Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον εκδότη
Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες.
ISBN:
9789607666741
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Το Άγιον Όρος από την αρχή της ιστορικής παρουσίας του αναδείχθηκε ως το αναμφισβήτητο διαχρονικό και παγκόσμιο κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού. Στον ιερό χώρο του, χώρο ασκήσεως και λατρείας, καλλιεργήθηκαν και αποτυπώθηκαν όλες οι λειτουργικές τέχνες ως έκφραση του ορθόδοξου πνευματικού βιώματος. Ο μοναχός Δανιήλ Διονυσιάτης είναι ο κατ` εξοχήν εκπρόσωπος της ζωγραφικής τέχνης του 17ου αιώνα στο Άγιον Όρος. Την καλλιτεχνική του δραστηριότητα (. . .) επιχειρεί να αναδείξει ο Κωσταντίνος Βαφειάδης. Στην πρωτότυπη μελέτη του εμβαθύνει, αναλύει και ερμηνεύει με διεισδυτικότητα το έργο και την τέχνη του Δανιήλ, παρουσιάζοντας παράλληλα το ιστορικό και το καλλιτεχνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται. (. . .)
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Κωνσταντίνος Μ. Βαφειάδης είναι απόφοιτος τριών Πανεπιστημίων, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα φοιτά στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν κυρίως στην Βυζαντινή Αρχαιολογία. Στο γνωστικό αυτό αντικείμενο εκπόνησε διδακτορική Διατριβή (2004) και εν συνεχεία μεταδιδακτορική έρευνα, με αντικείμενο την αποκατάσταση και έκδοση κειμένου.
Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει συμμετοχές σε ερευνητικά προγράμματα, ανασκαφές και συνέδρια, διεθνή και τοπικά. Περιλαμβάνει επίσης συγγραφή μονογραφιών, και αυτοτελών μελετών και βεβαίως δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Ο κύκλος των επιστημονικών του ενδιαφερόντων αφορά κυρίως στην Τέχνη, την Φιλολογία και την ιστορία του Πολιτισμού.
Έχει διδάξει Ιστορία της τέχνης (ως Λέκτορας, Π/Δ 407) στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο τμήμα Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, καθώς και Βυζαντινή Αρχαιολογία στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αχαΐας. Έχει διδάξει επίσης Ιστορία Χριστιανικής τέχνης, αλλά και Ζωγραφική στο τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στην Εκκλησιαστική Ακαδημία των Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα