Ο Ελληνισμός βρίσκει τώρα νέους δρόμους ανάπτυξης και διάδοσης. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος συσπειρώνει τους Έλληνες - παρά τις διάφορες αντιρρήσεις, που εκφράζονται κυρίως από τον μεγάλο αθηναίο ρήτορα Δημοσθένη και στηρίζονται στην πατροπαράδοτη αγάπη των Ελλήνων προς την πολιτική τους αυτονομία - και ετοιμάζεται να εκστρατεύσει κατά της Ασίας.
Μετά τον θάνατό του, ο γιος του Αλέξανδρος αναλαμβάνει να εκτελέσει το σκοπό του πατέρα του και κατατροπώνοντας τον Πέρση μεγάλο Βασιλιά στο Γρανικό, στην Ισσό, στα Γαυγάμηλα, βγάζει τον Ελληνισμό από τα αρχαία στενά όρια του και τον απλώνει έως τον Ινδό ποταμό και έως τη Λιβύη.
Το κατακτητικό και εκπολιτιστικό έργο του Αλέξανδρου, που πρώτον αυτόν ονόμασε μέγα η ιστορία, μας το αφηγείται σ’ αυτό το βιβλίο ο Παπαρρρηγόπουλος συναρπαστικά και τεκμηριωμένα, αποδεικνύοντας συγχρόνως ότι ως Έλληνας ο μεγαλοφυής Μακεδόνας Ηγέτης επιχείρησε όσα τολμηρά, θαυμαστά και μεγάλα κατόρθωσε.
Ο ελληνισμός γίνεται πια η Μεγάλη Παγκόσμια Υπόθεση.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Το 1821, μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους, κατέφυγε με τη μητέρα του στην Οδησσό, όπου σπούδασε στο λύκειο Ρισελιέ ως υπότροφος του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄. Το 1830 ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αίγινα και αργότερα σε γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια. Δίδαξε ιστορία στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το απαράμιλλο συνθετικό του έργο, η πεντάτομη "Ιστορία του ελληνικού έθνους", εκδόθηκε από το 1860 έως και το 1872, και ολοκληρώθηκε με τον "Επίλογο της ιστορίας του ελληνικού έθνους" το 1877. Αποτελεί το πρώτο έργο στο οποίο εκτίθεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού έθνους συνεχόμενη και αδιαίρετη, ως μια αδιάσπαστη αλυσίδα συγγενών περιόδων και γεγονότων. Πρώτος ο Παπαρρηγόπουλος κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του μεσαιωνικού ελληνισμού και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της φήμης του Βυζαντίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα