Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786188479241
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Έξι κείµενα συνοµιλούν µε τη γυναικεία µορφή στην ιστορία της λογοτεχνίας: από την αινιγµατική γυναίκα στο σαπφικό σπάραγµα 31 µέχρι τις ηρωίδες των τραγωδιών, από τη Βαυκίδα -τη νεκρή φίλη της Ήριννας- µέχρι την Υπατία των επιστολών του Συνέσιου και από τη µυστηριώδη Λεσβία του Κάτουλλου µέχρι τη Νέα Γυναίκα των αρχών του 20ού αιώνα, έτσι όπως την αντιπροσωπεύει η Μαρία Μύρτου, ηρωίδα της Καλλιρρόης Παρρέν.
Οι Ηρωίδες εµπλέκονται µε την ιστορία και τον µύθο, µε το βίωµα και τη µυθοπλασία και διαπερνούν τα ανθρώπινα. Χάρη στις ηρωίδες πρωταγωνίστριες οι µεγάλοι συγγραφείς κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν τη σύνθετη φύση
της ανθρώπινης ψυχής.
Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2007 έως το 2015 διετέλεσε σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Το 1986 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή "Fragmentum αρ. 53" στις εκδόσεις "Πλέθρον". Ακολούθησαν οι συλλογές: "Το αδράχτι που ματώνει" (Πλέθρον, 1989), "Διασπορά" (Πλέθρον, 1994), "Ποιητική τεχνολογία" (Κέδρος, 1998), "Το μετρό" (Κέδρος, 2004). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Πλανόδιον", "Ποίηση", "Νέα Εστία", "Παπαδιαμαντικά Τετράδια" και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή" και στα περιοδικά "Το Δέντρο", "Φιλολογική", "Νέα Παιδεία", "Γράμματα και Τέχνες", "Αντί", "Ο Πολίτης", κ.ά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.Ph.D. στην Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων στο Ε.Μ.Π.M.Sc. στην Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ. Ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) από το 1992 έως το 2009. Καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας από το 1998 έως σήμερα. Διδάσκων Βάσεων Δεδομένων στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΄Τεχνογλωσσία΄ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2001 έως το 2013. Εισηγητής σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Καθηγητών το 2003. Εισηγητής μαθημάτων Πληροφορικής στις σχολές του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από το 2005 έως το 2010.
Επιστημονικά ενδιαφέροντα: φιλοσοφία, ιστορία της επιστήμης, ιστορία των ιδεών, φιλοσοφία της επιστήμης, φιλοσοφία της πληροφορίας, λογική, ιστορία της λογικής, εκτίμηση της τάξης φυσικών μοντέλων, αφαίρεση θορύβου από σήματα φωνής και βιολογικά σήματα, βάσεις δεδομένων, οντολογίες, σημασιολογική αναζήτηση στον παγκόσμιο ιστό (web).
Επιστημονικά βιβλία πληροφορικής:
1) Ε. Δεσύπρη, Μ. Δενδρινός, Σειρά ECDL, Ενότητα 1, Βασικές Έννοιες της Πληροφορικής, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003.
2) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων - Ελληνική Έκδοση Access 2000, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2003.
3) Μ. Δενδρινός, Β. Κατσούρος, Σειρά ECDL, Ενότητα 5, Βάσεις Δεδομένων - Ελληνική Έκδοση Access 2002, Εκδ. Libris-Tech, Μαρούσι, 2004.
4) Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην Τεχνολογία Πληροφοριών - Εφαρμογές στη Βιβλιοθηκονομία, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006.
5) Μ. Δενδρινός, Πακέτα Διοικητικής Υποστήριξης Βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006.
6) Μ. Δενδρινός, ΕπικοινωνίεςΔίκτυα : Γενικήθεωρία & Εφαρμογές στον χώρο των βιβλιοθηκών, Εκδ. Libris-Tech, Αθήνα, 2006.
7) Δ. Κουής, Μ. Δενδρινός, Εισαγωγή στην τεχνολογία Πληροφοριών, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010
8) Μ. Δενδρινός, Τηλεπικοινωνίες - Διαδίκτυο - Βιβλιοθήκες, Εκδ. Νέων Τεχνολογιών, Αθήνα, 2010.
Μελέτες και ερμηνευτικά σχόλια που αφορούν την εξέλιξη των ιδεών κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης:
1) Μ. Δενδρινός, "Αλχημικές ιδέες και Χημεία κατά τον 16ο-18ο αιώνα", Περιοδικό Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Νεύσις, Τεύχος 12, Καλοκαίρι 2003, σελ. 58-80
2) Ιζαμπέλλα ντι Μόρρα, "Μέσα από Δρόμους Έρημους", Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2014
3) GasparaStampa, "Το σώμα μου όλο ή φωτιά ή πέτρα", Μτφρ. Άννα Γρίβα, Επίμετρο Μάρκος Δενδρινός, Εκδ. Κουκούτσι, 2015
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα
Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Ιστορία της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Κυκλοφορούν οι ποιητικές συλλογές της: Η φωνή του σκοτωμένου (Χαραμάδα 2010), Οι μέρες που ήμασταν άγριοι (Γαβριηλίδης 2012), Έτσι είναι τα πουλιά (Γαβριηλίδης 2015), Σκοτεινή κλωστή δεμένη (Γαβριηλίδης 2017) και Δαιμόνιοι (Μελάνι 2020). Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα