Ιστορία των Ελλήνων
zoom in
  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789606669149

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Δομή

Ο όρος "ελληνιστική" περίοδος είναι αποκύημα ενός Γερμανού λόγιου του 19ου αιώνα, του Gustav Droysen. Κατασκεύασε τη λέξη "ελληνιστικός" για να αποδώσει τη φάση εκείνη του ελληνικού πολιτισμού κατά την οποία τα χαρακτηριστικά και η (σχετική πάντα) ισορροπία της κλασικής εποχής αντικαταστάθηκε από ένα πρωτοφανή δυναμισμό, κληροδότημα της προς ανατολάς ορμητικής επέκτασης των Ελλήνων, και μεταλλάχθηκαν εξαιτίας της επαφής τους με τους ανατολικούς πολιτισμούς. [...] Λίγες ιστορικές περίοδοι έχουν εξάψει τη φαντασία αλλά και την ερευνητική δίψα των ιστορικών όσο η ελληνιστική. Φιλολογικές και επιγραφικές σύγχρονες με τα γεγονότα σώζονται αρκετές, οι περισσότερες όμως προέρχονται από την πλευρά των Ελλήνων και λίγες μόνο (κι αυτές μελετώνται κυρίως τα τελευταία 50 χρόνια) από την πλευρά των λαών που κατακτήθηκαν. Ο απόηχος της περιόδου αυτής φαίνεται ότι διήρκεσε αρκετά, αφού ιστορικά έργα που γράφτηκαν στη ρωμαϊκή εποχή, όπως η "Αλεξάνδρου Ανάβασις" του Αρριανού ή αρκετοί από τους "Βίους" του Πλουτάρχου, έχουν ως αγαπημένο θέμα γεγονότα και πρόσωπα των ελληνιστικών βασιλειών. [...] (Αφροδίτη Καμάρα, από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αφροδίτη Καμάρα (Συγγραφέας)

Η Αφροδίτη Καμάρα, ιστορικός-ερευνήτρια, είναι απόφοιτος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αγγλία (Μάντσεστερ και Οξφόρδη) ερευνώντας κυρίως της θρησκευτική και κοινωνική ιστορία της Συρίας και της Μέσης Ανατολής στην ύστερη αρχαιότητα. Από το 1999 έως το 2005 εργάστηκε ως ερευνήτρια-ιστορικός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με το οποίο διατηρεί σχέση εξωτερικής συνεργασίας. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία της Μικράς Ασίας και της Συρίας στην αρχαιότητα. Το 2003 έγινε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Τime Heritage O.E. η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς με διοργάνωση σεμιναρίων και παροχή υπηρεσιών συντήρησης, αρχαιομετρικών αναλύσεων και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις. Έχει συνεργαστεί με τα "Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας" και με τις "Περιηγήσεις" της "Ημερησίας".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Μαντάς (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Μαντάς γεννήθηκε το 1966 στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε το 1989 από το Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην ιστορία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο University of Bristol (Βρετανία), στο οποίο έλαβε Μ.Α. Αρχαίας Ιστορίας (1991) και έγινε Δρ. στο ίδιο αντικείμενο (1995). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά ("Polis", "Eirene", "Nikepboros") και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο "Η ιστορία της ελληνικής πόλης" σε επιμέλεια Α. Λαγόπουλου. Από το 1999 εργάζεται ως καθηγητής στην μέση εκπαίδευση (Εσπερινό Λύκειο Ρόδου, 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Λίτινας (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Λίτινας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου επίσης ολοκλήρωσε και τον πρώτο κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) στο γνωστικό αντικείμενο της κλασικής φιλολογίας με αντικείμενο των έκδοση παπυρικών λογοτεχνικών κειμένων και εγγράφων. Εργάζεται στο Εργαστήριο Παπυρολογίας και Επιγραφικής του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι εκδότης του αρχαιογνωστικού περιοδικού "Ευλιμένη" (μελέτες στην κλασική αρχαιολογία, την επιγραφική, τη νομισματική και την παπυρολογία). Μετέχει στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Cl. Gallazi το Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του Γαλλικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Καΐρου, η οποία διεξάγει ανασκαφές στην Tebtynis της Αιγύπτου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά, τιμητικούς και συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Παλαιοθόδωρος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίλα Πατσιάδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παντελής Μ. Νίγδελης (Συγγραφέας)

Ο Παντελής Νίγδελης είναι επίκουρος καθηγητής αρχαίας ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πασχάλης Πασχίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δάφνη Δημητριάδου (Συγγραφέας)

Η Δάφνη Δημητριάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και σπούδασε κλασική ιστορία και αρχαιολογία στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της ελληνική επιγραφικής με θέμα την προσωπογραφία και το ονομαστικόν της Αρχαίας Χαιρώνειας στη Βοιωτία. Έχει λάβει μέρος σε τοπογραφικές έρευνες και ανασκαφές στην περιοχή του Akhtopol (Αρχαία Αγαθούπολις) στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και στην αρχαία Άργιλο στη Μακεδονία. Έχει εργαστεί ως βοηθός ερευνητή και επιμελητής εκδόσεων στο Πανεπιστήμιο McGill. Από το 1998 εργάζεται ως ιστορική ερευνήτρια-συγγραφέας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχοντας στην υλοποίηση διαδικτυακών κόμβων και έντυπων εκδόσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Α. Ζάχος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Ζάχος γεννήθηκε στη Λαμία το 1969. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα "Ελάτεια. Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδος". Εργάζεται ως αρχαιολόγος στο ΥΠ.ΠΟ. και διδάσκει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι συνεργάτης του περιοδικού "Les Etudes Classiques" του Πανεπιστημίου Notre Dame de la Paix-Namur του Βελγίου και μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Ειδικεύεται στην ελληνική αρχαιολογία και ιστορία των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων και έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την ανατολική Φωκίδα, την Αχαΐα και την Κέα σε επιστημονικά ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων. Επίσης έχει συμμετάσχει στα "Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας" για τη Συρία και τη Βόρειο Αφρική.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Παναγοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βέρα Στεφανίδου (Συγγραφέας)

Η Βέρα Στεφανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε αρχαία ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (Μεγάλη Βρετανία) όπου ειδικεύτηκε στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα "Ο Πόντος στην Αρχαιότητα". Παράλληλα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και συνεργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Βαρδιάμπασης

Νίκος Βαρδιάμπασης (Επιμέλεια)

Ο Νίκος Βαρδιάμπασης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο 1975) και παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Αθηνών (1975-1977). Έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Ειδικεύτηκε στην παθολογία. Εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στην πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός" (1982) και ως επιμελητής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (1984). Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε αυτοδύναμα για μια τετραετία (1985-1989). Επίσης εργάστηκε ως γιατρός στον ΕΟΦ και διατέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Εθνικού Συνταγολογίου (1988). Από το 1992 έως το 1997 εργάστηκε ως παθολόγος στον Οργανισμό Υγείας - Περίθαλψης της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον Τύπο με τη διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Εκπομπές: "Γιατί το λέμε έτσι", Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 1982-1988. "Κάθε μέρα και μια λέξη", Αθήνα 9.84, 1988-1991. Ως συνεργάτης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, 1990-1991, σε θέματα γλώσσας και ιστορίας, είχε καθιερώσει τις μόνιμες στήλες "Το χθες είναι σήμερα", "Λογοπαίγνια" κ.ά. Από το 1991 εργάστηκε στην Ελευθεροτυπία ως συντάκτης· από το 1999 ως Συντονιστής-Επιμελητής του εβδομαδιαίου περιοδικού της Ελευθεροτυπίας "Ε" ΙΣΤΟΡΙΚΑ. Το 1998 άρχισε να αρθρογραφεί στα περιοδικά Πάρωρον και Γαιόραμα. Ήταν παραγωγός και παρουσιαστής, από το 1995 έως το 1997, της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΤ-2 "Ιστορία μιας λέξης" και από το 1998 της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής "Οι λέξεις στη ζωή μας" της πρωινής καθημερινής ζώνης του MEGA. Διδακτικό έργο (εκτός ιατρικής): Στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, 1994-1995· μάθημα: "Δημοσιογραφία και γλώσσα", "Ιστορία του Τύπου". Στη Σχολή Υποκριτικής του Κ. Καζάκου, 1996-1998· μάθημα: "Ελληνική γλώσσα και ιστορία". Δημοσιεύσεις: Είχε δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του Ιατρικό Ιστορικό (εκδ. "Ηριδανός"), Ευρύλοχος (εκδ. "Ηριδανός"), Τειρεσίας (εκδ. "Κέδρος"), Ετυμολογικό Αλφαβητάριο, εκδ. Α. Α. Λιβάνη, Ιστορία μιας Λέξης (διαχρονική ιστορία της ελληνικής γλώσσας), τόμ. Α΄, Β΄, Γ΄ Δ΄, Ε΄ εκδ. Α. Α. Λιβάνη. Έφυγε από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2018, μετά από δίμηνη νοσηλεία στον Ερυθρό Σταυρό, σε ηλικία 71 ετών.

Σωτήρης Ριζάς

Σωτήρης Ριζάς (Επιμέλεια)

Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου το 1992. Visiting Research Associate στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Kingʼs College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1994-95. Ερευνητής Γ΄ από το 1998, Β΄ βαθμίδας από το 2001 και σήμερα Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Μεταξύ άλλων έχει δημοσιεύσει: - "Η Προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική πολιτική, 1924-1935 και 1974-1985", Αθήνα 1992. - "Το Μακεδονικό Ζήτημα: εξωτερική επέμβαση και ελληνική πολιτική", Αθήνα 1996. - "Ένωση-Διχοτόμηση-Ανεξαρτησία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό, 1963-1967", Αθήνα 2000. - "Η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, 1961-1964: πολιτικές και οικονομικές όψεις του προβλήματος ασφαλείας στο μεταίχμιο Ψυχρού Πολέμου και Ύφεσης", Αθήνα 2001 - "Το Κυπριακό στην κρίσιμη καμπή: η ελληνική πολιτική και το σχέδιο Acheson (1964)" - "Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δικτατορία των συνταγματαρχών και το Κυπριακό ζήτημα 1967-1974" - "Από την κρίση στην ύφεση: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας" - κ.ά.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
670
Διαστάσεις:
22x15
Βάρος:
0.964 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση