Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο
ISBN:
9789608354531
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο εκούσιος θάνατος σχεδόν πάντοτε αποτελούσε αντικείμενο κοινωνικής αποδοκιμασίας. Ο Μεσαίωνας τον θεωρούσε ως ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα, ως ύβρι προς το Θεό, και επεφύλασσε μακάβρια εκτέλεση σε όσους αυτοκτονούσαν.
Στο πέρασμα των αιώνων, το ζήτημα της ελευθερίας του κάθε ατόμου σε σχέση με την ίδια του τη ζωή ανασυρόταν, εντούτοις, κάθε φορά που αμφισβητούνταν οι παραδοσιακές αξίες: από τον Μονταίν στον Μπέικον, οι ανθρωπιστές βιώνουν μια πρώτη πολιτισμική επανάσταση και φρονίμως διερωτώνται για τις απαγορεύσεις του χριστιανισμού. Η περίφημη διερώτηση του Άμλετ (1600) υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια που συνδέεται με την εμφάνιση της νεωτερικότητας. Υπό την επίδραση των κρίσεων της ευρωπαϊκής συνείδησης, η συζήτηση διευρύνεται και το ζήτημα τίθεται, εφεξής, δημοσίως. «Δεν είναι ίδιον των αξιόλογων ανθρώπων να φονεύουν εαυτούς εκουσίως», διακηρύσσει ο Βολταίρος, ενώ πολλαπλασιάζονται οι πραγματείες που προσπαθούν να κατανοήσουν τα αίτια της αυτοκτονίας.
Η Γαλλική Επανάσταση αποποινικοποιεί την αυτοκτονία, αλλά χωρίς να την αποδέχεται : ο πολίτης οφείλει να διαφυλάσσει και να αφιερώνει τη ζωή του στην πατρίδα. Αναμφίβολα ο 19ος και ο 20ός αιώνας δε θα αποδειχθούν πιο ανοικτοί απέναντι στην αυτοχειρία, ενώ η σιωπή του κράτους και της Εκκλησίας θα συμβάλλουν ώστε «ο φόνος του εαυτού» να καταστεί ένα από τα τελευταία ταμπού της εποχής μας.
Η Ξανθίππη Τσελέντη γεννήθηκε στα Τσελεντάτα της Κεφαλλονιάς. Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γαλλία (Nanterre-Paris X). Η διπλωματική της εργασία στην Πολιτική κοινωνιολογία διερευνά την "Πολιτική σκέψη του Maurice Merleau-Ponty" με υπεύθυνους καθηγητές τους C. Orsoni και A. Kriegel. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και της Κουλτούρας (Centre de l΄Histoire des sciences et des doctrines), μελετώντας τη σχέση πολιτικής και θρησκείας, με υπεύθυνο καθηγητή τον G. Labica.
Αρχικώς επέλεξε τη φροντιστηριακή διδασκαλία (Κοινωνιολογία, Ιστορία, Έκθεση) και ακολούθως συνεργάστηκε με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Bασικά πεδία διδασκαλίας: Ιστορία των εργασιακών σχέσεων και κοινωνικά κινήματα, Ιστορία των κοινωνικών και οικονομικών φαινομένων, Ανάλυση και θεωρία της οργάνωσης, Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων.
Ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση κειμένων δοκιμιακού κυρίως χαρακτήρα.
Η Βίκυ Χασάνδρα γεννήθηκε στη Χαλκίδα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επαγγελματίας σεναριογράφος από το 1998. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους (Η τρίτη νύχτα, Ξένες σε ξένη χώρα κ.ά.), τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Απόφοιτος του Centre de Traduction Litteraire (Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, IFA), έχει μεταφέρει στην ελληνική γλώσσα έργα κλασικών και σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων (Mme de Sevigne, Anatole France, Alfred de Musset κ.ά.). Από το 2006 διδάσκει σενάριο στο New York College, στο τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών (Film Studies), ενώ είναι συνεργάτης του Πανεπιστημίου Greenwich του Λονδίνου. Mέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, "Αόρατες φωνές", (Τόπος 2015) ήταν ανάμεσα στα δέκα καλύτερα στις προτιμήσεις κοινού στα βραβεία Public 2016. Η "Άμμος στο βυθό" είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της.
Ο Βάσιας Τσοκόπουλος είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε ιστορία στην Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Πειραιάς 1835-1870· εισαγωγή στην ιστορία του ελληνικού Μάντσεστερ" (Καστανιώτης, 1984· 1999), (μαζί με τον Κ. Κωστή), "Οι τράπεζες στην Ελλάδα, 1898-1928" (εκδ. ΕΕΤ, 1989), "Μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα: τέλη 19ου-αρχές 20ού αιώνα" (Καστανιώτης, 1999), "Ένας αιώνας Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" (εκδ. ΤΤ, 2001), "Η ομάδα και η πόλη: ο Ολυμπιακός και ο Πειραιάς του Μεσοπολέμου μέσα από ιστορικά τεκμήρια" (Πολύτροπον, 2008), κ.ά. Απά το 1994 επιμελείται την έκδοση των "Απάντων" του Δημοσθένη Βουτυρά (εκδόσεις Δελφίνι/ Στάχυ). Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Georges Minois (γεν. 1945) είναι υφηγητής και διδάκτορας ιστορίας, μέλος του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών και Διεπιστημονικών Μελετών (CIRET). Ιστορικός εξειδικευμένος στη μελέτη της θρησκευτικής νοοτροπίας, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες στον τομέα αυτό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα