Ο Norman Davies, καθηγητής ιστορίας επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ειδικός στην ιστορία της Πολωνίας και της ανατολικής Ευρώπης, μας προσφέρει μια μνημειώδη σύνθεση της ευρωπαϊκής ιστορίας. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο ιστοριογραφικό εγχείρημα που αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και φθάνει μέχρι τη δεκαετία του 1990. Σε δώδεκα εκτενή κεφάλαια, ο Davies εξιστορεί τις απαρχές της Ευρώπης, εστιάζει στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη, μας ταξιδεύει στους Μέσους Αιώνες, στρέφεται στην Αναγέννηση και στον Διαφωτισμό, εξετάζει τις ευρωπαϊκές Επαναστάσεις, την ανάδυση της "κυρίαρχης Ευρώπης" τον 19ο αιώνα και τη σταδιακή της έκλειψη τον 20ό αιώνα. Αποστασιοποιημένος από "δυτικοκεντρικές" εκδοχές του ευρωπαϊκού παρελθόντος και από μια αντίληψη της ευρωπαϊκής ιστορίας σύμφωνα με την οποία κυριαρχούν η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία, ο συγγραφέας προσφέρει ένα πλούσιο πανόραμα της ιστορίας της Ευρώπης εντάσσοντας στην αφήγηση την ανατολική Ευρώπη και τις "περιφέρειες". Το έργο είναι γραμμένο με γλαφυρότητα και σαφήνεια ενώ φιλοδοξεί να μας εξοικειώσει με όλο το εύρος της ευρωπαϊκής ιστορικής εμπειρίας. Επιπλέον, τριακόσιες περίπου "κυψέλες", δηλαδή εμβόλιμες πληροφοριακές ενότητες, αποτελούν μια ευρηματική καινοτομία. Σ΄ αυτές, έννοιες, γεγονότα και πρόσωπα από το ευρωπαϊκό παρελθόν παρουσιάζονται με τρόπο διεξοδικό ενώ αναλύονται και αποσαφηνίζονται πλήθος "επεισόδια" της ευρωπαϊκής ιστορίας. Χάρτες, κατάλογοι και χρονολογικοί πίνακες συμπεριλαμβάνονται στο έργο και αποτελούν πολύτιμους "οδηγούς" κατά τη διερεύνηση της ευρωπαϊκής ιστορίας. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει προκαλέσει το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον. Απευθύνεται τόσο στους ειδικούς όσο και σε όσους ενδιαφέρονται για την Ευρώπη και την ιστορία της. Το χρονολογικό του ανάπτυγμα, ο συνθετικός χαρακτήρας του, ο όγκος του πληροφοριακού υλικού, αλλά και η αναλυτική του διάσταση καθιστούν το βιβλίο απαραίτητο έργο υποδομής ως προς το πεδίο των ιστορικών σπουδών γενικότερα και της ευρωπαϊκής ιστορίας ειδικότερα.
Ο Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Είναι ιστορικός, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα 1969-1973 φυλακίστηκε από τη Δικτατορία. Πτυχιούχος στα 1977, συνέχισε με υποτροφία του ΙΚΥ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, διδακτορική διατριβή στη νεώτερη και σύγχρονη ιστορία στο ΑΠΘ, 1984. Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ μεταξύ 1981-1990. Το 1988-1989 ήταν Honorary Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Το 1995 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία. Το 1996-1997 ήταν Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ΗΠΑ. Το 2001 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι και το 2003 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Διετέλεσε καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του αφορά την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ειδικότερα την ιστορία της συγκρότησης των εθνικών κρατών στην Ελλάδα και στην Ιταλία, την κοινωνική ιστορία και την ιστορία της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βιβλία (το ένα στα ιταλικά) και μελέτες δημοσιευμένες σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά επιστημονικά περιοδικά και ειδικούς τόμους.
Έχει διατελέσει μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, και άλλων πρωτοβουλιών οργάνωσης της ιστορικής έρευνας. Διηύθυνε εκδοτικές σειρές Ιστορίας στις εκδόσεις "Γνώση", "Θεμέλιο" και τώρα "Νεφέλη", και αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Το Βήμα". Οι πρώτες δημοσιευμένες εργασίες του ήταν: "Οι φιλελεύθεροι στην επανάσταση του 1862: Ο πολιτικός σύλλογος "Ρήγας Φεραίος"" (1980), "Η διάθλαση των επαναστατικών ιδεών στον ελληνικό χώρο 1830-1850" (1983), "Οι δυνατότητες πρόσληψης του μαρξισμού στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα" (1984), "Η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης (Φεντερασιόν) και η Σοσιαλιστική Νεολαία: Τα καταστατικά τους" (1985).
Η Έφη Γαζή είναι λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Essex (Μεγάλη Βρετανία). Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Φλωρεντίας (1997) και υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών και Brown (ΗΠΑ). Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Scientific National History: The Greek Case in Comparative Perspective (1850-1920)" καθώς και άρθρα σχετικά με ζητήματα διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας και ιστορίας της ιστοριογραφίας. Συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Historein".
Ο Norman Davies (Νόρμαν Ντέιβις) είναι ένας από τους περισσότερο πολυδιαβασμένους από το ευρωπαϊκό κοινό συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1939 στο Μπόλτον του Λανκασάιρ και αποφοίτησε από το Κολέγιο Magdalen της Οξφόρδης, καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. Σήμερα είναι έκτακτο μέλος του Κολεγίου Wolfson της Οξφόρδης, μέλος της Βασιλικής Ιστορικής Εταιρείας και επίτιμος καθηγητής του London University. Έχει ειδικευτεί στην ιστορία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα της Πολωνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα