Είναι οι μελανές σελίδες της αρχαίας ιστορίας του ελληνικού έθνους, με τη σχεδόν τριαντάχρονη σύγκρουση Αθήνας και Σπάρτης, τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Οι Έλληνες αναλώνουν τις ηθικές και υλικές τους δυνάμεις στην εμφύλια αυτή σύρραξη, που η ασύγκριτη ιστορία της από το Θουκυδίδη έγινε πρότυπο σε όλους τους αιώνες.
Ο Παπαρηγόπουλος κινεί την αφήγησή του - συναρπαστική και θαυμαστή σε ακρίβεια και αντικειμενικότητα - διαγράφοντας την πορεία των πολεμικών γεγονότων και ασκώντας εύστοχη κριτική.
Ο αναγνώστης θα βρει εδώ αναλογίες με τη σημερινή πραγματικότητα - τόσο πολύτιμο είναι το δίδαγμα αυτής της ιστορίας! Το κράτος των Αθηναίων καταλύεται είναι οι παραμονές της παρακμής του πρώτου ελληνισμού.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Το 1821, μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους, κατέφυγε με τη μητέρα του στην Οδησσό, όπου σπούδασε στο λύκειο Ρισελιέ ως υπότροφος του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄. Το 1830 ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αίγινα και αργότερα σε γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια. Δίδαξε ιστορία στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το απαράμιλλο συνθετικό του έργο, η πεντάτομη "Ιστορία του ελληνικού έθνους", εκδόθηκε από το 1860 έως και το 1872, και ολοκληρώθηκε με τον "Επίλογο της ιστορίας του ελληνικού έθνους" το 1877. Αποτελεί το πρώτο έργο στο οποίο εκτίθεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού έθνους συνεχόμενη και αδιαίρετη, ως μια αδιάσπαστη αλυσίδα συγγενών περιόδων και γεγονότων. Πρώτος ο Παπαρρηγόπουλος κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του μεσαιωνικού ελληνισμού και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της φήμης του Βυζαντίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα