Καταργώντας τα εμπόδια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Καταργώντας τα εμπόδια

Συμβουλευτική και ενδυνάμωση γυναικών

Συλλογικό έργο

Μίκα Χαρίτου - Φατούρου

Έλενα Χάιντς

Η άποψη ότι η γυναίκα αποτελεί το «ασθενές» φύλο, έτσι όπως διαμορφώνεται από τα κοινωνικά και έμφυλα στερεότυπα εδώ και πολλά χρόνια, θέτει σοβαρά εμπόδια στη ζωή της αλλά και στην προοπτική να τη βελτιώσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της. Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από γυναίκες επιστήμονες με πολύχρονη πείρα στη Συμβουλευτική Γυναικών, προσφέρει μια διαφορετική οπτική, την οπτική του φύλου, σύμφωνα με την οποία η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος του κοινωνικού συνόλου. Οι συγγραφείς εξετάζουν τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες, συνδυάζοντας τη θεωρητική ανάλυση με την πρακτική Συμβουλευτική. Μέσα από βιωματικές καταστάσεις και αληθινές ιστορίες γυναικών, περιγράφονται οι δυσκολίες σε διάφορους τομείς της ζωής τους και καταδεικνύεται πώς αντιμετωπίστηκαν με συγκεκριμένες συμβουλευτικές παρεμβάσεις. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίκα Χαρίτου - Φατούρου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλενα Χάιντς (Συγγραφέας)

Η Έλενα Χάιντς εργάζεται ιδιωτικά ως κλινική ψυχολόγος-συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια από το 1986 έως σήμερα. Το 1995 αναγορεύτηκε διδάκτορας του ΑΠΘ. Το θέμα της διατριβής της είναι «Μια νέα θεραπευτική πρόταση για την επικοινωνία των συζύγων με προβλήματα γάμου». Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Ανατολικού Τομέα Θεσ/νίκης (1986-1990), στο πρόγραμμα εξομοίωσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης (1998-2000), και ήταν υπεύθυνη παρουσίασης ενημερωτικής εκπομπής για συζυγικά θέματα στην ΕΤ3 (1992-1994). Είναι πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας της ΕΕΕΣ και του ψυχοθεραπευτικού κέντρου «Στήριξις». Έχει μεταφράσει το βιβλίο του B. J. Guerney "Βελτίωση σχέσεων" και έχει εκδώσει το βιβλίο "Συζυγική θεραπεία" (και τα δύο στις εκδ. "Ελληνικά Γράμματα"). Την τελευταία δεκαετία τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της άπτονται της περιοχής των διατροφικών διαταραχών, στα πλαίσια των οποίων οργανώνει συμβουλευτικές ομάδες γονέων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Στρατηγάκη

Μαρία Στρατηγάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία.Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα φύλου και κοινωνικής πολιτικής και στις δημόσιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Εργάστηκε στη Μονάδα Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991-1999) και ως Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (1999-2002). Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος EQUAPOL, για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές σε οκτώ χώρες, και συμμετέχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.Κ.ΜΟ.ΚΟ.Π.)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χριστίνα Παπαδοπούλου (Συγγραφέας)

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου είναι επιστημονική συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έκανε σπουδές Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Ανάλυσης του Αραβικού Κόσμου και Σωφρονιοτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Paris I-Sorbonne, το Institut d΄ Etudes Politiques de Paris και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου του Καΐρου, με υποτροφία της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης (1991-1996). Ήταν αρχηγός αποστολής στο πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου στην Παλαιστίνη (1997-1998) και συντονίστρια του προγράμματος δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική του IRCT (Διεθνές Συμβούλιο για την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων) στην Κοπεγχάγη (1999-2004). Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά μεσογειακών θεμάτων, με έμφαση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Τ. Παπαθανασίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννη Καββαδία (Συγγραφέας)

Η Άννη Καββαδία εργάζεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙ) από το 1988, ως σύμβουλος στο Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών της ΓΓΙ (1988-1992), ως υπεύθυνη του τομέα Συμβουλευτικής Γυναικών του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) (1992-2003) και σήμερα ως συνεργάτρια στο Τμήμα Παιδείας-Εκπαίδευσης της ΓΓΙ. Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ειδίκευση στην «Παιδαγωγική της Ισότητας των Φύλων». Το θέμα της διπλωματικής της εργασίας είναι: «Ταυτότητες Φύλου, Φροντίδα, Επαγγελματικές Επιλογές στο πλαίσιο της εφηβικής ηλικίας».
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευτυχία Λεοντίδου (Συγγραφέας)

Η Ευτυχία Λεοντίδου είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει σπουδάσει ιατρική και μουσική. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις, συνεντεύξεις, σεμινάρια και εργαστήρια σε θέματα κυρίως πρωτοβάθμιας υγείας των γυναικών και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μεταφράσεις σε επιστημονικά και γυναικεία-φεμινιστικά έντυπα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά βιβλία. Μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, συνεργάστηκε με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου ως μέλος της εκδοτικής ομάδας και υπήρξε συνερευνήτρια-μέλος της ομάδας ΙΑΤΡΟΤΕΚ της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών που ασχολήθηκε με τη Βιοϊατρική Ορολογία MESH-Hellas (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Εδώ και πολλές δεκαετίες δραστηριοποιείται σε ομάδες του αυτόνομου γυναικείου κινήματος, μεταξύ των οποίων ομάδες αυτοεξέτασης, εγκυμοσύνης-τοκετού, εμμηνόπαυσης, μελέτης μητριαρχικών κοινωνιών, φεμινιστικού προβληματισμού και δράσης. Επιμελήτρια έκδοσης αλλά και συγγραφέας στα συλλογικά γυναικεία βιβλία "Η Ελλάδα των Γυναικών" (Γερμανία 1989 και Ελλάδα 1992), και "Η θεά Αναδυόμενη" (αγγλικά 1994 και ελληνικά 1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδώρα Αδαμάκη (Συγγραφέας)

Η Θεοδώρα Αδαμάκη είναι κοινωνιολόγος και εργάζεται στο δημόσιο τομέα στην Κοινωνική Αρωγή Ενηλίκων. Έχει μεταπτυχιακό στα Γυναικεία θέματα και την Κοινωνική Αρωγή. Από το 2004 διδάσκει μαθήματα φύλου στο πρόγραμμα Σπουδών Φύλου «ΘΕΦΥΛΙΣ», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί στη δημόσια τηλεόραση σε προγράμματα κοινωνικού και επιμορφωτικού περιεχομένου, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙ) στο πρώτο πρόγραμμα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα και αργότερα στο Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας στην εκπόνηση μελετών. Έχει εμπειρία ως σύμβουλος απασχόλησης και κοινωνικής στήριξης στο Κέντρο Υποδοχής Πειραιά της ΓΓΙ για γυναίκες θύματα βίας. Επίσης, έχει εργαστεί στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε θέματα φύλου, όπως η ενδοοικογενειακή βία και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Γούλιαρου (Συγγραφέας)

Η Αθηνά Γούλιαρου είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής του ΑΠΘ. Συμμετείχε ενεργά στο αυτόνομο φεμινιστικό κίνημα («σπίτι γυναικών Θεσ/νίκης, ιδρυτικό μέλος της «αυτόνομης ομάδας γυναικών» που εξέδιδε το φεμινιστικό περιοδικό "Κατίνα") και σήμερα είναι μέλος του «Δικτύου Γυναικών Θεσσαλονίκης» και της «Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στην Κακοποίηση». Διετέλεσε στέλεχος στο Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας στη Θεσσαλονίκη (2000-2003). Είναι δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου και ενδοοικογενειακής βίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρυσούλα Στέκα (Συγγραφέας)

Η Χρυσούλα Στέκα είναι φαρμακοποιός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο St George΄s Hospital Medical School του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Έχει κάνει έρευνα σχετικά με τη χρήση νόμιμων ουσιών από τις γυναίκες της μείζονος περιφέρειας της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο γύρω από ζητήματα φύλου, όπως η βία και η κακοποίηση κατά των γυναικών, οι νέες αναπαραγωγικές τεχνολογίες και η χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών. Υπήρξε μέλος φεμινιστικής ομάδας, η οποία λειτουργούσε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για κακοποιημένες γυναίκες (Καισαριανή από 1990-1998).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Libby Tata Arcel

Libby Tata Arcel (Συγγραφέας)

Η Λίμπυ Τατά Αρσέλ, ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, συμμετείχε ως επιστημονικό μέλος στην εξεταστική Επιτροπή της Κοινής Αγοράς "Warburton Mission" για τους βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία την περίοδο 1991-1992. Διετέλεσε διευθύντρια ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων για την περίθαλψη προσφύγων στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995), θεμελίωσε και διηύθυνε δύο κέντρα θεραπείας και αποκατάστασης θυμάτων πολέμου και βασανιστηρίων στο Ζάγκρεμπ και στο Σεράγεβο (1996-2002), και χρημάτισε σύμβουλος επί επτά χρόνια στο τμήμα Προστασίας Προσφύγων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Τέλος, συνεργάστηκε με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) στην Ελλάδα. Είχε πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουρίου 2018.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Τσακλάγκανου (Συγγραφέας)

Η Γεωργία Τσακλάγκανου έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Είναι ακτιβίστρια ανθρωπίνων και γυναικείων δικαιωμάτων, έχοντας εργαστεί σε ΜΚΟ και κυβερνητικά κέντρα, με διεθνή και τοπική εμπειρία. Ειδικεύεται σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης για τις γυναίκες, βία κατά των γυναικών, εμπορία ανθρώπων και σχετικά μεταναστευτικά θέματα. Διαμένει στις Βρυξέλλες, όπου συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο γυναικείων οργανώσεων: www.womenlobby.org
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίκα Χαρίτου - Φατούρου (Επιμέλεια)


Θεοδώρα Αδαμάκη (Επιμέλεια)

Η Θεοδώρα Αδαμάκη είναι κοινωνιολόγος και εργάζεται στο δημόσιο τομέα στην Κοινωνική Αρωγή Ενηλίκων. Έχει μεταπτυχιακό στα Γυναικεία θέματα και την Κοινωνική Αρωγή. Από το 2004 διδάσκει μαθήματα φύλου στο πρόγραμμα Σπουδών Φύλου «ΘΕΦΥΛΙΣ», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί στη δημόσια τηλεόραση σε προγράμματα κοινωνικού και επιμορφωτικού περιεχομένου, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙ) στο πρώτο πρόγραμμα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα και αργότερα στο Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας στην εκπόνηση μελετών. Έχει εμπειρία ως σύμβουλος απασχόλησης και κοινωνικής στήριξης στο Κέντρο Υποδοχής Πειραιά της ΓΓΙ για γυναίκες θύματα βίας. Επίσης, έχει εργαστεί στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε θέματα φύλου, όπως η ενδοοικογενειακή βία και τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών.

Libby Tata Arcel

Libby Tata Arcel (Επιμέλεια)

Η Λίμπυ Τατά Αρσέλ, ομότιμη καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, συμμετείχε ως επιστημονικό μέλος στην εξεταστική Επιτροπή της Κοινής Αγοράς "Warburton Mission" για τους βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία την περίοδο 1991-1992. Διετέλεσε διευθύντρια ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων για την περίθαλψη προσφύγων στην πρώην Γιουγκοσλαβία (1992-1995), θεμελίωσε και διηύθυνε δύο κέντρα θεραπείας και αποκατάστασης θυμάτων πολέμου και βασανιστηρίων στο Ζάγκρεμπ και στο Σεράγεβο (1996-2002), και χρημάτισε σύμβουλος επί επτά χρόνια στο τμήμα Προστασίας Προσφύγων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Τέλος, συνεργάστηκε με τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και διετέλεσε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) στην Ελλάδα. Είχε πλούσιο επιστημονικό συγγραφικό έργο. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουρίου 2018.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
406
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.683 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση