Μία εμπεριστατωμένη και έγκυρη ανάλυση της Ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου που τελείωσε με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ian Armour επικεντρώνει σε τρεις μεγάλες θεματικές που καθόρισαν τη μοίρα της Ανατολικής Ευρώπης στους νεότερος χρόνους – αυτοκρατορία, εθνική ταυτότητα και εκσυγχρονισμός – ενώ χρονολογικά την ανάδυση της περιοχής ως διακριτής έννοιας του χώρου. Καλύπτει την ιστορία της Αψβουργικής, της Οθωμανικής, της Γερμανικής και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας που υπήρξαν οι βασικοί ανταγωνιστές για κυριαρχία πάνω στην περιοχή.
Σε αυτή τη συναρπαστική νέα έκδοση, ο Armour ενσωματώνει τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών πάνω στη φύση και τις απαρχές του εθνικισμού και των προσπαθειών των υπερεθνικών αυτών κρατών να εξασφαλίσουν την αφοσίωση στις δυναστείες και να δημιουργήσουν νέες προσλήψεις της αυτοκρατορίας. Εξετάζει τις σπουδαίες προσωπικότητες και τις κυβερνήσεις, αναλύει τα σημαντικά γεγονότα και συζητά τις κοιονωνικοοικονομικές και πολιτισμικές εξελίξεις, που είναι κρίσιμες για την σφαιρική κατανόηση της περιοχής κατά την περίοδο αυτή.
Ο Ian Armour είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Grant MacEwan στο Έντμοντον του Καναδά. Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.
Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι ιστορικός, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας. Γεννήθηκε στην Τερπνή Σερρών το 1969. Είναι απόφοιτος (1991) και διδάκτορας (1998) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Το 2001 διετέλεσε υπότροφος (visiting fellow) του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ). Το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 έλαβε υποτροφία του Βουλγαρικού Κράτους για τη διεκπεραίωση έρευνας στα αρχεία των πόλεων Σόφιας και Μεγάλου Τυρνόβου (Velico Tarnovo) στα πλαίσια του προγράμματος "Εκκλησία και Οικογένεια στα Βαλκάνια". Τα γενικότερα ενδιαφέροντά του αφορούν στις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής και ιδιαίτερα στο φαινόμενο της ανάδυσης της κοινωνίας των πολιτών (civil society) στο χώρο των Βαλκανίων, με έμφαση στην ύστερη οθωμανική περίοδο. Έχει γράψει βιβλία για το Πατριαρχείο, το Βυζάντιο στις βαλκανικές εθνικές ιστορίες και για τη διάδοση του Αρμενόπουλου στις βαλκανικές χώρες.
Ο Ian Armour είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Grant MacEwan στο Έντμοντον του Καναδά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα