Ιστορία της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή συμφωνία και η Ευρώπη των εθνών 1815-1919
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορία της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή συμφωνία και η Ευρώπη των εθνών 1815-1919

Serge Berstein

Pierre Milza

31.80€ -28% 22.90€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789602211298

  • Κατηγορίες:

    Εθνολογία

  • Έτος κυκλοφορίας

    1997

  • Εκδότης

    Αλεξάνδρεια

Σχεδιάζοντας την Ευρώπη της Παλινόρθωσης στο συνέδριο της Βιέννης, το 1815, οι νικητές του Ναπολέοντα πίστευαν ότι πραγματοποιούσαν ένα έργο διαρκείας. Όμως, επί έναν αιώνα, η Ευρώπη δεν παύει να κινείται και να μεταμορφώνεται, να συνενώνεται και να διασπάται σε όλα τα επίπεδα: από τον Μέτερνιχ, στον Ναπολέοντα Γ΄ και από τον Βίσμαρκ στον Κλεμανσώ, από την Ιερά Συμμαχία στην Τριπλή Συνεννόηση και στην Κοινωνία των Εθνών, από τη (μεσογειακή και βαλκανική) `Ευρώπη του κάρου` στη (δυτική και βόρεια) `Ευρώπη της ατμομηχανής` και της βιομηχανικής επανάστασης, από τις αυταρχικές μοναρχίες στα φιλελεύθερα, εθνικά, δημοκρατικά και σοσιαλιστικά κινήματα, από την παπική αυθεντία στη θετικιστική επιστήμη και την αμφισβήτησή της, από τον ρομαντισμό στο ρεαλισμό κι από τις εθνικές σχολές και τις λαϊκές παραδόσεις στις κοσμοπολίτικες πρωτοπορίες και τη μαζική κουλτούρα.
Ενώ οι εθνικιστικές βλέψεις (`κάθε έθνος, ένα κράτος`) αντιπαρατίθενται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ενοποίησης της ηπείρου, η επιβεβαίωση των εθνικών ιδιαιτεροτήτων συμβαδίζει με τη συνειδητοποίηση διεθνικών συμφερόντων και δεσμών. Μέχρι πού φτάνει αυτή η συνειδητοποίηση; Όχι πολύ μακριά, αν αναλογιστεί κανείς την αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς και το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την άλλη μεριά, οι επίμονες προσπάθειες κάθε προέλευσης για μια `ευρωπαϊκή συμφωνία` δείχνουν ότι, διακριτικά, στη σκιά των εθνικών αξιώσεων, η ιδέα μιας οργανωμένης Ευρώπης δεν έπαψε ποτέ να αναπτύσσεται.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Κώστας Π. Κωστής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Κώστας Π. Κωστής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Νεότερη Ιστορία.

Σωκράτης Δ. Πετμεζάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Σωκράτης Πετμεζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει από το 1990. Σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και ιστορία στο Παρίσι. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: "Recherches sur l΄economie et le finances des villages du Pelion, region d΄industries rurales, ca. 1750-1850" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, τον Οκτώβρη του 1989. Έχει εκδώσει πολλά άρθρα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, καθώς και τη μονογραφία με τίτλο: "Η ελληνική αγροτική οικονομία κατά τον 19ο αιώνα: Η περιφερειακή διάσταση", Ηράκλειο 2003 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Pierre Milza

Pierre Milza (Συγγραφέας)

O Πιερ Μιλζά, γάλλος ιστορικός, ήταν καθηγητής της σύγχρονης ιστορίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών του Παρισιού και είχε διατελέσει διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ευρώπης του Εικοστού Αιώνα (CHEVS/FNSP). Αφιέρωσε το ουσιαστικό μέρος των εργασιών του στον φασισμό και τον ναζισμό. Συγγραφέας μιας βιογραφίας του Μουσσολίνι, η οποία απέσπασε πολλά βραβεία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστάσιος Κ. Δημητρακόπουλος (Μεταφραστής)


Κώστας Λιβιεράτος (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε πολεοδομία, χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη στο Λονδίνο και στην Αθήνα, και γεωγραφία και νεοελληνική γραμματεία στο Παρίσι. Εργάστηκε στο Κέντρο Μελετών και Αυτομόρφωσης και έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα αστικής και κοινοτικής οργάνωσης (ΓΓΕΤ, ΜΙΑΤΕ). Είναι συνιδρυτής, υπεύθυνος σειρών και επιμελητής βιβλίων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Είναι επίσης μέλος και υπεύθυνος σεμιναρίων της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκτός από άρθρα στον περιοδικό τύπο, έργα του είναι: "Το μήνυμα του μέσου: Η έκρηξη της μαζικής επικοινωνίας" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1989), "Η κουλτούρα των μέσων: Μαζική κοινωνία και πολιτιστική βιομηχανία" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1991), Χρήστος Βακαλόπουλος, "Η ονειρική υφή της πραγματικότητας. Κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό" (επιμέλεια και επίμετρο, 2005).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
303
Διαστάσεις:
25x17
Βάρος:
0.735 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση