Χωρίς γραφή, ως γνωστόν, δεν θα υπήρχαν ιστορία και πολιτισμός. Αλλά πώς, πότε και πού αναπτύχθηκε η γραφή; Σ΄ ένα περιεκτικό και συναρπαστικό κείμενο, ο Άντριου Ρόμπινσον εξηγεί τις διασυνδέσεις ανάμεσα στον ήχο, το σύμβολο και τη γραφή. Παρουσιάζει τα κυριότερα συστήματα γραφής, από τη σφηνοειδή και τα ιερογλυφικά των Αιγυπτίων και των Μάγια έως τα αλφάβητα και τα γραφικά συστήματα της Κίνας και της Ιαπωνίας και από τις Γραμμικές Γραφές Α και Β έως τις γραφές των Τσερόκι ή τη ρουνική. Διαπραγματεύεται την ιστορία της αποκρυπτογράφησης και αφιερώνει ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο σε μη αποκρυπτογραφημένες γραφές, εγείροντας το προκλητικό ερώτημα: θα σπάσουν αυτοί οι κώδικες ποτέ; Παρουσιάζει επίσης όλες τις πρόσφατες ανακαλύψεις και τα ευρήματα που αναπροσανατολίζουν τη γνώση μας για την ιστορία της γραφής. Κάνει λόγο για την τεχνολογική επανάσταση και για το πως, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, δεν έμελλε να σημάνει την εξαφάνιση του τυπωμένου βιβλίου. Η "Ιστορία της Γραφής", με πλούσια εικονογράφηση, διαβάζεται ευχάριστα, παραμένοντας παράλληλα ένα πολύτιμο βιβλίο αναφοράς για τα σημαντικότερα συστήματα γραφής του κόσμου.
Ο Αndrew Robinson γεννήθηκε το 1957. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Ίτον (από όπου και απέσπασε βραβείο ελληνικής γραμματικής) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα "The Story of Writing: Alphabets, Hieroglyphs and Pictograms", "Lost Languages: The Enigma of the World΄s Undeciphered Scripts", "Earthshock" και "The Shape of the World: The Mapping and Discovery of the Earth", που συνόδευσε μια τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων που προβλήθηκε σε πολλές χώρες. Είναι λογοτεχνικός συντάκτης του περιοδικού The Times Higher Education Supplement.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Ζωή Κ. Μπέλλα γεννήθηκε στο Βόλο το 1952 και σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Κλασική Φιλολογία και διδακτορικού στη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από το 1976 προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Εκπαίδευση: ως διδάσκουσα σε πολλά δημόσια σχολεία Μ.Ε. της επαρχίας και της Αθήνας, ως αποσπασμένη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως διευθύντρια στο Π.Σ.Π.Α., διδάσκουσα στο φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος επιστημονικών ερευνητικών ομάδων, επιμορφώτρια, μέλος ομάδων σύνταξης και αξιολόγησης σχολικών βιβλίων και βιβλίων για τον καθηγητή, εισηγήτρια σε θέματα της ειδικότητάς της σε διάφορα συνέδρια κ.ά. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο. Κατά διαστήματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδες και περιοδικά διάφορα κείμενά της.