Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609533287
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το παρόν βιβλίο είναι προϊόν ιστορικής έρευνας και μελέτης. Ο συγγραφέας επιχειρεί να ενημερώσει τους αναγνώστες για την πορεία και την εξέλιξη του Θεάτρου για παιδιά στην Ελλάδα (1871-1949) και την Κύπρο (1932-1949), και ιδιαίτερα της Δραματουργίας για παιδιά, κυρίως για το Σχολικό Θέατρο.
Την περίοδο που ερευνά στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εμφανιστεί συστηματικά το Ελεύθερο - Επαγγελματικό Θέατρο, το οποίο θα μελετηθεί σε επόμενη εργασία του και αρχικά για την περίοδο 1950-1966.
Εδώ, όσον αφορά την έρευνα και τη μελέτη, το συγγραφέα απασχολεί ιδιαίτερα η θεματολογία, η ιδεολογία και η παιδαγωγική προσέγγιση των θεατρικών κειμένων, αλλά και ως ένα βαθμό η παραστασιογραφία τους.
Στο Α` Κεφάλαιο δίνονται 21 ορισμοί για θέματα Θεατρικής Αγωγής και Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, ώστε να διασαφηνιστούν ως ένα βαθμό ορισμένες έννοιες.
Στο Β` Κεφάλαιο επιχειρείται μια γενική Εισαγωγή στην Ιστορία της Δραματουργίας για παιδιά στην Ελλάδα, ήτοι ένα συνοπτικό σχεδίασμα.
Στο Γ` Κεφάλαιο, το οποίο είναι το πλέον σημαντικό, γι` αυτό και πολυσέλιδο, ο συγγραφέας ανατρέχει στις βιβλιογραφικές πηγές (βιβλία με θεατρικά κείμενα για τις Σχολικές Γιορτές), ώστε να μελετήσει τα θέματα, που επιλέγουν οι θεατρικοί συγγραφείς και τις ιδέες με τις οποίες διαπαιδαγωγούν τα παιδιά/θεατές της κάθε θεατρικής σχολικής ή μη παράστασης. Η παιδαγωγική προσέγγιση κρίνεται απαραίτητη από το συγγραφέα, διότι το θέατρο επιδρά (κοινωνικά και αισθητικά) σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.
Στο Δ` Κεφάλαιο, παρατίθενται έργο-βιογραφίες 22 Ελλήνων Δραματουργών, κυρίως του Σχολικού Θεάτρου και ενμέρει του Ελεύθερου - Επαγγελματικού.
Ακολουθούν ορισμένα `Συμπεράσματα`, που αφορούν την ενλόγω ιστορική έρευνα στην Ελλάδα, και `Ενδεικτική Βιβλιογραφία`.
Στο Ε` Κεφάλαιο, επιχειρείται παρόμοια ενμέρει ιστορική έρευνα στην Κύπρο. Ανιχνεύονται τα κείμενα του Σχολικού Θεάτρου της περιόδου 1932-1949. Ο συγγραφέας στηρίζεται περισσότερο σε σχετικά δημοσιευμένα θεωρητικά και ιστορικά κείμενα, αλλά και ως ένα βαθμό στα ίδια τα θεατρικά κείμενα για παιδιά.
Τα `Παραρτήματα` παρουσιάζουν μια πρωτοτυπία: παρέχονται με συστηματικό τρόπο ιστορικά στοιχεία (διευθύνσεις και επωνυμίες παλιών εκδοτικών οίκων και τυπογραφείων, διευθύνσεις και ιδιότητες παλιών Δραματουργών, κατάλογος πόλεων όπου εκδίδονταν βιβλία με Σχολικό Θέατρο κ.ά.) της περιόδου 1871-1974. Ακολουθούν:
α) Πίνακας, όπου περιέχονται όλα τα βιβλία (περίπου 350), που ο συγγραφέας κατόρθωσε να συλλέξει από παλαιοβιβλιοπωλεία (πρωτότυπα) και βιβλιοθήκες (φωτοτυπημένα) και
β) σχετικά ιστογράμματα, με χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.
Ακολουθούν `Ευρετήριο ονομάτων` και `Πίνακας Φωτογραφιών`.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης είναι Διδάκτορας Επιστημών Αγωγής / Παιδικής Λογοτεχνίας και Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.
Γεννήθηκε στη Λαμία (1954) από φτωχή οικογένεια εργατών. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια πέρασε στη γενέτειρα του, όπου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1972-1974). Είναι πτυχιούχος του, ΜΔΔΕ (1985) και του Π.Τ. Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών (1996). Το διδακτορικό του δίπλωμα απέκτησε από τη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2006).
Περίπου μια τριακονταετία ασχολείται με την παρουσίαση-κριτική βιβλίων, τη μελέτη -ιδίως της Παιδικής Λογοτεχνίας-, την αρθρογραφία, τη δοκιμιογραφία, τη δημοσιογραφία. Με πρωτοβουλία του έχουν οργανωθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, επιστημονικές συναντήσεις (διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια), έχουν εκδοθεί περιοδικά και εφημερίδες κλπ. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε διάφορα μέρη της χώρας μας.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος και μέλος σε Δ.Σ. πολιτιστικών, συνδικαλιστικών και επιστημονικών σωματείων και έχει συνεργαστεί με αρκετά περιοδικά: ΦθιωτικήΣκέψη (ιδρυτής-διευθυντής), Μαρασλειακό Βήμα, Το Σχολείο και το Σπίτι, Σύγχρονη Εκπαίδευση, Σύγχρονο Νηπιαγωγείο (Διευθυντής), Θέματα Παιδείας, Διαβάζω, Επιθεώρηση Παιδικής Λογοτεχνίας κ.ά.
Εφημερίδες: Ριζοσπάστης, Η Πρώτη, Λαμιακός Τύπος, Σέντρα Λαμίας, Ενεργός Δημότης και Επικοινωνία Αγ. Δημητρίου κ.ά.
Έχει επιμεληθεί αφιερωμάτων σε περιοδικά για την Παιδική Λογοτεχνία και την εκπαίδευση, με τα εξής θέματα: "Τα παιδικά βιβλία και οι συγγραφείς τους", "Μελέτη - κριτική και Παιδική Λογοτεχνία", "Θρησκειολογία ή θρησκευτικά στα σχολεία;", "για τον Παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά", "για το έργο του Βασίλη Ρώτα" (σε επτά περιοδικά).
Από το 1976 είναι παντρεμένος με τη Στέλα Πλιάτσικα, εκπαιδευτικό και συγγραφέα. Έχουν δυο γιους, τον Νικόλα και τον Μάριο, επιστήμονες Πληροφορικής.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα