Δεν υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας
ISBN:
9789963685585
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε 50 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα και όσες θλιβερές εξελίξεις ακολούθησαν τον εθνικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955 - 1959. Μπαίνοντας κανείς στο Τουρκοκρατούμενο Τμήμα της Κύπρου, ενώ μέχρι πρότινος μοσχοβολούσαν Ελλάδα τα βουνά και τα λαγκάδια της, νομίζει ότι μπαίνει στην Αραβία, βλέποντας τα επιβλητικά Τζαμιά-Τεμένη και τους πανύψηλους μιναρέδες που σχίζουν τους ουρανούς, σχίζοντας συγχρόνως και τις καρδιές μας. Έχει, δυστυχώς, αλλοιωθεί και η όψις του χώρου στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, με τις προτομές των δήθεν ηρώων Τούρκων, με προεξάρχοντα τον ανδριάντα του Κεμάλ Αττατούρκ και με την τούρκικη σημαία στις βουνοκορφές του Πενταδάκτυλου. Εύκολα μπορεί ν` αντιληφθεί κανείς ότι σκοπός των Τούρκων είναι να αλλάξει η Ελληνική ταυτότητα της Κύπρου. Όλα αυτά τα βλέπομεν και ραγίζει η καρδιά μας. Ραγίζει όμως η καρδιά εκείνων που σκέπτονται ελληνικά και όχι συμφεροντολογικά ούτε κομματικά. Είναι καιρός να συνέλθουν οι Πολιτικοί μας ταγοί και μαζί με την Διοικούσα Εκκλησία, να χαράξουν μίαν ενιαία γραμμή, να θέσουν κοινό στόχο επί του εθνικού μας θέματος. Να διακηρύξουν τι τέλος πάντων θέλουν σ` αυτόν τον τόπο και να κρατήσουν αυτήν την γραμμή κι αυτόν τον στόχο, έστω και εάν περεκκλίνουν επί προηγούμενων προτάσεων, γιατί θα στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιον. Ας μη συναινέσουμε ποτέ, με την ανοχή ή την συγκατάθεσή μας στην αλλοίωση της εθνικής μας κληρονομιάς, η οποία αναλύεται στην γλώσσα, την φιλοσοφία, την Ιστορία, την γλυπτική και τέλος και κυρίως στον Χριστιανικό της χαρακτήρα. Γραικοί γεννηθήκαμε, γραικοί θα πεθάνουμε.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Ανδρέας Αργυρίδης γεννήθηκε στις 8.4.1927, στο χωριό Προδρόμι της Πόλεως Χρυσοχούς, από πολυμελή οικογένεια. Ο πατέρας του Σάββας Αργυρού και η μητέρα του Καλομοίρα Ναθαναήλ έφεραν στον κόσμο οκτώ παιδιά, αν και ήσαν φτωχοί βιοπαλαιστές. Ολη η οικογένεια ζούσε με στερήσεις. Το επέβαλλαν τότε οι συνθήκες της ζωής.
Οταν τελείωσε το Δημοτικό, το 1940 εργαζόταν σε οποιαδήποτε δουλειά, για να βοηθήσει την οικογένεια. Δεν υπήρχε τότε Γυμνάσιο στην Πόλιν Χρυσοχούς, για να συνεχίσει τις σπουδές του. Μπαίνοντας στην εφηβεία ένοιωθε μέσα του μια φλόγα προς τη μόρφωση και την ιερωσύνη. Το 1950 παντρεύτηκε και γράφτηκε στην Ιερατική Σχολή Απόστολος Βαρνάβας. Μαθήτευσε εκεί δύο χρόνια. Το 1951, πρώτον χρόνον της μαθητείας του στην Σχολή, χειροτονήθηκε Διάκονος στην Παλλουριώτισσα από τον αείμνηστον Εθνάρχην Μακάριον. Σαν διάκονος και μαθητής της Σχολής υπηρέτησε σχεδόν δύο χρόνια στον Ναό του αγίου Δομετίου. Στις 10 Μαΐου 1953, τελειώνοντας τη Σχολή, χειροτονήθηκε ιερέας από τον Μητροπολίτην Πάφου Φώτιον, ο οποίος αξίωσε να πάει στην Πόλιν Χρυσοχούς Εφημέριος. Υπάκουσε και ανέλαβε Εφημέριος στην Πόλιν, αμέσως μετά τη Σχολή.
Πάντως η επιμονή του βγήκε σε καλό. Αναλαμβάνοντας εφημέριος στην Πόλιν άδραξε την ευκαιρίαν να εγγραφεί στο Γυμνάσιον της Πόλης Χρυσοχούς, το οποίον άρχισε να λειτουργεί το 1949, επειδή ήθελε κάτι περισσότερο από τη μόρφωσιν της Ιερατικής Σχολής. Όντας εφημέριος πόλης, ήταν συγχρόνως και μαθητής τρίτης γυμνασίου.
Οταν τον Απρίλιον του 1955 άρχισε ο αγώνας της Ε.Ο.Κ. Α. για ελευθερία και Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα τους βρήκε πρώτους. Κάνανε διάφορες εκδηλώσεις, που αναφέρονται στο βιβλίο του. Το 1957, 16 Φεβρουαρίου, κατόπιν προδοσίας, συνελήφθηκε μαζί με άλλους από την Πόλιν και κλείστηκαν στα κρατητήρια. Στα κρατητήρια παρέμεινε δύο χρόνια ακριβώς, γιατί 17 Φεβρουαρίου του 1959 έγινε η απόλυση όλων των κρατουμένων.
Με το απολυτήριο του εξατάξιου Γυμνασίου στο χέρι, έφυγε τότε για την Αθήνα, για σπουδές.
Στην Αθήνα σπούδασε Θεολογίαν, Φιλολογίαν και Νομικήν. Στο διάστημα των σπουδών του υπηρετούσε σαν Εφημέριος σε Ναόν της Ι. Μ. Νικαίας. Μόλις έλαβε το Πτυχίον της Φιλολογίας, υπηρέτησε οκτώ χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα υπόλοιπα στη Δημόσια. Συνταξιοδοτήθηκε το 1995.
Αξιοποίησε το πτυχίον της Θεολογίας ως Εφημέριος Θεολόγος, το Πτυχίον της Φιλολογίας ως φιλόλογος καθηγητής, υποδιευθυντής και τελευταίως ως Διευθυντής Λυκείου. Το πτυχίον της Νομικής ως μέλος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας. Μητροπολίτης Νικαίας και Αιγάλεω ήταν ο από Τριμιθούντος Γεώργιος βοηθός του Μακαρίου, ο οποίος τον όρισε αρχιερικόν επ΄ιτροπον στο Αιγάλεω και Προϊστάμενον του Ιερού Ναού Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.
Έπειτα από 35 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα επέστρεψε στην Κύπρον το 1996, όπως υποσχέθηκε στον Πάφου, Χρυσόστομον και υπηρετεί μέχρι τώρα ως Προϊστάμενος του Ι. Ναού του Αποστόλου Ανδρέα, Πόλεως Χρυσοχούς.
Είναι τώρα 83 ετών, εργάζοται αόκνως στην αποστολήν του ως Ιερεύς του Υψίστου και παρακαλεί τον εν Τριάδι Θεόν να του χαρίσει χριστιανικά τέλη, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και καλήν απολογίαν ενώπιον του Φοβερού Βήματος Αυτού.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα