμα που βρίσκει εκεί είναι το γράμμα της Φωφώς.
Με τα ούλα του σφιχτά, προσεκτικά, ανασηκώνεται λίγο, και σκύβοντας σιγά-σιγά προς τα εμπρός, πλησιάζει τη μύγα και προσπαθεί να τη σκοτώσει με τα χέρια του. Η αποτυχία του τον εξαγριώνει. Αρπάζει ένα μαξιλάρι, σηκώνεται απ` το κρεβάτι κι αρχίζει το κυνηγητό.
Η μύγα, αφού κάνει μερικές γρήγορες βόλτες γύρω από το κεφάλι του, ξεφεύγει και πάει και κολλάει στο ταβάνι κοντά στον πολυέλαιο. Λαχανιασμένος όπως είναι, ρίχνει μια φορά το μαξιλάρι, όσο μπορεί ψηλότερα, μα όταν βλέπει ότι ο πολυέλαιος κινδυνεύει περισσότερο απ` τη μύγα, κατεβάζει το κεφάλι του και επιστρέφει αξιολύπητος στο κρεβάτι του. [...]
Ο Πάρις Τακόπουλος είναι περισσότερο άγνωστος ως συγγραφεύς της "Κενής Διαθήκης" και του δεύτερου τόμου της, "Απορία προς τα έθνη", παρά σαν κριτικός θεάτρου. Τι κι αν δεν σταμάτησε να γράφει κριτικές, από μετανηπιακής ηλικίας, με μερικά μόνο διαλείμματα, εις εποχάς θεομηνιών, οπότε προτιμούσε να δένει την σιωπή του!
Τα δεύτερα κριτικά του σημειώματα -πλην όσων είδαν το κατοχικό σκότος, ιεροκρυφίως, σε δικά του ιδιόχειρα αντιστασιακά περιοδικά, γραμμένα σε ώρες συσκοτισμού- δημοσιεύθηκαν στην "Ελληνική Δημιουργία" του Σπύρου Μελά το 1949, με τα ψευδωνυμικά αρχικά του Π.Ο.Τ., ως ανταποκρίσεις του επί παντός καλλιτεχνικού επιστητού στο Λονδίνο.
Οι πρώτες δύο θεατρικές κριτικές του, δημοσιεύθηκαν στην νέα "Εκλογή" της Ελένης Βλάχου. Μετά τη δεύτερη κριτική δεν υπήρξε τρίτη.
Του ιδικού του κριτικού ταλέντου, μη εκτιμηθέντος επαρκώς, εξακολούθησε να εκδίδεται από τον Ίκαρο, ποιητικώς και μυθιστορηματικώς ("Κλεινόν Άστυ" και "Αποστάται" μέχρι το σωτήριον, ειδικά γι΄ αυτόν, έτος ΄66, οπότε συνεργάστηκε με τα επανεκδοθέντα "Νέα Ελληνικά" του Ηρακλή και Ρένου Αποστολίδη, για να συνεχίσει το κριτικό του έργο ανενόχλητος, για ένα ολόκληρο χρόνο. Αυτές οι τακτικές κριτικές του, δεν του αύξησαν πολύ την δημοτικότητα στο χώρο του Θεάτρου, ίσως γιατί ήσαν περισσότερο ενοχλητικές, από το εκρηκτικό γέλιο του.
Το 1974 πήρε την εκδίκησή του από την Ελένη Βλάχου, όταν του ανέθεσε εν λευκώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της Καθημερινής. Η συνεργασία του ήταν κι αυτή μάλλον σύντομη, γιατί κράτησε όσο και η εν λευκώ εντολή (Cherchez les femmes).
Έκτοτε γράφει ανελλιπώς, θα έλεγε κανείς μετά μανίας, στα κενά που του επιτρέπουν οι έμμετρες ή πεζές "Κενές Διαθήκες" του, θεατρικές κριτικές, επιτιθέμενος μανιωδώς κατά πασών των κακών μεταφράσεων, οι οποίες ομολογουμένως είναι περισσότερες από τις "κακές" κριτικές του.
Ακολούθησαν τα "Κριτικά", το 2002, καλύπτοντας κριτικές του έως το 1990. Τα "Κριτικά", του διαδέχθηκαν οι 2 τόμοι των "Θεατρικών" του από τα Ελληνικά Γράμματα.
Κατά τα άλλα ο Πάρις Τακόπουλος συνεχίζει την συγγραφή του πεντηκοστού θεατρικού του έργου, και την "Απόκρυφη Δευτέρα Απορία του", τον τρίτο τόμο της "Κενής Διαθήκης" του, ο οποίος θα προηγηθεί του επερχομένου τετάρτου. Τα υπόλοιπα είναι πάλι κριτική, ίσως γιατί αυτός δεν σκοπεύει σαν τον Σεφέρη να ξαναδέσει τη σιωπή του.
Περισσότερες πληροφορίες στος: www.paristacopoulos.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα