Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789603828631
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Αρχίζουν οι ιστορικοί χρόνοι, και το ελληνικό έθνος σχηματοποιείται στους χώρους από τον Όλυμπο ως και την Πελοπόννησο. Η κάθοδος των Ηρακλειδών δημιουργεί νέα κατάσταση πραγμάτων.
Γεννιούνται και στερεώνονται τα κράτη της Σπάρτης και της Αθήνας, που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την ιστορία του ελληνικού έθνους - με τους νόμους του Λυκούργου μπαίνουν στην ιστορία οι Λακεδαιμόνιοι, με τους νόμους του Σόλωνα οι Αθηναίοι.
Ο ελληνισμός αρχίζει να απλώνεται στη Μικρά Ασία και η ηθική ενότητα του έθνους συντηρεί την παγκόσμια ύπαρξή του - αντίθετα με την πολιτική ενότητα που ποτέ δεν κατορθώθηκε.
Τα πρώτα δείγματα της αντίθεσης και της πάλης ανάμεσα στον ασιατικό και στον ελληνικό κόσμο προμηνύουν τη μεγάλη σύγκρουση των περσικών πολέμων.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Το 1821, μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους, κατέφυγε με τη μητέρα του στην Οδησσό, όπου σπούδασε στο λύκειο Ρισελιέ ως υπότροφος του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄. Το 1830 ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αίγινα και αργότερα σε γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια. Δίδαξε ιστορία στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το απαράμιλλο συνθετικό του έργο, η πεντάτομη "Ιστορία του ελληνικού έθνους", εκδόθηκε από το 1860 έως και το 1872, και ολοκληρώθηκε με τον "Επίλογο της ιστορίας του ελληνικού έθνους" το 1877. Αποτελεί το πρώτο έργο στο οποίο εκτίθεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού έθνους συνεχόμενη και αδιαίρετη, ως μια αδιάσπαστη αλυσίδα συγγενών περιόδων και γεγονότων. Πρώτος ο Παπαρρηγόπουλος κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του μεσαιωνικού ελληνισμού και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της φήμης του Βυζαντίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα