Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789608831520
Κατηγορίες:
Φιλοσοφία | Κοινωνιολογία | Θρησκεία , Πεζογραφία , Βιογραφίες
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έλαβε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία με άριστα μετ’ επαίνου στο Freie Universitat Berlin. Διδάσκει Σύγχρονη Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universitat και είναι μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Διετέλεσε Stanley J. Seeger Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, Marie Curie Fellow στο Universite Saint-Louis στις Βρυξέλλες και Erasmus Fellow στο Freie Universitat Berlin. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στην Αυστρία και στην Γερμανία. Η ερευνά του αφορά την σχέση πολιτικής, ηθικής και ψηφιακής τεχνολογίας και περιστρέφεται γύρω από τις έννοιες εικόνα, θνητότητα και τέχνη του βίου. Τα έργα του "Πολιτικές του Βίου: Η Ειρωνεία" (Εκδόσεις Ευρασία, 2012) και "Καστοριάδης, μια φιλοσοφία της αυτονομίας" (Εκδόσεις Ευρασία, 2007) έχουν βραβευθεί με το Καυταντζόγλειο βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμη τρία έργα του: "Φάρμακον" (Εκδόσεις Ευρασία) και οι ποιητικές συλλογές "Φυσιολογικά ευρήματα" (Εκδόσεις Κέδρος) και "Απογεύματα στον καπιταλισμό" (Εκδόσεις Τυπωθήτω). Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία των Martin Heidegger και Roberto Mangabeira Unger. Τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί τακτικά στην Athens Review of Books, στην Καθημερινή και στο Liberal.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος. Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης και τη New Philosophy Society του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: "Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς", "Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση", "Ερμηνευτικές αναγνώσεις", "Θείος Έρως", "Σολωμικά".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Γιώργος Ν. Οικονόμου έχει σπουδάσει Μαθηματικά, Μουσική και Φιλοσοφία. Συμμετείχε ενεργώς στο αντιδικτατορικό κίνημα. Παρακολούθησε στο Παρίσι τα μεταπτυχιακά σεμινάρια των Κ. Καστοριάδη, A. Tourain, P. Bourdieu, P. Vidal-Naquet, J. Derrida, J. Bouveresse. Έχει Master φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και είναι Διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και ημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος Ράντης (γεν. 1963) είναι Dr. Phill. του Πανεπιστημίου Albert-Ludwig-Universitat Freiburg im Br. Σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχολογία και παιδαγωγική στην Αθήνα και στο Freiburg im Br. Δίδαξε φιλοσοφία στην Padagogische Hochschute Freiburg im Br. και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα διδάσκει κριτική θεωρία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Α.Π.Θ και κοινωνιολογία/εθνολογία στην Σορβόννη. Είναι Ομ. καθηγήτρια φιλοσοφίας (Α.Π.Θ). Συνεργάστηκε με φιλοσοφικά και λογοτεχνικά περιοδικά και αρθρογραφεί στον τύπο. Έχει εκδώσει φιλοσοφικές μελέτες, δοκίμια, μυθιστορήματα, και διηγήματα. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, το 1998, και με το Βραβείο μυθιστορήματος «Νίκος Θέμελης», το 2012. ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ
▶Η θεωρία των κοινωνικών ντετερμινισμών και της ανθρώπινης ελευθερίας του Georges Gurvitch , ΕΕΦΣ, 24, 1979. Ανδρόγυς, Ιδεολογικό ρομάντζο, Κέδρος 1980, 1984, εκδ.Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2007.
▶Οι φωνές ή το απάτητο μονοπάτι των μυστηρίων του φόνου, διηγήματα, εκδ. Υψιλον 1982, Παρατηρητής 1993.
▶Ο Κριτικός Μαρξ: 1843-1844, εκδ. Gutenberg, Αθήνα, 1985
▶Το τέλος του χρυσού φεγγαριού, μυθιστόρημα, εκδ. Εστία, Αθήνα, 1988,1989,1991.
▶Ιστορίες μιας ελάχιστης εποχής, διηγήματα, εκδ. Εστία, Αθήνα 1991.
▶Ο διαμελισμός του λόγου στη νεωτερική σκέψη. Από τον Καντ στον Καστοριάδη, εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 1991.
▶Α-νοστον ήμαρ, οδοιπορικό της σκέψης του Νικόλα Κάλας, εκδ. Αγρα, Αθήνα, 1998 (Κρατικό βραβείο δοκιμίου 1998).
▶Ο μοντερνισμός στην σύγχρονη φιλοσοφία. Η αναζήτηση της χαμένης ενότητας, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αλεξανδρεια, 1996, 1998, 2007 (νέα εμπλουτ.έκδοση).
▶Σκέψη και προοπτική, από το Quattrocento στο ηλεκτρονικό Novecento, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθηνα, 2002.
▶Γυναίκες ή σκοτεινή ύλη, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος, Αθήνα, 2004.
▶Mujeres o Materia Obscura, εκδ. Centro de Byzantinos, Neogriegos y Chypriotes, 2017.
▶Μια δική σου ζωή, διηγήματα, εκδ. Μελάνι, Αθήνα, 2008.
▶Τρυφερός σύντροφος, εκδ. Αγρα, Αθήνα, 2011 (Βραβείο Μυθιστορήματος «Νίκος Θέμελης» 2012).
▶Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, εκδ. Ζήτη, 2011.
▶Ανέστιος. Ημερολόγια, εκδ. Αγρα, Αθήνα, 2014.
▶Το κόκκινο της φωτιάς, δοκίμιο, εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα, 2016
▶Ο μοντερνιστής κριτικός Νικόλας Κάλας. Μια ποιητική εικόνων, ρημάτων, πραγμάτων, εκδ. Αρμός, Αθήνα, 2018.
▶Κοιλάδες του φόβου, εκδ. Εκκρεμές, Αθήνα, 2019.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Νίκος Σέργης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απέκτησε τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για τη φιλοσοφία του Κώστα Παπαϊωάννου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (με επόπτη τον καθηγητή Παναγιώτη Νούτσο). Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη νεανική φιλοσοφία του Gyorgy Lukacs, στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής έρευνας που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο Λάκης Αποστολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Σπούδασε σκηνοθεσία στην ΑΣΚΘ. Το 1967 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1983 υπήρξε από τους πρωτεργάτες της διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Το 1986 ανέλαβε το σχεδιασμό και συντονισμό της Β΄ Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογειακής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 εξέδωσε το φιλοσοφικό δοκίμιο "Η Δύση των Φαντασμάτων και η Μέσα Ελλάδα" όπου εξετάζει στο πεδίο του πολιτισμού τις σχέσεις Ελλάδας και Δύσης και ταυτόχρονα προσεγγίζει το θέμα της ταυτότητας του σύγχρονου ελληνισμού. Το 2002 εκδόθηκε το δοκίμιό του "Οι τέσσερις Έλληνες", αφιερωμένο στους φιλοσόφους του "Ματαρόα" Κώστα Παπαϊωάννου, Κορνήλιο Καστοριάδη, Κώστα Αξελό και τον μουσικό Ιάνη Ξενάκη (εκδόσεις "Κάκτος"). Από το 2002 είναι πρόεδρος της Σύγχρονης Δελφικής Αμφικτυονίας, και από το 2005 πρόεδρος του ποιητικού θεσμού των "Καβαφείων". Το 2004, δημιουργώντας μια διεθνή ερευνητική ομάδα, έφερε στην επιφάνεια τον βυζαντινό δρόμωνα και εξέδωσε μαζί με τη Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Bibliotheca Alexandrina) το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη με ξένο φορέα, υπό τον τίτλο: "Θησαυροί της αραβο-βυζαντινής ναυσιπλοΐας (7ος-13ος αι.)". Το 2006 εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2005 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2005 - Κ. Π. Καβάφης και νέοι συγγραφείς της Μεσογείου". Το 2008 διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο των Καβαφείων με θέμα: "Αθηναϊκή δημοκρατία και ο αυγχρονος κόσμος". Το ίδιο έτος, εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2006 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2006 - Αφιέρωμα στον φιλόσοφο Κώστα Παπαϊωάννου", εκδ. Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία. Το 2009 διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο των Καβαφείων με θέμα: "Όψεις του ελληνισμού στη λογοτεχνία 1880-1940". Το 2010 εξέδωσε ως συντάκτης τα πρακτικά των Καβαφείων 2007 υπό τον τίτλο: "Καβάφεια 2007 - Αφιέρωμα στον Κορνήλιο Καστοριάδη, στοχαστή της αυτονομίας", εκδ. Σύγχρονη Δελφική Αμφικτυονία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Σταμάτης (Νίκος Στάμης) γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και τέλειωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ασχολείται με την ποίηση και το δοκίμιο, παράλληλα με τη δημοσιογραφική του δραστηριότητα, από τα νεανικά του χρόνια.
Το πρώτο του έργο "Δημοσθένης", ποιητικό δρώμενο σε τρεις πράξεις, εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Νίκος Στάμης από τις εκδόσεις Καστανιώτη το 1986 και έκανε τρεις εκδόσεις. Ακολούθησαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 τρία μεγάλα συνθετικά ποιήματα από τις Αχαϊκές Εκδόσεις: "Μαθητεία στον Διονύσιο Σολωμό", "Ο άλλος μύθος του Ηρός" και "Χάσματα στο χρόνο". Ποιήματα και θεωρητικά του κείμενα έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Αποτέλεσμα της σπουδής του τα τελευταία χρόνια πάνω στον Πίνδαρο είναι το έργο "Το υπέρτατο νόημα της δόξας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Μαρία Μητροσύλη Ασημακοπούλου είναι Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Α-ΤΕΙ Αθήνας. Είναι Δικηγόρος Αθηνών. Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (1998-2003) στον Κύκλο Κοινωνικής Προστασίας (υγεία-πρόνοια-κοινωνική ασφάλιση-προστασία ευάλωτων ομάδων) και συνέβαλε στη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του παιδιού με το Ν. 3094/2003. Υποστηρίζει με το έργο της και την ενεργό δράση της την προάσπιση και εμπέδωση των δικαιωμάτων (Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές). Υπήρξε εμπειρογνώμονας της ΕΕ και εξακολουθεί να παρέχει τεχνική βοήθεια σε Διεθνείς Οργανισμούς, Υπουργεία και Υπηρεσίες. Συνέβαλε ως μέλος ή εισηγήτρια Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών στην επεξεργασία νομοσχεδίων, που είναι σε ισχύ νόμοι του Ελληνικού κράτους (Ν. 2716/1999, Κεφ. ΣΤ Ν. 2071/1992). Επίσης έπαιξε ρόλο, ως εισηγήτρια, στη θέσπιση των Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του Ν. 2716/1999) και με την ερευνητική της πρόταση ("Μελέτη του θεσμικού και νομικού πλαισίου του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας", ΙΚΠ-ΕΚΚΕ, 2007) επέδρασε στο Ν. 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία και τη ρύθμιση των κοινωνικών επιχειρήσεων. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (1978) και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre, Νομική Σχολή: DEA στη Συγκριτική Ιστορία και Κοινωνιολογία των Συστημάτων του Δικαίου ( 1981) και Doctorat d΄ ?tat en Droit "Η Νομική Ιστορία της Ψυχικής Διαταραχής στον 19ο κα 29ο αιώνα στην Ελλάδα. Θεσμοί και Νόμοι", (1991, βαθμός άριστα με διάκριση, πρόταση για έκδοση της διατριβής με δημόσιους πόρους και τιμητικό βραβείο. Έχει πλούσια ερευνητική και μελετητική εμπειρία και εξειδικευμένες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την οπτική της κοινωνιολογίας του δικαίου, του δικαίου της υγείας και της βιοηθικής. Τέλος συμμετείχε, ως συνεργάτης σύνταξης, στο περιοδικό "Εκ των Υστέρων" και είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού "Κοινωνική Πολιτική" της ΕΕΚΠ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Δέσποινα Τσακίρη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προερχόμενη από τον ακαδημαϊκό χώρο των Επιστημών της Εκπαίδευσης, ασχολείται με την αξιολόγηση προσώπων και δράσεων στον εκπαιδευτικό θεσμό, την οποία διερευνά ως κοινωνικό πράττειντης θεσμισμένης κριτικής λειτουργίας στην εκπαίδευση μέσα από τις διαδικασίες ελέγχου, λογοδοσίας και αναστοχαστικής αξιολόγησης. Εμπνεόμενη από την καστοριαδική σκέψη, εστιάζει στο φαντασιακό στοιχείο της αξιολόγησης, προκειμένου να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις καθημερινές διυποκειμενικές συμπεριφορές στον σχολικό θεσμό, τις εκπαιδευτικές συλλογικές δράσεις και τα εκπαιδευτικά προτάγματα. Σπούδασε και έζησε στο Παρίσι πολλά χρόνια (1982-1998), δραστηριοποιούμενη διδακτικά και ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre. Ερχόμενη στην Ελλάδα εργάστηκε στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (1998-2005).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα