Ίσως είναι χρήσιμο να υπάρχει καταγεγραμμένη η εκπαιδευτική ιστορία ενός τόπου. Θεώρησα χρέος μου να συνεισφέρω σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου και ως μικρό δείγμα μνήμης στους προκατόχους μου συναδέλφους εκπαιδευτικούς και διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κισσάμου αλλά και ως προσπάθεια τεκμηρίωσης. Έτσι, προέκυψε και παρουσιάζεται μια πρώτη απόπειρα καταγραφής της δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Κισσάμου των τελευταίων 100 ετών περίπου. Το εν λόγω κτήριο στέγασε και στεγάζει επί πολλά έτη πάρα πολλούς μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής της Κισσάμου.
Επιχειρήθηκε να καταγραφούν με συστηματικότητα διάφορες πληροφορίες όπως σημαντικά χρονικά ορόσημα και γεγονότα, πλήθος μαθητών, στοιχεία προαγωγής, ονόματα καθηγητών, διατελεσάντων διευθυντών, σημαιοφόροι, φωτογραφίες κάθε περιόδου, στεγαστικά ζητήματα, κτλ. Καθώς όλα αυτά εντάσσονται σε μια ευρύτερη τοπική πραγματικότητα και σε ένα ευρύτερο εθνικό πλαίσιο εκπαιδευτικής πολιτικής (νόμων και μεταρρυθμίσεων) των εκάστοτε κυβερνήσεων, έγινε προσπάθεια να καταγραφούν και μερικές βασικές σχετικές αναφορές.
Ο τίτλος του βιβλίου αναφέρει ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ, διότι ουσιαστικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στεγαζόταν παλαιότερα εξ ολοκλήρου στο παλαιό αλλά μεγαλοπρεπές κεραμιδάτο παραδοσιακό κτήριο που στεγάζει σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου. Βέβαια, τελικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατέληξε να στεγαστεί και σε άλλα σημεία της πόλης και μάλιστα με διαφορετική μορφή από την αρχική των ιστορικών εξαταξίων Γυμνασίων (βλέπε τριτάξια Γυμνάσια και τριτάξια Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια). Και ένας δεύτερος λόγος της ονομασίας του τίτλου είναι ότι στην παράθεση στοιχείων των πρόσφατων ετών υπάρχει περισσότερη εστίαση στο 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου.
Κίσσαμος, 27-7-2024
Γιώργος Ψαράκης, διευθυντής ΕΠΑΛ Κισσάμου, πρώην διευθυντής 1ου Γυμνασίου Κισσάμου