Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη
ISBN:
9789600342604
Κατηγορίες:
Έτος κυκλοφορίας
Εκδότης
Ο ανά χείρας τόμος περιέχει τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Συνεδρίου «Η τραγωδία, τότε και τώρα: από τον Αριστοτέλη στην τρίτη χιλιετία» (. . .). Εκκινώντας από τη σχέση της τραγωδίας με την αριστοτελική `Ποιητική` αναζητά στιγμές της δράσης της στο χώρο της φιλοσοφίας, της θεωρίας και της κριτικής της λογοτεχνίας, καθώς και του θεάτρου, της ψυχανάλυσης και του σύγχρονου μυθιστορήματος. Είκοσι μία συμμετοχές από τους εν λόγω χώρους αποτελούν ένα διεπιστημονικό και λογοτεχνικό δίκτυο, που συμβάλλει από μια σύγχρονη οπτική στο ζήτημα της λειτουργίας της τραγωδίας.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]
Ο Δανιήλ Ι. Ιακώβ γεννήθηκε στη Βέροια το 1947. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στο πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Γερμανία). Ευτύχησε να έχει δασκάλους τους αείμνηστους Στυλιανό Καψωμένο και Λίνο Πολίτη, καθώς και τον διακεκριμένο καθηγητή Richard Kannicht. Το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Κύριοι τομείς των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Πίνδαρος και η «Ποιητική» του Αριστοτέλη. Κατά καιρούς τον απασχόλησαν ζητήματα επιβίωσης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στη νεοελληνική γραμματεία. Στις πολυάριθμες μεταφράσεις του συγκαταλέγεται το βιβλίο του Bruno Snell «Η ανακάλυψη του πνεύματος», Αθήνα 1981.
Ο Ανδρέας Γιαννακούλας είναι γιατρός, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής. Πρόεδρος της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, τακτικό μέλος της British Psycho-analytical Society και της Ιnternational Psychoanalytic Societ, επίτιμος πρόεδρος και καθηγητής Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Παιδιού, του Εφήβου και του Ζεύγους στο Πανεπιστήμιο "La Sapienza" της Ρώμης. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ιταλίας και του Εξωτερικού.
Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, σπούδασε νομικά, ιστορία και φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Birmingham και διδάσκει από το 1992 θεωρία της λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η Ελένη Παπάζογλου διδάσκει αρχαίο δράμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Ζαν- Λυκ Νανσύ (γεν. 1940) δίδαξε φιλοσοφία, από το ακαδημαϊκό έτος 1967-68 και για περισσότερο από τριάντα χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου. Έγραψε από κοινού με τον Φιλίπ Λακού - Λαμπάρτ τα βιβλία "Le totre de la lettre. Une lecture de Lacan" (1973) και "Le titre L΄absolu litteraire" (1978), μια από τις πλέον διεισδυτικές αναλύσεις της συγκρότησης της ρομαντικής θεωρίας της λογοτεχνίας, καθώς και πλήθος άρθρων και μεταφράσεων (Νίτσε, Φρόυντ, Μπένγιαμιν). Το 1980, με προτροπή του Ντερριντά, ίδρυσαν στο Παρίσι το Κέντρο Φιλοσοφικής Έρευνας για την Πολιτική, ενδεικτικό του ενδιαφέροντός τους για τη συνάρθρωση πολιτικής και φιλοσοφίας.
Η διακριτή πορεία του καθενός, στη φιλοσοφία, την πολιτική, τη λογοτεχνία (και το θέατρο), χαράχτηκε από τη συνεργασία και την πνευματική φιλία τους.
Ο Φιλίπ Λακού-Λαμπάρτ (1940-2007) δίδαξε φιλοσοφία, από το ακαδημαϊκό έτος 1967-68 και για περισσότερο από τριάντα χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου. Έγραψε από κοινού με τον Ζαν-Λυκ Νανσύ τα βιβλία "Le totre de la lettre. Une lecture de Lacan" (1973) και "Le titre L΄absolu litteraire" (1978), μια από τις πλέον διεισδυτικές αναλύσεις της συγκρότησης της ρομαντικής θεωρίας της λογοτεχνίας, καθώς και πλήθος άρθρων και μεταφράσεων (Νίτσε, Φρόυντ, Μπένγιαμιν). Το 1980, με προτροπή του Ντερριντά, ίδρυσαν στο Παρίσι το Κέντρο Φιλοσοφικής Έρευνας για την Πολιτική, ενδεικτικό του ενδιαφέροντός τους για τη συνάρθρωση πολιτικής και φιλοσοφίας. Η διακριτή πορεία του καθενός, στη φιλοσοφία, την πολιτική, τη λογοτεχνία (και το θέατρο), χαράχτηκε από τη συνεργασία και την πνευματική φιλία τους.
Ο Βασίλειος Μαούτσος M.D εργάστηκε ως Επιμελητής Ψυχιατρικής των Addenbrooke’s και Fulbourn Hospitals του Cambridge University όπου, μεταξύ των άλλων, ασχολήθηκε με την έρευνα επί των "ενδορφινών" και της βιολογικής συνιστώσας του "ασυνειδήτου". Εν συνεχεία, στο University College of London μελέτησε πειραματικά τον "REM sleep" και τις σωματικές μεταβολές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι μελέτες του εμπνέοντο εξ αρχής από την "μεταψυχολογική" συνιστώσα, η οποία περιεγράφετο διάσπαρτα στο έργο του Freud. Στην ιστορική ψυχοθεραπευτική μονάδα του Ingrebourne Centre, όπου διετέλεσε Διευθυντής, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τις "ψυχώσεις". Συνέγραψε και δημοσίευσε πολλά κείμενα κλινικού και θεωρητικού περιεχομένου επί των ψυχικών νοσημάτων και του απενεμήθη το Lady Balogh Award. Μεταξύ άλλων, εξελέγη μέλος της διοικούσας επιτροπής της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Freud Forum καθώς επίσης μέλος της διαρκούς επιτροπής Rugby Conference, ασχολούμενης επί μακρόν με τη μελέτη της υφιστάμενης σχέσης μεταξύ ψυχανάλυσης και ψυχοθεραπείας. Είναι Πλήρες Μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA), του Βρετανικού Ψυχαναλυτικού Συμβουλίου (BPC), της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (BPA) και της Βρετανικής Ψυχοθεραπευτικής Ένωσης (BPF). Συχνά αναλαμβάνει ως ψυχαναλυτής ποικίλα εκπαιδευτικά καθήκοντα και παρουσιάζει τις εργασίες του σε συνέδρια και ομάδες εργασίας διεθνώς. Είναι Ιδρυτικό και Εκπαιδευτικό Μέλος του Ινστιτούτου Κλασικής Ψυχανάλυσης. Στην Ελλάδα εργάζεται από ετών ιδιωτικά υπό την ψυχαναλυτική του ιδιότητα. Έχει συγγράψει ευρέως. Μία συλλογή των κειμένων του βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.psychoanalysis.org.gr.
Ο Ανδρέας Γιαννακούλας είναι γιατρός, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής. Πρόεδρος της Ιταλικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, τακτικό μέλος της British Psycho-analytical Society και της Ιnternational Psychoanalytic Societ, επίτιμος πρόεδρος και καθηγητής Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας του Παιδιού, του Εφήβου και του Ζεύγους στο Πανεπιστήμιο "La Sapienza" της Ρώμης. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ιταλίας και του Εξωτερικού.
Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα, σπούδασε νομικά, ιστορία και φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου και Birmingham και διδάσκει από το 1992 θεωρία της λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο Τηλέμαχος Αλαβέρας (30 Σεπτεμβρίου 1926 - 30 Ιουνίου 2007) γεννήθηκε το 1926 στη Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία). Το επόμενο έτος η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, πόλη την οποία έμελλε να μην εγκαταλείψει ποτέ. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1947 με διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1952 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Τα αγρίμια του άλλου δάσους", η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από την κριτική. Ο Αλέξανδρος Αργυρίου έγραψε μεταξύ άλλων: "Ο νέος πεζογράφος ξέρει πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα των αναμνήσεών του, ξέρει τι καλύτερο να κρατήσει απ΄ όσα του προσκομίζει η μνήμη του". Το 1955 ιδρύεται το λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Πορεία", το οποίο, παράλληλα με τη συγγραφική δουλειά του, αναδείχθηκε σε έργο ζωής, με υπεύθυνο έκδοσης τον ίδιο ως το θάνατό του. Για τη "Νέα Πορεία" τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη, το 2006, γεγονός που χαιρέτισε σύσσωμη η πνευματική Βόρειος Ελλάδα (μεταξύ άλλων ο Πρόδρομος Μάρκογλου, ο Μάρκος Μέσκος, ο Μάκης Τρικούκης, κ.ά.) Την ίδρυση της "Νέας Πορείας" ακολούθησαν τα βιβλία: "Το ρολόγι", μυθιστόρημα, 1957, "Το μισό του φεγγαριού", διηγήματα, 1960, "Το σημερινό συγγραφικό πρόβλημα", δοκίμιο, 1961, "Οδοστρωτήρας", μυθιστόρημα, 1963, "Διηγηματογράφοι της Θεσσαλονίκης", μελέτη, 1970, "Οι άλλοι", θεατρικό, 1971, κ.ά. Από το σύνολο των βιβλίων του Τηλέμαχου Αλαβέρα, δύο τιμήθηκαν με κρατικά βραβεία -η συλλογή διηγημάτων "Απ΄ αφορμή", 1976, και το ταξιδιωτικό χρονικό "Σ΄ ευθεία γραμμή (Ταξίδι στην Πολωνία)", 1990- και ένα με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών -τα διηγήματα "Γωνίες και όψεις", 1985. Τον Ιούνιο του 2007 πρόλαβε να τιμηθεί με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Είχε διατελέσει μέλος σε πολλά συμβούλια και επιτροπές γύρω από πνευματικά και καλλιτεχνικά θέματα, ενώ έκανε ομιλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη λοιπή Ελλάδα. Το 1962 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της οποίας κατείχε τη γενική γραμματεία έως το 1980 οπότε και εκλέχθηκε πρόεδρος, θέση που διατήρησε μέχρι το τέλος. Παντρεμένος με την ποιήτρια Ρούλα Αλαβέρα, απέκτησαν μαζί δύο παιδιά.
Πεζογραφήματά του μεταφράστηκαν στα ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, σουηδικά, σερβικά, πολωνικά.
(φωτογραφία: Κώστας Μητρόπουλος, 2001)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα