Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789609568241
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
[...] Όμως, ποια καινούρια στοιχεία έχει να προσθέσει στις γνώσεις μας το Ημερολόγιο του Γεωργίου Κούμπα; Το πρώτο σχετίζεται με την ιδιότητα του συγγραφέα: η μαρτυρία ενός ανθρώπου που είναι `τεχνικός` της οικονομίας, παρατηρητής και αξιολογητής των οικονομικών δοσοληψιών, ενός ανθρώπου που μιλά για τους εμπόρους και τον κόσμο των επιχειρήσεων, χωρίς, όμως, να αποτελεί ο ίδιος μέρος τους, δεν είναι μόνον ενδιαφέρουσα αλλά και πολύτιμη. Ο αφηγητής διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για να ελέγξει την ορθότητα του τρόπου με τον οποίο αποτυπώνονται στο χαρτί οι οικονομικές πράξεις, γνωρίζει πώς στήνεται μια επιχείρηση και πώς θα πρέπει να είναι η ορθολογική διαχείρισή της σε μια εμπορευματική οικονομία.
Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά τα δίκτυα συγγένειας και επιχειρηματικότητας που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό που τροφοδοτεί τη μετανάστευση κατά μήκος της μεγάλης εμπορικής ποτάμιας αρτηρίας, που είναι ο Δούναβης. Το Ημερολόγιο αναδεικνύει τον τρόπο που λειτουργεί το μυτιληνιό δίκτυο στις παραποτάμιες πόλεις και πώς διασυνδέεται αυτό τόσο με τον τόπο καταγωγής όσο και με το διεθνές εμπόριο. Πληροφορίες έχουμε και για δυο άλλα δίκτυα της ελληνικής διασποράς που λειτουργούν στον ίδιο τόπο αλλά με διαφορετική επαγγελματική εξειδίκευση: το ένα είναι των Ηπειρωτών, το άλλο των Επτανησίων.
Ένα τρίτο στοιχείο, ίσως και το σπανιότερο, είναι η αποτύπωση της δραστηριότητας των εκμισθωτών μεγάλων κτημάτων στη Ρουμανία. Παρ` όλο που η εκμίσθωση προστέθηκε στο τέλος στο πλέγμα των επιχειρήσεων των αδελφών Κούμπα, αφού πρωτίστως αυτοί εργάζονταν ως έμποροι και μεταφορείς σιτηρών με έδρα το Καλαφάτ στον άνω Δούναβη, ο Γεώργιος περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο οργάνωσης της ενοικίασης ενός μεγάλου κτήματος, τις νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, τις εργασίες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας, την πολυπλοκότητα της τήρησης των λογιστικών βιβλίων και τον τρόπο επίλυσης των διαφορών που αναφύονταν μεταξύ χωρικών και ενοικιαστών.
Ένα τελευταίο στοιχείο αναφέρεται στη ζωή στον γενέθλιο τόπο σε σχέση με τη ζωή στη Ρουμανία. Τα ταξίδια του Γεωργίου Κούμπα πραγματοποιούνται εντός του γεωγραφικού πεδίου της ακόμη απέραντης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πάνω στα χνάρια του ορθόδοξου βαλκάνιου εμπόρου σε μια εποχή, όμως, έντονων αλλαγών και πολιτικο-κοινωνικών ανακατατάξεων. Με αφετηρία τον νησιωτικό χώρο του Αιγαίου και κατεύθυνση προς τα Βαλκάνια και τα αυστρο-ρουμανικά σύνορα και με το διαβατήριο του χριστιανού οθωμανού υπηκόου, ο Γεώργιος Κούμπας επισκέπτεται τη βαλκανική ενδοχώρα. Περιέρχεται χώρους οικείους αλλά ταυτόχρονα και άγνωστους, που βιώνουν άμεσα το βάρος θεμελιακών αλλαγών οι οποίες ανατρέπουν ισορροπίες αιώνων προωθώντας δραστικές ανακατατάξεις. [...]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]
Η Ευρυδίκη (Ρούρα) Σιφναίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα και το Παρίσι. Εργάστηκε εθελοντικά στην Κεντρική Αμερική. Υπηρέτησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών φθάνοντας στον βαθμό της διευθύντριας Ερευνών.
Έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου 2015 ύστερα από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 58 ετών.