Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789606960871
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των κωδίκων, η συλλογή απαρτίσθηκε από χειρόγραφα και έντυπα βιβλία που ανήκαν στους πατέρες της φιλοκαλικής αναγέννησης, τους λεγόμενους κολλυβάδες. Εξαιτίας των περιπετειών της μονής αρκετά χειρόγραφα αποξενώθηκαν απ` αυτήν. Διαθέτουμε σχετική μαρτυρία του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη: `Η βιβλιοθήκη της Μονής υπήρξε τωόντι πλουσιωτάτη εις εκδόσεις σπανίας και χειρόγραφα χαρτωά τε και μεμβράνινα. Αλλά καθά ηκούσαμεν παρά των παλαιών μοναχών, αυτή επωλήθη πολλάκις υπό των κατά καιρούς ισχυρών, οίτινες τα πολυτιμότερα αφήρεσαν, σάκκους ολόκληρους πληρώσαντες. Σήμερον δε απέμειναν εκδόσεις μεν εις τόμους 450, χειρόγραφα δε χαρτώα 71, άτινα κατέγραψε λεπτομερώς ο φίλος Καθηγητής κ. Τρύφων Ευαγγελίδης εν τη καλή πραγματεία του περί Σκιάθου (εν Αθήν. 1913)`.
Ο Τρύφων Ευαγγελίδης στο βιβλίο του αυτό σημειώνει για τον ηγούμενο Νεόφυτο Κοιρανίδη 1869 - 1873: `Ούτος γράφει που εν βιβλίω ότι τω 1872 τα πλείστα των ελλειπών χειρογράφων της βιβλιοθήκης της Μονής εστάλησαν προς το Υπουργείον`. Παραθέτουμε και όσα γράφει ο Ευαγγελίδης στην αρχή της περιγραφής τους. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Φώτης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949, από πατέρα Καλαβρυτινό και μητέρα Κεφαλωνίτισσα. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το σχολείο, και το 1971 πήρε το πτυχίο του φιλολόγου, από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Υπηρέτησε στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού (1972-74) ως έφεδρος ανθυπίατρος Ιππικού-Τεθωρακισμένων. Διορίστηκε το 1974 βοηθός της έδρας Βυζαντινής Φιλολογίας. Το 1984 ορκίστηκε διδάκτωρ της ίδιας σχολής και το ίδιο έτος λέκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Μεταβυζαντινής και Νεώτερης Ελληνικής Φιλολογίας. Το 1994 εξελέγη παμψηφεί καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου και το 2000 αναπληρωτής καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του αναφέρεται σε θέματα Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, παλαιογραφίας, αγιολογίας-υμνογραφίας και εκδοτικής, από τα βυζαντινά χρόνια ως τον Παπαδιαμάντη, τον Σεφέρη και τη νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα