Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600805116
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2009, η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, δέκα χρόνια μετά από τον θάνατό του, διοργάνωσε μια εκδήλωση μνήμης για τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Φίλοι, συνεργάτες και απλοί πολίτες μαζί με τα μέλη της Εταιρείας συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του, για να θυμηθούν τον Γιάννο. Εκείνον που τίμησε τον δημόσιο βίο της χώρας και την εξωτερική (ευρωπαϊκή) πολιτική της· εκείνον που προώθησε όσο κανείς άλλος την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Στον παρόντα τόμο συγκεντρώνονται οι προσωπικές καταθέσεις, σκέψεις και συναισθήματα με τη σειρά που ακούστηκαν στην επετειακή εκδήλωση της 14ης Σεπτεμβρίου 2009. Τις υπογράφουν όσοι γνώρισαν καλά τον Γιάννο από το Υπουργείο Εξωτερικών, τον χώρο της πολιτικής, τον δημοσιογραφικό χώρο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και φίλοι του.
Μια μικρή συμβολή στη μνήμη ενός έξοχου Έλληνα της Ελλάδας και της Κύπρου που δεν θα ξεχάσουμε.
(από το προλογικό σημείωμα του καθηγητή Στέλιου Περράκη)
Περιέχονται οι ομιλιές:
- Προλογικό σημείωμα
- Βιογραφικό και επιλογή εργογραφίας του Γιάννου Κρανιδιώτη
Α΄Ενότητα
Από τον χώρο της Πολιτικής
- Παρασκευάς Αυγερινός
- Κύπρος Χρυσοστομίδης
Β΄Ενότητα
Από τον χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών
- Αργύρης Φατούρος
- Χρήστος Ζαχαράκης
- Αριστείδης Αγαθοκλής
- Κατερίνα Σαμώνη
- Ναταλία Κοκκώνη
- Αλέξανδρος Παπαναστασίου
Γ` Ενότητα
Από τον χώρο της Δημοσιογραφίας
- Άγγελος Στάγκος
- Κωνσταντίνος Ιορδανίδης
- Χριστίνα Πουλίδου
- Ανδρέας Χριστοδουλίδης
Δ΄Ενότητα
Ακαδημαϊκοί και φίλοι
- Παναγιώτης Ήφαιστος
- Κατερίνα Μανωλοπούλου - Βαρβιτσιώτη
- Δημήτρης Καραϊτίδης
- Στέλιος Περράκης
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών και κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Από το 1990 μέχρι το 2007 δίδαξε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2007 μετατάχθηκε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης είναι δημοσιογράφος, γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (Α.Π.Ε.).
Ο Αργύρης Α. Φατούρος είναι ομότιμος καθηγητής διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Columbia το 1962, και στη συνέχεια δίδαξε νομικά, διεθνές οικονομικό δίκαιο και διεθνείς οικονομικές σχέσεις & ανάπτυξη από την πλευρά του δικαίου, στα Πανεπιστήμια Indiana (Bloomington), Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. Τα συγγράμματά του περιλαμβάνουν τα βιβλία "Government Guarantees to Foreign Investors", 1962, "Το Διεθνές Δίκαιο αναπτύξεως", 1977, "Διεθνές οικονομικό δίκαιο", 1984· 2007, και πολλές ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικά έργα.
O νομικός και πολιτικός Kύπρος Xρυσοστομίδης γεννήθηκε στον Kάθηκα της Πάφου. Zει κι εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμο Aθηνών με υποτροφία της ελληνικής κυβέρνησης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λουξεμβούργο με υποτροφία της εκεί Nομικής Σχολής και πήρε δίπλωμα συγκριτικού δικαίου. Aκολούθησαν οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Bόννης, με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης και του Iδρύματος Thyssen. Aνακηρύχθηκε διδάκτωρ του δικαίου μετά την επιτυχή συμπλήρωση της διατριβής του στο εμπορικό δίκαιο και το δίκαιο των εταιρειών στον καθηγητή K. Ballerstedt. Eργάσθηκε ως επιστημονικός βοηθός στο Πανεπιστήμιο Bόννης με τον καθηγητή J. Schreder. Συνέχισε αργότερα τις σπουδές του στην Aγγλία και εργάσθηκε για τέσσερα χρόνια στη Γαλλία, στην Eπιτροπή Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Eυρώπης. Συμμετείχε στην εξέταση των διακρατικών προσφυγών κατά της Xούντας και στην προετοιμασία των σχετικών καταδικαστικών εκθέσεων της Eπιτροπής. Eίναι μέλος πολλών διεθνών οργανώσεων και έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Δημοσίευσε πολλές μελέτες για νομικά θέματα, άρθρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα, κυρίως πολιτικά, θέματα. Iδιαίτερα ασχολείται με συνταγματικά και διεθνή νομικά προβλήματα που αφορούν στο Kυπριακό και αναπτύσσει στην Kύπρο ενεργό πολιτική δραστηριότητα με την Έπαλξη Aνασυγκρότησης Kέντρου.
Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών για μακρά περίοδο, συμμετέχει σήμερα στη διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.
Ποιήματά του δημοσιεύονται για πρώτη φορά με τον τίτλο "Ημερολόγιον γραφέως υπηρεσίας".
Ο Χρήστος Γ. Ζαχαράκις γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το 1962 και, ύστερα από μεταπτυχιακές σπουδές Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1964.
Μετά από 15ετή επαγγελματική διαδρομή σε διάφορες θέσεις πρεσβευτικών και προξενικών Αρχών, περιλαμβανομένης και της τριετούς θητείας του ως σύμβουλος στην πρεσβεία Λευκωσίας, τοποθετήθηκε πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο το 1979, όπου παρέμεινε μέχρι το 1986. Στη συνέχεια, ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και το 1989 διαπιστεύθηκε πρέσβυς στην Ουάσιγκτων. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1993, αφού είχε, εν τω μεταξύ, διαπραγματευτεί την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική Συμφωνία του 1990, και ανέλαβε τη γενική γραμματεία του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι το 1994. Ακολούθως, τοποθετήθηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, όπου διαπραγματεύτηκε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 με τα Σκόπια, καθώς και το θέμα της ονομασίας τους έως το 1999, οπότε μετατέθηκε ως πρέσβυς στο Λονδίνο.
Παραιτήθηκε από το Διπλωματικό Σώμα τον Μάιο του 1999 και εξελέγη ευρωβουλευτής τον Ιούνιο του ίδιου έτους και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2002.
Μετά τη λήξη της θητείας του, το 2004, ιδιωτεύει, μοιράζοντας το χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Ρεθύμνου, απʼ όπου κατάγεται.
Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων διακρίσεων, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος και τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του σχετικά με την έντυπη χαρτογραφία του ελληνικού χώρου.
Η Χριστίνα Πουλίδου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά κι έγινε δικηγόρος - ένα επάγγελμα που ποτέ δεν τίμησε, εξού και παραιτήθηκε. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε αρχικά γράφοντας στην "Αυγή" και την "Πρώτη" - στην "Αυγή" δούλεψε απ’ τα τέλη του ’89 ως το 2012, από το ’91 ως το 2011 προστέθηκε ο "Επενδυτής" και τέλος το ΑΠΕ, όπου παραμένει. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έννοια της Ευρώπης και την εξωτερική πολιτική. Δούλεψε πολύ στο ραδιόφωνο και στην έντυπη δημοσιογραφία. Αρθρογραφεί στο protagon.gr.
Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.