Ηθικός πόλεμος. Ηθική εν πολέμω
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ηθικός πόλεμος. Ηθική εν πολέμω

Thomas Nagel

Elizabeth Anscombe

7.38€ -10% 6.64€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608528123

  • Κατηγορίες:

    Πολιτική | Οικονομία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2002

  • Εκδότης

    Εκκρεμές

Είναι βέβαιο ότι τα δοκίμια που περιέχονται σ` αυτό το ανθολόγιο όχι μόνο θα αποσπάσουν αναστεναγμό ανακούφισης από όσους βαρέθηκαν το πολιτικό κουτσομπολιό και τη διακομματική ξιφασκία, αλλά και θα εκπλήξουν -ευχάριστα ή δυσάρεστα- όσους μέχρι τώρα νόμιζαν ότι είχαν σχηματίσει υγιείς αντιλήψεις γύρω από τις έννοιες του πολέμου, της εν πολέμω αδικίας, των εν πολέμω «αθώων», της δολοφονίας, του φιλειρηνισμού κ.τ.λ.
Το πρώτο είναι ένα κείμενο γραμμένο από μια θαρραλέα γυναίκα, η οποία τόλμησε να αντιταχθεί, σε μια κρίσιμη εποχή, στην υποκρισία των κρατικών φορέων και στην ενδοτικότητα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πατρίδας της, το εξοχότερο από τα οποία -το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης- είχε την ατυχή έμπνευση να απονείμει στον τέως πρόεδρο των Η.Π.Α., τον Χάρι Τρούμαν, τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορα. Η Ελίζαμπεθ Άνσκομπ προσπάθησε να τορπιλίσει αυτή την ανόητη ενέργεια, υποστηρίζοντας πειστικά ότι ο άνθρωπος που επέτρεψε τη ρίψη των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία δεν μπορεί να είναι τίποτε καλύτερο από έναν μαζικό δολοφόνο, και ότι η απόδοση τιμών στο άτομό του δεν προδίδει παρά τη συνυπαιτιότητα της πατρίδας της και όλων των Συμμάχων σ` αυτό το απάνθρωπο έγκλημα.
Τις έννοιες του ηθικού και του ανήθικου πολέμου αναπτύσσει σε μεγαλύτερη έκταση και λεπτομέρεια, αναφερόμενος σε παραδείγματα από τον -τότε εν εξελίξει- πόλεμο του Βιετνάμ, και ο Τόμας Νέιγκελ στο δεύτερο δοκίμιο με τίτλο «Πόλεμος και σφαγή».
Ο Νέιγκελ, ένας από τους σημαντικότερους ηθικούς φιλοσόφους της αγγλοσαξονικής παράδοσης, κάνει άμεση αναφορά στο περίφημο άρθρο της Άνσκομπ και επεκτείνει τη συλλογιστική γραμμή της προσκόλλησης σε ορισμένες απόλυτες ηθικές αξίες, οι οποίες δεν σχετικοποιούνται από τους επιδιωκόμενους «ανώτερους» σκοπούς ή τις «απαρέγκλιτες» ανάγκες.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κωστής Μ. Κωβαίος (Μεταφραστής)


Στέλιος Βιρβιδάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στέλιος Βιρβιδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πτυχίο τμήματος φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας) και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Paris I / Sorbonne - Pantheon Maitrise (DEA) και Princeton (Ph.D). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Princeton το 1984, με θέμα διατριβής "Transcendenta Arguments, Transcendental Idealism and Scepticism". Έχει διδάξει φιλοσοφία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree), όπου διετέλεσε και διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rennes I. Από το 2005 είναι καθηγητής φιλοσοφίας του τμήματος μεθοδολογίας, ιστορίας και θεωρίας της επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και φιλοσοφικά λεξικά, στο χώρο της γνωσιολογίας, της ηθικής και της ιστορίας της φιλοσοφίας, καθώς και τη μονογραφία "La robustesse du bien", Nimes: Jaqueline Chambon, 1996. Είναι μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών φιλοσοφικών εταιρειών όπως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοφικών Εταιρειών (FISP) και της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών "Δευκαλίων", "Ισοπολιτεία", "Επιστήμη και Κοινωνία" και "Cogito".

Thomas Nagel

Thomas Nagel (Συγγραφέας)

Ο Τόμας Νέιγκελ, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αμερικανούς φιλοσόφους, γνωστός για την απαράμιλλη ικανότητά του να συνδυάζει "βαθύτητα, σαφήνεια και λιτή έκφραση", είναι καθηγητής της φιλοσοφίας και του δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι ο συγγραφέας των εξής βιβλίων: "Η άποψη απ΄ το πουθενά", "Τι σημαίνουν όλ΄ αυτά", που μεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά, "Αμείλικτα ερωτήματα", Ισότητα και μεροληψία", "Η δυνατότητα του αλτρουισμού", Άλλοι νόες: Κριτικά δοκίμια 1969 - 1994" και "Η τελευταία λέξη".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Elizabeth Anscombe

Elizabeth Anscombe (Συγγραφέας)

Η Ελίζαμπεθ Άνσκομπ υπήρξε μαθήτρια του Βιτγκενστάιν, μεταφράστρια των σημαντικότερων έργων του και μέλος της τριμελούς επιτροπής των εκτελεστών της πνευματικής του διαθήκης. Ήταν μία από τις αξιολογότερες βρετανίδες φιλοσόφους. Από το 1970 μέχρι το θάνατό της υπηρέτησε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Έχει γράψει δοκίμια που άπτονται μιας μεγάλης ποικιλίας θεμάτων, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε τρεις τόμους με το γενικό τίτλο Collected Philoshophical Papers. Έχει συγγράψει επίσης: Μια εισαγωγή στο Tractatus του Βιτγκενστάιν, Πρόθεση και Τρεις Φιλόσοφοι, σε συνεργασία με το σύζυγό της Πήτερ Γκιτς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
81
Διαστάσεις:
20x12
Βάρος:
0.112 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση