Το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος σιγά σιγά εξελληνίζεται και αρχίζει έτσι η μακρά περίοδος του μεσαιωνικού ελληνισμού.
Μεγάλοι αυτοκράτορες, όπως ο Ιουστινιανός και ο Ηράκλειος, σημαδεύουν με την πολιτική, τη στρατιωτική, τη θρησκευτική και την κοινωνική τους δράση την ιστορία, βάζοντας τη σφραγίδα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.
Ο Κ. Παπαρρηγόπουλος εξιστορεί στο βιβλίο αυτό τα κρίσιμα γεγονότα από τον έκτο μέχρι τον όγδοο αιώνα αναζητώντας ταυτόχρονα τα αίτιά τους. Σκιαγραφούνται οι πρωταγωνιστές των γεγονότων και παράλληλα προσδιορίζεται η συμβολή του λαού στη διαμόρφωση τους.
Ο Ελληνισμός, παρ' όλο που πλήττεται από πολλούς εχθρούς, μεταδίδει τη ζωογόνο δύναμή του στο μεσαιωνικό ανατολικό, πρώην ρωμαϊκό, κράτος.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 και πέθανε στην Αθήνα το 1891. Το 1821, μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του μαζί με άλλους Έλληνες προκρίτους, κατέφυγε με τη μητέρα του στην Οδησσό, όπου σπούδασε στο λύκειο Ρισελιέ ως υπότροφος του αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Α΄. Το 1830 ήρθε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αίγινα και αργότερα σε γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια. Δίδαξε ιστορία στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Το απαράμιλλο συνθετικό του έργο, η πεντάτομη "Ιστορία του ελληνικού έθνους", εκδόθηκε από το 1860 έως και το 1872, και ολοκληρώθηκε με τον "Επίλογο της ιστορίας του ελληνικού έθνους" το 1877. Αποτελεί το πρώτο έργο στο οποίο εκτίθεται ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού έθνους συνεχόμενη και αδιαίρετη, ως μια αδιάσπαστη αλυσίδα συγγενών περιόδων και γεγονότων. Πρώτος ο Παπαρρηγόπουλος κατέδειξε τη μεγάλη σημασία του μεσαιωνικού ελληνισμού και άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της φήμης του Βυζαντίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα