΄Ολα ανεξαιρέτως τα κείμενα του Δημήτρη Φρεζούλη χαρακτηρίζονται από ποιότητα, ήθος, σοβαρότητα και απεικονίζουν την προσωπικότητα του γράφοντος. Σε όλα διακρίνει κανείς -και ο πλέον αδαής- την εντιμότητα με την οποία προσεγγίζονται τα θέματα. Από την άποψη αυτή τα "Καθημερινά" δεν αποτελούν εξαίρεση. Απλά το είδος (χρονογράφημα), η έκταση και η θεματολογία τους διευκολύνουν τη ..."βιβλιοποίηση".
Προσωπικά δεν είμαι υπέρ της έκδοσης, σε βιβλία, των εφήμερων γραφών, εκτός ίσως από δυο εξαιρέσεις. Η μια αφορά τα κείμενα που κατά λάθος γράφτηκαν σε εφημερίδες κι έπρεπε να γίνουν κατ΄ ευθείαν βιβλία και η άλλη σε περιπτώσεις σαν τα "Καθημερινά", που καταφέρνουν να φωτίσουν με μοναδικό τρόπο τις καταστάσεις, τα γεγονότα και τα πρόσωπα, έτσι ώστε το εφήμερο να καθίσταται διαχρονικό και το ασήμαντο σημαντικό.
Σε όλα τα κείμενα των "Καθημερινών", τα θέματα προσεγγίζονται πάντα με γνώμονα τις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά που καθοδήγησαν τις κοινωνίες στο διάβα των αιώνων.
Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος σε όλες του τις εκδοχές. (Ως πολίτης, ως καταναλωτής, ως φορέας μνημών και βιωμάτων, ως λειτουργός, ως γνώστης πραγμάτων, ως κοινωνικό κύτταρο, ως ιδεολόγος, ως αγχωμένος, ως πάσχων, ως επιχαίρων...).
Η οπτική γωνία από την οποία θεωρούνται και αξιολογούνται τα πράγματα είναι πάντα η δημοκρατική-προοδευτική, που φανερώνει τις πολιτικές καταβολές, την προσήλωση στις ιδέες και την ιδεολογική σταθερότητα του γράφοντα.
Χωρίς τη λογοτεχνική εκζήτηση, τα κείμενα χαρακτηρίζονται από νοηματική και γλωσσική καθαρότητα. στοιχεία που τα καθιστούν εύληπτα και ευκολοδιάβαστα χωρίς να τα μειώνουν σε αξία και ποιότητα περιεχομένου.
΄Ετσι μέσα σε λίγες αράδες ο Δ.Φ. καταφέρνει τελικά να διδάσκει (με τον τρόπο του), να δείχνει δρόμους κοινωνικής πορείας και στάση ζωής, να καυτηριάζει συμπεριφορές (πάντα με περισσή ευγένεια) και να αυτοσαρκάζεται -ως μέλος της κοινωνίας ή κάποιας κοινωνικής ομάδας- για τα λάθη και τις παραλείψεις του.
Ως γνήσιος σκαπανέας της ενημέρωσης. του σχολιασμού, της κριτικής και της παρουσίασης έχει καταστεί σημείο αναφοράς για μεγάλο μέρος του χιώτικου αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο Δ.Φ. είναι ο τοπικός δημοσιογράφος που κάνει την ποιοτική διαφορά.
Ερωτευμένος, μέχρι θυσίας με τη δημοσιογραφία, δε φείδεται κόπου και χρόνου για να υπηρετήσει το πάθος" του, συχνά σε βάρος της οικογένειας και της υγείας του, μόνο και μόνο για να σταθεί συνεπής και να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις των αναγνωστών και των τηλεθεατών του.
Ταχυγράφος και ταυτόχρονα πολυγράφος, χωρίς να χάνει σε ευστοχία, σε όλους όσοι τον γνωρίζουν γεννά τούτο το εύλογο ερώτημα: "Καλά, πότε και πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά";
Είναι προφανέστατη δε η ανιδιοτέλειά του και το γεγονός ότι η γραφή του βρίσκεται μακριά από την υπηρέτηση (οποιασδήποτε φύσης) συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
Μπ. Σαχτούρης
(απόσπασμα από την παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων των "Καθημερινών" που έγινε από το ΜΕΟΘ την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2006.)
Δημήτρης Φρεζούλης (Συγγραφέας)
Ο Δημήτρης Φρεζούλης γεννήθηκε στην Μυτιλήνη του 1950 αλλά πέντε χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χίο. Στα γυμνασιακά χρόνια του ήταν ανταποκριτής των αθλητικών εφημερίδων "Ομάδα" και "Φως των Σπορ". Από το 1971 μέχρι το 1984 ήταν ασυρματιστής στα ποντοπόρα πλοία. Το 1984 προσελήφθη στο Πρωτοδικείο Χίου. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Ειδήσει της Χίου" και "Χιακά Επίκαιρα". Από το 1986 μέχρι το 1992 βρέθηκε στο "Χιακό Λαό" ως αρχισυντάκτης στην αρχή και στη συνέχεια ως διευθυντής σύνταξης. Το 1992 ανέλαβε αρχισυντάκης στην εβδομαδιαία "Αλήθεια" που μετατράπηκε ένα χρόνο αργότερα σε ημερήσια. Το 1992 ήταν από τις ψυχές έκδοσης της εφημερίδας "Αθλητική Χίος" και τον ίδιο χρόνο της μηνιαίας πολιτιστικής έκδοσης "Χιόνη" που συνεχίζει να κυκλοφορεί για ενδέκατο συνεχόμενο χρόνο. Το 1990 και το 1993 παρουσιάζει την ραδιοφωνική εκπομπή "Φωνή βοώντος" αρχικά στο "Χιακό Λαό" και στη συνέχεια στο "Χίος Ράδιο-Αλήθεια". Από το 1994 επιμελείται και παρουσιάζει από την "Αλήθεια ΤV". Επίσης παρουσίαζε τις τηλεοπτικής εκπομπές "Η Μεγάλη Οθόνη στη Χίο" και "Περιοδικό". Από το 2003 έχουν εκδοθεί 12 βιβλία με τα χρονογραφήματά του στην εφημερίδα "Αλήθεια" με τον τίτλο "Καθημερινά" (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012-2013, 2014-2015, 2016-2017) από τις Εκδόσεις Άλφα Πι.
Διετέλεσε επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και για τέσσερα χρόνια πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών.
Είναι παντρεμένος με τη Φρόσω Γούλα από το 1973 και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα