«Τούτο το βιβλίο ανιστοράει την ανταρτοζωή του Μάρκου Βαφειάδη, πολέμαρχου του Δημοκρατικού Στρατού, όπως και την απογνωσμένη πάλη των συντρόφων του στα ελληνικά βουνά κατά τα χρόνια του εμφύλιου. Η ανάπτυξη της αφήγησης, στο μεγαλύτερο μέρος της, έγινε με βάση τις μαρτυρίες αγωνιστών που αντάμωσα στις ανατολικές χώρες, τη Γιουγκοσλαβία, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Στην αφήγηση συνυφάνθηκαν ακόμα και στοιχεία που πάρθηκαν από βιβλία, δημοσιεύματα στον τύπο, καθώς κι από ανέκδοτα πολεμικά απομνημονεύματα που μου εμπιστεύτηκαν οι συγγραφείς τους. Η στενότερη συνεργασία έγινε με το Μάρκο. Αρχίσαμε ν` αλληλογραφούμε το καλοκαίρι του 1976 και η επαφή μας κράτησε ως το Φλεβάρη του 1992, που ο καπετάνιος έφυγε απ` τη ζωή. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ανταμωθήκαμε και προσωπικά σε πέντε μας ταξίδια».
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Ο Κωστής Παπακόγκος γεννήθηκε το 1936 στο Παχτούρι της κεντρικής Πίνδου. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Συγγραφέων Σουηδίας και του ΠΕΝ Κλαμπ, κατοικεί μόνιμα στη Στοκχόλμη και ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Εξέδωσε, μέχρι σήμερα, δεκαπέντε ποιητικές συλλογές κι οχτώ άλλα βιβλία σε διάφορες γλώσσες.
Κατά τη διάρκεια της μαύρης εφταετίας, έλαβε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και δημοσίευσε πλήθος διαφωτιστικά άρθρα για την Ελλάδα στο σκανδιναβικό Τύπο, κυρίως στις μεγάλες εφημερίδες Ντάγκενς Νυχέτερ και Αφτονμπλάντετ. Απ΄ αυτόν τον αγώνα είναι εμπνευσμένα και τα λυρικά του βιβλία: "Πολική νύχτα", "Όνειρα" και "Μύθοι", τα οποία, ταυτόχρονα, εκφράζουν και το γενικότερο επαναστατικό πνεύμα που επικρατούσε στον κόσμο κατά τη δεκαετία του ΄70.
Σημαντικός σταθμός στη δουλειά του Κ.Π. θεωρείται η έκδοση στο Βορρά της κατοχικής τριλογίας: "Καπετάν Άρης", "Γράμματα για τον Άρη" και "Ο μαχητής και τ΄ αστέρι". Τα βιβλία αυτά, με τις δημόσιες συζητήσεις που γίναν και τις κριτικές που είχαν γραφτεί, έκαναν μια για πάντα γνωστή την ανύπαρχτη ως τότε ελληνική Εθνική Αντίσταση στη Σκανδιναβία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα