"...Το δίτομο έργο του Σαράντου Καργάκου, καταξιωμένου Λάκωνος ιστορικού, που αριθμεί ολικά 1600 σελίδες, έρχεται να καλύψει με αξιοθαύμαστη γλαφυρότητα και επιστημονική διεισδυτικότητα την ιστορία της πόλης-κράτους της Σπάρτης, που μαζί με την πόλη των Αθηνών αποτέλεσαν το δίπολο, γύρω από το οποίο, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, υφάνθηκε η αρχαιοελληνική ζωή στις πλούσιες και ποικίλες εκφάνσεις της. Το βιβλίο, όπως θα διαπιστώσει ο καλοπροαίρετος μελετητής και αναγνώστης, καλύπτει την πορεία της Σπάρτης από τους μυθικούς χρόνους και την προ-δωρική εποχή μέχρι τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Σπονδυλικό στοιχείο της συγγραφής αποτελεί η εξάντληση των πηγών μέχρι και το 2005. Με βάση αυτό το τεράστιο "υλικό", όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι αρχαίοι συγγραφείς, ο Σ. Καργάκος αναλύει πρισματικά τα ιστορούμενα και προσδίδει στη συγγραφή του μια χαρακτηριστική πολυεπίπεδη μορφή. Έτσι, η ιστορία του δεν είναι -όπως θα περίμενε κανείς, μόνο στρατιωτική και μερικώς πολιτική-, είναι οικονομική, θρησκευτική, δημογραφική, όπως απαιτείται να είναι για μια κοινωνία σε συνεχή δράση. Έτσι του δίνεται η δυνατότητα να αναφερθεί σε πολλές άγνωστες ή αφανείς μορφές και πτυχές της σπαρτιατικής ιστορίας. Το έργο διανθίζεται από ένα σπάνιο και συγρόνως πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και από σπάνιες λιθογραφίες, που προέρχονται αποκλειστικά από το αρχείο του συγγραφέα.
Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από τη γνωστή συγγραφική χάρη, τη σαφήνεια και το προσωπικό ύφος του γνωστού ιστορικού Σ. Καργάκου, που κατορθώνει, παρά το ογκώδες του έργου, να κάνει την "Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης" ευπροσπέλαστη και ευχάριστη σ΄ αυτόν που θα την διαβάσει, χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο το επιστημονικό κύρος του έργου..."
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες "Αλαλία" και "Αλεξία", η ιστορική μελέτη "Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων", οι συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί: ΄Ένας διάλογος με τους νέους" (6 τόμοι) και "Κινούμενη άμμος", το δίτομο ιστορικό έργο "Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου", η επίσης ιστορική μελέτη "Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες", η ογκώδης μονογραφία "Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία", η πολιτική μελέτη: "Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας".
Έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα