Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9786185209179
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Δώδεκα χρόνια µετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» του καθηγητή Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη, επανεκδίδεται επαυξηµένο και βελτιωµένο. Νέα συµπεράσµατα της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας για τα πανελλήνια ιερά και τους αγώνες, καθώς και εµπλουτισµένο φωτογραφικό υλικό προσφέρουν στον αναγνώστη ένα πλήρως εκσυγχρονισµένο βιβλίο, σχετικά µε τους πανελλήνιους αγώνες και τον αρχαίο ελληνικό αθλητισµό.
Πάµπολλοι αγώνες —είχαν ως πρότυπο αγωνίσµατα και αγώνες προγενέστερων πολιτισµών της Εγγύς Ανατολής— έλαβαν χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσµο, σε κάθε γωνιά της Μεσογείου, εκεί όπου άνθιζε ο ελληνικός πολιτισµός. Από τους πολυάριθµους αυτούς αγώνες τέσσερις έγιναν πανελλήνιοι: οι αγώνες στην Ολυµπία προς τιµήν του ∆ιός, στους ∆ελφούς, στην εορτή του Απόλλωνος, στην Ισθµία στο ιερό του Ποσειδώνος, και στη Νεµέα στο ιερό του ∆ιός. Οι Παναθηναϊκοί αγώνες, που τελούνταν στην εορτή των Παναθηναίων στην Αθήνα προς τιµήν της Αθηνάς, ήταν, την εποχή της ακµής τους, εξίσου λαµπροί µε τους αγώνες που διεξάγονταν στα πανελλήνια ιερά. Στους πέντε αυτούς αγώνες, περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, αναδείχθηκε ο θαυµαστός πολιτισµός και οι ιδέες της ελληνικής αρχαιότητας.
Η τέλεση των αγώνων δηµιούργησε µια αθλητική παράδοση που παραµένει ζωντανή µέχρι σήµερα σ’ ολόκληρο τον κόσµο.
Αρχαιότεροι και πιο σηµαντικοί ήταν οι αγώνες της Ολυµπίας, που ιδρύθηκαν στον 8ο π.Χ. αιώνα και ξεπέρασαν όλους τους αγώνες σε φήµη και δόξα.
Το βιβλίο Ιερά και αγώνες στην αρχαία Ελλάδα τιµά τους αθλητές, τους αγώνες, τα ιερά, τις πόλεις και, κυρίως, το αρχαίο ελληνικό πνεύµα που τους ενέπνεε για περισσότερα από 1.500 χρόνια — από τις πρώιµες αθλητικές αναφορές στην Ιλιάδα του Οµήρου και στις άλλες φιλολογικές πηγές, και από την Κλασική µέχρι την Ελληνιστική και τη Ρωµαϊκή εποχή, αλλά και την ύστερη αρχαιότητα. Το γεγονός ότι οι αθλητές αγωνίζονται µέχρι σήµερα, κάθε τέσσερα χρόνια, σε αγώνες όπως το πένταθλον, ο δίσκος, το ακόντιο, η πυγµαχία, το άλµα, η πάλη και ο δρόµος, ακριβώς όπως οι αρχαίοι πρόγονοί τους αιώνες πριν, είναι µία παρακαταθήκη που επιβεβαιώνει ότι η άµιλλα, η νίκη και η ήττα θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν για πολλά ακόµα χρόνια.
Ο Πάνος Βαλαβάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Wurzburg της Γερμανίας. Από το 1980 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης, από το 1988 ως λέκτορας, από το 1994 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2000 ως αναπληρωτής καθηγητής και σήμερα ως τακτικός καθηγητής της κλασικής αρχαιολογίας. Η διδακτορική του διατριβή και οι περισσότερες από τις μελέτες του αναφέρovται στην αρχαία ελληνική κεραμική και αγγειογραφία, στην αρχιτεκτονική και τοπογραφία της Αθήνας, στον αρχαίο αθλητισμό, καθώς και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα